Ексклюзивы
четверг, 20 октября 2011 14:01

Українці виїдуть за кордон, а в нас працюватимуть філіппінці, китайці й корейці

6,5 мільйонів українців працюють за кордоном. Із них 67 відсотків - чоловіки, 33 - жінки. Це майже 14,5 відсотків населення країни. Такі дані наводить Міжнародна організація з міграції в Україні.

На заробітки найбільше виїжджають із Закарпаття та Чернівецької області. Найменше - з Київської, Житомирської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Одеської.

75 відсотків заробітчан хочуть повернутися додому, каже Ірина Савченко, спеціаліст із проектів українського представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

Німеччина найчастіше відмовляє у трудових візах

Ігор МАРКОВ, завідувач сектора етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАН України. Керівник проектів дослідження процесів сучасної української міграції в країнах перебування

- Офіційно 2008 року на заробітках в Європі перебували мільйон 700 тисяч українців. Зараз ця цифра приблизно така сама.

Насправді понад три мільйони наших співгромадян заробляють у Росії. У США - сотні тисяч. Найменше мігрантів у країнах Далекого Сходу - Японії, Кореї. Вони закриті через соціальний та культурний уклад, етику праці. Там українець почувається чужим, позбавленим комунікацій.

Найпроблемнішою країною для працевлаштування є Німеччина, бо найчастіше відмовляє нашим заробітчанам у трудових візах. Але є найбільш бажаною, адже там найрозвинутіша серед країн Євросоюзу система соціального забезпечення, дуже високий рівень життя. Другою за відмовами є Іспанія. Складно легалізуватися в Норвегії, Ірландії, Великій Британії, Швеції та інших північно-європейських країнах.

Складно легалізуватися в Норвегії, Ірландії, Великій Британії, Швеції та інших північно-європейських країнах

Якщо раніше виїжджали 45-50-річні українці, то зараз - удвічі молодші.

Ми посідаємо добрі позиції на ринку праці в усіх країнах Європи. Перемагаємо інші національності, бо більш кваліфіковані, з вищим рівнем освіти, швидко просуваємося по шкалі зайнятості.

Наші програмісти затребувані в Італії, Франції, Німеччині, Великій Британії та США.

У Ірландії 80 відсотків українців працюють будівельниками, за даними 2008 року. Решта займаються домашнім господарством, є конярі та збиральники грибів.

У Росії бракує водіїв тролейбусів, будівельників вищих і нижчих кваліфікацій, видобувальників для газової промисловості, спеціалістів із лісозаготівлі, лікарів. У Курській і Воронезькій областях усі сезонні роботи зі збору врожаю виконують переважно українці. Росія робить усе, щоб легалізувати наших заробітчан. Утримують їх там суттєво більшою зарплатою, але нижчою, ніж у Європі. Мігранти працюють по 12 годин, через що отримують на 30 відсотків більше від росіян. Зараз середня зарплата в Росії 40 тисяч рублів, це близько 10 тисяч гривень.

У польських університетах викладають українські політологи, математики й хіміки. Виїжджають двічі на місяць протягом навчального року. Під них спеціально складають розклад та програму навчання.

Українець, який працює за кордоном легально, має соціальні гарантії: право на працю, безкоштовне навчання, пристойне пенсійне забезпечення, соціальне та медичне страхування, обов'язкове право на оплачувану відпустку.

Україна належить до п'ятірки найбільших країн-донорів, за статистикою ООН. Водночас є коридором мігрантів. Через нашу країну проходять 12 мільйонів мігрантів щорічно. Якщо ми не відмовимося від політики, коли соціальна сфера й наука не підтримуються, може статися ось що: українці працюватимуть за кордоном, а в нас залишаться філіппінці, китайці й корейці.

 

Сейчас вы читаете новость «Українці виїдуть за кордон, а в нас працюватимуть філіппінці, китайці й корейці». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть