Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2011 17:48

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Арешт Тимошенко: "Влада перейшла межу"
7

Фото: Фото: Reuters

Печерський районний суд Києва змінив запобіжний захід екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко на арешт.

Про причини і наслідки цього рішення Gazeta.ua запитала у політичних експертів.

Віктор Небоженко, керівник соціологічної служби "Український барометр"

- По-перше, Тимошенко арештували тому, що вона змогла нав'язати свій стиль судового розгляду: сторона обвинувачення та суддя явно не відповідали масштабу підсудної. По-друге, суд вийшов на пік розгляду справи, коли мав з'явитися головний свідок — колишній президент Ющенко. Його поява в суді має бути обставлена такими умовами, коли Тимошенко сидітиме у тюрмі, а він уособлюватиме терпимість сьогоднішньої влади до колишньої.

Суд вийшов на той рівень, коли на кожному засіданні треба було приховувати зростаючу роль Путіна, РосУкрЕнерго, Фірташа, міністрів, адміністрації президента в афері, пов'язаній з цінами на газ. Радикальне рішення про арешт Тимошенко було зроблене також, щоб зупинити процес сповзання суду від Тимошенко до усіх перелічених вище.

Не думаю, що це спричинить масові протести, хоча, звичайно, частина "бютівців" перейдуть до радикальних форм вираження протесту.

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій

- Арешт зумовлено тим, що останніми днями ініціатива на засіданні повністю перейшла до Тимошенко. Фактично, вона — і суддя, і обвинувачена в одній особі. Не Кірєєв судить Тимошенко, а вона — Кірєєва. По-друге, докази обвинувачення розсипаються на очах. Юля переграє прокурорів по всіх статтях. Жоден свідок, долучений обвинуваченням, так і не надав аргументованих, доказових, прямих свідчень проти екс-прем'єра.

Зрозуміло, що була дана відмашка. Ну, і показово, що це сталося після свідчень Азарова, з якого Тимошенко відверто знущалася, це треба визнати. Це теж могло посприяти такій різкій зміні запобіжного заходу.

Може бути, що її відпустять. Можуть потримати до вироку. Але, в кожному разі, вирок буде м'який. І на цьому перебування Тимошенко за ґратами закінчиться. Тоді якраз влада і продемонструє свій "гуманізм".

Бала Віталій, директор Агенства моделювання ситуацій

- Можливо, зараз наступить час, коли фактично зворотнього шляху для всієї політичної моделі України не буде. Мабуть, затримавши Тимошенко, влада перейшла межу неповернення. Вони мають розуміти, що це той прецедент, який робить політичну доцільність та особистісні незгоди головними чинниками у переслідуванні опозиції. Ці дії де-легітимізують майбутнє рішення щодо Тимошенко. Таким чином у майбутньому ситуація вийде із під контролю влади. Політичні сили, які зараз опонують владі, мають серйозний аргумент для того, аби почати воювати з Януковичем та Партією регіонів. Влада фактично оголосила відкриту війну опозиції.

Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики

- Це спроба навіть не стільки здійснити психологічний тиск на саму Тимошенко, скільки залякати людей, які є навколо неї. Зокрема людей з бізнесу, які підтримують Юлію Володимирівну.

Будуть мітинги, прихильники Тимошенко протестуватимуть. Але влада взяла Юлію Володимирівну під варту влітку, коли більшість людей поїхала з Києва відпочивати. Саме тому влада намагаються прискорити судовий процес і робити його саме зараз.

Олександр Палій, політолог

- На останньому засіданні Юлія Володимирівна поставила чимало незручних питань нинішньому керівнику уряду Миколі Азарову, на які він не зміг дати відповідей. Тимошенко поводилася задиристо, і влада зрозуміла, що виглядає комічно.

Наслідком арешту може стати зростання рейтингу самої Тимошенко та її політичної сили. Думаю, найближчі опитування покажуть, що Партія регіонів уже не перша в рейтингу. Це матиме для неї серйозні наслідки на майбутніх парламентських виборах.

Слід очікувати і серйозної реакції міжнародного співтовариства. Тимошенко — не просто пересічний чиновник, а лідер другої за впливовістю політичної сили. Цей процес у Європі і США з самого початку вважали політичним. Не виключено, що цей арешт є диверсією проти європейського курсу України. У нас на черзі — асоціація зона вільної торгівлі з Євросоюзом. Усе це може бути зірвано. Гадаю, у владній команді діє сильне антиукраїнське і антиєвропейське лобі.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Тимошенко: "Влада перейшла межу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

362

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути