понеділок, 12 грудня 2011 15:10
В'ячеслав Кириленко
В'ячеслав Кириленко
Народний депутат України VI скликання (НУ-НС), лідер партії "За Україну!"

Загнати Україну до "кремлівського стійла" не вдасться

Янукович показово дражнить Європу у переддень саміту Україна-ЄС. Мовляв, скільки вимог ви б не висували, а ми все одно крутіші — Тимошенко не тільки не звільнимо, а навпаки додатково її арештуємо прямо у тюремній камері. Але ця гра м'язами б'є не тільки по Тимошенко чи всій опозиції. Вона також б'є по мільйонах людей, які політикою узагалі не цікавляться. По тих, хто хоче вільно їздити до Європи, там навчатися, обмінюватися професійним досвідом, робити успішну кар'єру і просто бути сучасним та мобільним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний законопроект про двомовність?

При цьому Президент настільки ж показово не виконує Закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики України, стаття 11 якого чітко вказує на "забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі" як основну засаду зовнішньої політики.

Яка ж альтернатива? Так нас уже "ощасливили" — того ж 19 грудня кремлівський тандем Путін-Медведєв, звинувачений власними громадянами у фальсифікації виборів до Госдуми, із розпростертими обіймами чекає Януковича у Москві на саміті ЄврАзеС. Як сказав би грецький філософ Емпедокл, "подібне прагне подібного".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томенко: арешт Тимошенко - це спроба проросійського лоббі завадити асоціації з ЄС

Але я не про філософію зараз, а про практику. Ще Винниченко сказав (а доля УНР це на практиці довела), що російський демократ закінчується там, де розпочинається українська незалежність. А зараз у Росії при владі далеко не демократи. Усі чотири партії, що пройшли до Госдуми на цих виборах, виступають за відновлення імперії, хіба що під різними назвами. Хтось це називає "Союзним государством", як комуністи, а хтось "Единым экономическим пространством", як Путін і Медведєв. Суть справи при цьому не змінюється: Україна мусить підкоритися і повернутися до лона "єдіной і нєдєлімой".

А чому б ні? На вітчизняному ТБ у серіалах в кадрі скрізь їхні двоголові орли, а не наш Тризуб, їхні "кадєти", а не наші "богунівці", на радіо їхній шансон, а не наші хіти, а при владі урядовці, які швидше язика зламають, ніж заговорять нашою мовою. Русифікація дітей — повним ходом, відповідальний — Табачник, закон про другу державну, будь ласка, — вже у ВР і автори у низькому старті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович все ж поїде до Москви, та з датою поки не визначився

Одне тільки: а навіщо Кремлеві після реалізації свого сценарію інститут Президента в Україні як такий? Саме як інститут, як явище, як символ суверенітету та незалежності? У Москві на це питання у всі віки відповідь готова: не потрібен! Не потрібна сама українська держава, бо тільки її існування є перешкодою на шляху відновлення новітньої російської імперії на 1/6 земної суші.

Всі ці думки мають прямий стосунок до дня вибору 19 грудня. Або Євросоюз або Кремль — іншого не дано. Епоха "ходіння між крапельок" у світовій політиці завершується. Точніше, завершилася. Грати у наперстки із Євросоюзом не вдасться. Та і непотрібно, неефективно та принизливо для усіх нас.

Усі авторитарні правителі мають спільний недолік — вони зневажають свій народ. Зброя проти цього одна — не мовчати та не миритися. Бо те, що ніяк не хоче зрозуміти українська влада, давно зрозумів український народ: загнати нас знову до кремлівського стійла уже нікому не вдасться. Януковичу слід пам'ятати про це. І після 19 грудня також.

Зараз ви читаєте новину «Загнати Україну до "кремлівського стійла" не вдасться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути