вівторок, 10 квітня 2012 10:37
В'ячеслав Кириленко
В'ячеслав Кириленко
Народний депутат України VI скликання (НУ-НС), лідер партії "За Україну!"

"Open Kiev" як дзеркало російщення Києва

Коли у Києві уперше з'явилися двоповерхові відкриті екскурсійні автобуси, я щиро радів - нарешті і нашу древню столицю можна буде оглянути за європейським стандартом та розповісти як українцям, так і іноземцям про її історичність, неповторність та красу.

Але і у цій добрій справі не обійшлося без національного самоприниження - ніхто із нас не може отримати аудіоекскурсію українською мовою. Можете уявити собі екскурсійний автобус у Берліні чи Римі без аудіогіда німецькою чи італійською? Чи у столиці Каталонії Барселоні без каталонської мови та ще й на першій звукодоріжці? Чи у друзів по Євро-2012 у Варшаві? Ні? А у нас це у порядку речей - екскурсія українською столицею без можливості прослухати аудіокоментар українською мовою. Тільки російською та англійською. Щоб одні і надалі думали, що "да нет никакой Украины - мы одна страна", а інші продовжували плутати Ukraine із Russia. Ну а як ми хотіли: у нас же і мови своєї немає за версією компанії "Ореn Kiev".

Я звернувся із запитами щодо цієї проблеми до високих чиновників - Попова, Орєхова і Герман, бо вважаю, що наші права як споживачів порушено. Я вже не кажу, що у цьому випадку роль української мови як державної принижена далі нікуди - не фігурує навіть поруч із російською. Отримав послідовно три відписки, які тут і оприлюднюю.

Зрозуміло, що ніякої відповіді від міністра Колєснікова я не отримав взагалі. Ну не визнає він Адміністрацію президента, що я тут зроблю.

Три висновки із цієї справи: 1) владі начхати на те, що подумають про нас і нашу національну гідність численні гості Євро-2012 та просто іноземці. Тут я не дивуюся: цим зовнішній імідж на тлі масштабних політичних репресій не виправиш; 2) владі начхати на наші мовні права: російська як друга державна повним ходом вводиться явочним порядком - від телебачення до відсутності меню українською мовою у кафе та ресторанах; 3) вплинути на розв'язання цієї та інших подібних проблем може лише громадська активність і громадська думка.

І останнє, найсумніше. Будемо мовчати, через двадцять років наша мова посяде почесне місце у музеї декоративно-прикладного мистецтва, який буде розташований на околиці Києва і екскурсії у якому будуть проводитися російською. За незнанням української.

Саме на це працюють і влада, і Кремль. Тому час схаменутися. І тим, хто стомився, і тим, хто вважає мовну тему складною і невдячною. Слід згадати, поки не пізно, стару істину: немає мови - немає держави. Не більше, і не менше.

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Open Kiev" як дзеркало російщення Києва ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути