неділя, 22 січня 2012 08:01
В'ячеслав Кириленко
В'ячеслав Кириленко
Народний депутат України VI скликання (НУ-НС), лідер партії "За Україну!"

Соборність як неминучість змін

Як відомо Акт Злуки був зачитаний 22-го січня 1919 року на Софійській площі, причому двома мовами - українською та французькою, в урочистій атмосфері та при великому піднесенні.

Однак більшовицький Совнарком ще 5 січня скерував ноту до Директоріі УНР з новими погрозами, розпочалася виснажлива боротьба за Незалежність одразу на всіх фронтах і проти всіх загарбників, яка за два з половиною роки скінчилася Базарською трагедією. Скінчилася втратою і Самостійності, і Соборності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіоналу" смішно з того, як опозиція виконує шаманські танці навколо об'єднання

Знадобилося довгих 70 років та мільйони людських життів, щоб Україна нарешті виборола Незалежність. Потім ще 20, щоб Україна її не втратила. І загроза зберігається. І хоча у Кремлі щодо нас не заспокояться ніколи, основні загрози для суверенітету України протягом цих 20-ти років завжди створювалися владою.

Безвідносно від того, чим вони були зумовлені - продажністю, неспроможністю, байдужістю або й відвертою ворожістю до своєї ж країни - це завжди загрози, боротися із якими найскладніше.

Ось і зараз: продаж Кремлеві ГТС - нокаут для нашого економічного суверенітету. Боротьба із квотами для української музики в ефірі (якої там і так майже не лишилося) - знищення культурного простору. Проштовхування закону про, по суті, скасування української мови як єдиної державної - замах на українську ідентичність як таку. Просування в українському телепросторі тільки російських попси та серіального "мила" - руйнування власного простору існування (бо нашої країни у телевізорі уже ніби як і немає). Ну і вступ до усіляких ЄЕПів, ЄврАзеСів та Митних союзів ім. Путіна - це вже втрата суверенітету політичного. І все це робить (або прагне зробити) чинна влада Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опозиція має діяти, як 2007 року"

Рецепт проти такої влади - об'єднання опозиції. І я задоволений тим, що сьогодні на Софії опозиція урочисто проголосить Угоду про спільні дії Об'єднаної опозиції у боротьбі проти режиму.

Я далекий від будь-яких ілюзій, але можу сказати: об'єднання опозиції є необхідною передумовою, аби ця боротьба мала результат.

Той результат, якого прагнули усі люди, що стояли на цій же площі вже далекого 1919 року -  велика країна із справді вільними людьми.

Зараз ви читаєте новину «Соборність як неминучість змін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути