пʼятниця, 20 січня 2012 06:15

"Опозиція має діяти, як 2007 року"

Автор: фото: Андрей Шматов
  Юрій Луценко: ”Опозиціонери мають обійти спокусу висування своїх кандидатів в обхід домовленостей з колегами”
Юрій Луценко: ”Опозиціонери мають обійти спокусу висування своїх кандидатів в обхід домовленостей з колегами”

Комітет опору диктатурі розробляє документ про спільні дії опозиційних партій на парламентських виборах. Його планують підписати в День злуки 22 січня в Києві на Софійській площі. Своє бачення цього процесу розповів підсудний екс-міністр внутрішніх справ 47-річний Юрій Луценко. На запитання "Газети по-українськи" він відповів письмово.

— Наскільки я розумію, в цей день буде оголошено про об'єднання зусиль опозиційних сил в ході виборчої кампанії, — пише Луценко. — Фактично, це повторення технології 2007 року, коли в результаті спільних дій БЮТ та блоку "Наша Україна — Народна самооборона" демократичні сили здобули перемогу над Партією регіонів та Компартією. Як перший номер списку НУ-НС, я тоді на 277 мітингах закликав: "Голосуйте за нас або БЮТ. Але не давайте жодного голосу антиукраїнським силам". Зараз опозиція має діяти так само.

Якого результату очікувати, якщо опозиція піде на вибори трьома колонами —  "Батьківщина", "Фронт змін", "Свобода"?

— Проблема не в кількості "колон", а в чесності намірів про співпрацю. Договір БЮТ і НУ-НС був прозорий і зрозумілий для суспільства. Він передбачав відмову вступати в будь-яку форму коаліції з Партією регіонів та їхніми сателітами. Він публічно визначив, що посаду прем'єр-міністра вносить та сила, що набере більше голосів, а уряд формується на паритетних засадах.

На якому етапі підготовки до виборів можуть виникнути найбільші проблеми?

— Під час висування узгоджених кандидатів від опозиції в мажоритарних округах. Саме в цій справі влада розраховує на розбрат. Тут опозиціонери мають обійти спокусу висування своїх кандидатів в обхід домовленостей з колегами. Треба пам'ятати, що розмір окремих фракції не має жодного значення. Головне — спільна перемога.

Враховуючи нинішню ситуацію, який буде наступний парламент?

— Демократичний або олігархічний. Усе залежить від уміння наших "реєстрованих демократів" об'єднатися в ім'я національних інтересів. Або зрадити під прикриттям гарних слів.

 

"90 відсотків опозиціонерів мали причетність до влади"

Опозиціонери мають розуміти, заради чого об'єднуються, каже директор Агентства моделювання ситуацій 46-річний Віталій Бала:

— Головна помилка опонентів влади полягає у відсутності порядку денного, який вони пропонують Україні. Їх це питання не цікавить. 90 відсотків людей, які називають себе опозиціонерами, так чи інакше мали причетність до влади. Зараз рівень підтримки до них достатньо невисокий, хоча виборча кампанія не розпочалася. Не думаю, що у них є серйозне політичне майбутнє. Нехай вони чубляться з владою, з якою інколи цілуються взасос, але дають змогу з'явитися новим лідерам, які здатні змінити країну. Треба не узгоджувати кандидатів, а розробити критерії, на основі яких ці люди будуть обрані у Верховну Раду.

Оптимальним варіантом об'єднання є домовленість по мажоритарних округах, говорить 53-річний Володимир Фесенко, директор Центру політичних досліджень "Пента":

— Треба виставити своїх сильних кандидатів і забезпечити максимальні шанси для їхньої перемоги. Паралельно домовитися про певну лояльність один до одного, щоб не було війни між ними на виборах та чорних кампаній. Але відійти від формату Комітету опору диктатурі. Він перетворився у підпільну організацію, бо там відмовилися від публічності. Має виникнути спільна публічна структура, яка постійно про себе нагадуватиме. Крім того, поза КОДом знаходяться Віталій Кличко та Анатолій Гриценко. Для опозиції є сенс налагодити з "Ударом" Кличка формат координації дій.

 

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція має діяти, як 2007 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути