Ексклюзивы
четверг, 18 декабря 2008 19:08

Стенокардія може призвести до інфаркту

"Мене мучать напади стискаючого пекучого болю у грудях, у народі це називають грудною жабою. Медики в районній лікарні зробили кардіограму й поставили діагноз — стенокардія. Що найчастіше провокує напади цієї недуги? Як їх вгамувати?"

Запитує Ольга Кропивницька, 56 років, Буськ


Відповідає головний позаштатний спеціаліст із кардіології управління охорони здоров"я Львівської міської ради Валентина Коваль:

— Напади стенокардії може спричинити фізичне або емоційне навантаження. У запущеному стані недуга дає про себе знати навіть під час відпочинку та сну. Стискається частина коронарної артерії, тому біль буде раптовим і різким. Якщо він виник під час фізичного навантаження або ходьби, треба зупинитися і відпочити. Якщо ви лежали, то треба сісти й опустити ноги. Відкрийте вікно, розстебніть тісний одяг. Можна покласти під язик таблетку нітрогліцерину.

Пацієнти, що зволікають з лікуванням, ризикують. Недуга спочатку переходить у нестабільну форму, тобто починає проявлятися у несподівані моменти. Згодом у хворого може виникнути гіпертонічний криз або інфаркт. Якщо під час нападу знижується артеріальний тиск, приймати нітрогліцерин не можна. Таким хворим слід викликати "швидку". До її приїзду треба полежати, а для зменшення болю вжити аспірин або анальгін.

Сейчас вы читаете новость «Стенокардія може призвести до інфаркту». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть