Ексклюзивы
понедельник, 03 февраля 2014 15:45

МОЛОТцы и ЩИТовики - ранги "с Грушевського"
14

Фото: Саша Ком’яхов: fb.com/komsaga

Участник противостояния майдановцев с силами МВД на улице Грушевского поделился размышлениями о том, какие подразделения митингующих самоутворились в розгаре боя, а также - какие для них напрашиваются названия. Автор позволил обнародовать его текст под псевдонимом. Gazeta.ua дополняет его рассуждения очень меткой подборкой рисунков, объединенных названием "Участники". Их размещает на своей странице пользователь фейсбуке Саша Комьяхов. Из его творческой руки уже расходятся интернетом такие "персонажи Грушевского": "Железняк" - в металлических доспехах, "Каменяр" - хлопает плитку, "Наливайко" - готовит коктейли Молотова, "Палій" - использует их по назначению, "Мураха" - таскает тяжести, девушка "Канапка" - на разносе, "Довбушиха" - долбит такое знакомое всем, кто бывал на месте событий, "Бам! Бам! Бам-бам-бам!", а также "Панотець" , "Сестричка", "Небайдужа", "Тьотя Валя" и другие. Судя по тому, что последний рисунок выложен сегодня, не исключено, что подборка еще пополняется.

19 грудня я був напряму причетним до операції з розблокування вулиці Грушевського від міліцейських автобусів, машин і міліцейських рядів. Дорогою майданівці хотіли пройти вгору попри Кабмін до Верховної Ради. І з першого для протистояння мені цікаво було порахувати та визначити скільки й якого роду "війська" має негласна армія Майдану.

Найбільша кількість - це, звісно, цивільне населення, яке, теж наражаючись на небезпеку, вболіває матеріально та добрим словом - хай навіть нечасто відвідуючи сам центр столиці. Так звана "підтримка".

Далі є ота маса спостерігачів і свистунів на пагорбах. Назвімо їх "запас". Що не кажіть, а коли кожна вдала витівка - як спершу розхитування "БОГДАНчиків", бомбардування каменюками, а потім і влучання вогнем - підкріплювалася навколишнім "Сла-ва! Сла-ва" або "Мо-лод-ці" в виконанні старших і солідних киян, то це ще й яка "легалізація насилля" і його ж підтримка.

Набагато меншу кількість становлять такі самі люди, але які вже допомагають працею - в побудові барикад, рознесенні канапок, довбанні та роздачі каміння тощо. Таких можна назвати "групи активної підтримки".

Далі мова зайде про роди військ уже активнішого харакреру. "Щитовики". Саме цю, трохи дитячу, назву дали в народі "хлопцям зі щитами", які за ці дні навчилися якщо не поцупити в беркутівця, то нашвидкоруч робити самі щити (підручних дощок, дорожних знаків), а вже з них - таку-сяку "черепаху". Зазвичай такі хлопці носять зі собою ще й кийки, але до прямого їх застосування діло доходить рідко. На "передову" ломаки теж мало хто бере, бо ж заважає кидати.

Важливо зауважити що рідко, а може і взагалі ніхто не "перекваліфіковується" зі "щитовика" на "кидуна". Про них далі. Не знаю чи нарід уже нарік хлопців із камінням та кокейлями молотова в руках якимсь словом. Задумався, чи існує для таких назва в інших мовах? Для багатьох країн, навіть у Європі, такі "гарячі" вуличні протистояння не є чимось новим та незвіданим. В нас "на Грушевського" ми їх побачили в такій кількості вперше. Можливо, тому собі назви вони ще не нажили. Чув, що на них так і кажуть: "хлопці, які кидають". Я їх про себе називаю "МОЛОТцями".

До військ непрямої дії, але дуже корисної можна віднести журналістів. Кількість підрахувати важко, адже вони, подібно снайперам, можуть не виказувати свого місця перебування, яке часом взагалі знаходиться бозна-де від передової. До того ж ніколи не знаємо, чи люди з камерами та футболками "press" є журналістами, як і те, чи кожен журналіст себе позначає після того, як по деяких із них стріляли цілком зумисне - прицільно і зблизька.

На черзі по кількості - загони медичної допомоги. З ними все зрозуміло.
І найменшу кількість, проте найбільше моє захоплення, становлять поодинокі бійці: тут і артилеристи зі катапультою, і бійці з рогатками (малими та великими - в ріст людини), і лучники зі стрілами, і просто хлопці з лазерними указками для засліплення ворога. Цей народ незбагненний!

Для підняття бойового духу на передовій діяли також священики.

А особисто мене надихнув хлопець, який приніс бумбокс на батарейках і вмикав пісні бойового духу.

Ледь не забув написати про тих, хто  створював шум, несамовито  б'ючи палицями по бочках, смітниках, стовпах.

Судячи з пляшок, які до нас сходяться з усього міста для коктейлів, пива люди п'ють найбільше. Друге місце за горілкою, а третю, десь 20-відсоткову, нішу розділили між собою всілякі вина, коньяки, соки та водички.

Дивлячись на це все, задаєшся питанням - хто визначає в цьому хаосі, що, коли, кому, де і як саме робити? Хто підказує людям їхнє призначення? Чому хтось обирає кидання "молотових", а інший прикипів до свого щита? Мені здається, що то прокинулась і проявляється козацька кров у жилах, і кипітиме вона тепер, і це полум'я вже не згасити.

 

Сейчас вы читаете новость «МОЛОТцы и ЩИТовики - ранги "с Грушевського"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть