Ексклюзивы
понедельник, 16 сентября 2013 07:00

Від пияцтва в їжу кладуть гриб копрінус

60-річний Микола Петрій з Івано-Франківська рік не п'є. Доти 10 років із сином був на заробітках на півночі Росії. Там почав випивати. Щоб кинув, дружина таємно підмішувала в їжу гриб копрінус.

— Останні років п'ять щодня пили дуже багато пива, — говорить жінка Наталія Павлівна. — Дня не минало, щоб не квасили. Зараз таке пиво, що п'яніють як від горілки. Син на мої скандали відповідав: "Мам, ми — не алкоголіки, це ж пиво, ми ним гріємося". Сполошилася, що буде далі. Розмови не допомагали. Стала по родичах дзвонити. Тітка в літах сказала розшукати гриб гнойовик. Ним раніше лікували алкоголіків.

Знайшла на базарі людей, які торгували гнойовиками.

— Відварила, прокрутила у м'ясорубці з вареною картоплею або капустою, посипала зеленню і ставила на стіл після випивки. Вийшло все не відразу. Навіть думала: не допоможе. Результату видно не було. Але за два з половиною місяці мої все рідше і рідше випивали. Навіть питала, що без пива сьогодні. Раз грішним ділом сама купила, аби перевірити. А вони мовчки крутили носом. Потім у Криму влітку відпочили і забули про спиртне взагалі.

— Гнойовики, або копрінуси природа ніби створила для лікування пияцтва, — розповідає керівник Київського центру фунготерапії, біорегуляції та аюрведи Сергій Ходун. — Вони були задовго до того, як людина навчилася отримувати етиловий спирт. І тим більше до того, поки його почали приймати всередину.

Каже, що слов'яни розгадали секрет цих грибів та навчилися їх використовувати.

— Пияцтво процвітало і тоді — хмільний мед, наливочки, настоянки. Існує письмове свідоцтво на пергаменті царя Олексія кухарю: "Годувати конюшого Савку тільки грибами поганими, щоб від пиття зілля черево зводило і також віднадити його від сороміцького заняття". А в минулому столітті рідко яка баба не знала, як приборкати алкоголіків за допомогою гнойовиків. Та й зараз знання спливають.

Ці гриби ростуть біля тополь, осик, верб та пнів листяних дерев. Також на гнойових і компостних купах та інших місцях з багатими ґрунтами, у теплицях і овочевих грядках. Їх збирають із середини літа до жовтня. У 1950-ті з гнойовика робили ліки від пияцтва, каже фахівець.

— Діяли безвідмовно. Отруїтися до смерті від цього гриба навіть при бажанні не вийде.

Гнойовиків є чотири види, і всі їстівні. Після вживання їх у їжу будь-які спиртні напої викликають тимчасове отруєння. Підвищується артеріальний тиск, частішає серцебиття. Виникає пронос, блювота, запаморочення. "Скаче" температура, людина пітніє, червоніє. Може навіть утратити орієнтацію. За кілька годин усі ці симптоми зникають. Але повертаються, якщо протягом двох-трьох днів знову випити спиртне.

Гриб містить тетраетил — речовину, що окислює спирт в організмі.

— Найбільше його в сірому гнойовику. Він солодкуватий, має довгу ніжку до 20 сантиметрів і сіру шляпку з бурими лусочками. Росте на вигонах, у садах та на городах. Трохи менше в мерехтливому. Має руду шляпку з блискучими лусочками, що згодом зникають. Росте скупченнями на пасовиськах і городах. Найменше в білому та розсіяному. Останній — маленький, до 6 сантиметрів, росте біля гнилих пнів.

Вчені-мікологи Санкт-Петербурга розробили препарат для лікування пияцтва на основі гриба — копрінуса коматуса, або білого гнойовика.

— Він не викликає такої реакції, як сірий. Є на городах, пасовиськах, смітниках біля будинків і в парках. На гною виникає біле яйце. З нього виростає дуже великий кошлатий неохайний гриб на довгій ніжці з кільцем, схожий на дзвіночок. Поки молодий і не почорніє, має гарний смак. Діє набагато м'якше. Немає нестримної блювоти, лише іноді нудить. Але потихеньку виробляє відразу до спиртного. Можна потай підсипати в їжу вранці. І робити це щонайменше три місяці. Бо питуща людина завжди знайде десь чарку спиртного. До кінця другого місяця починають пити вдвічі менше. Бо організм не хоче провокувати себе.

Вінничанка 50-річна Ганна Мишко почала підсипати сину копрінус, коли через пияцтво від нього пішла дружина.

— Два роки тому він втратив роботу, потрапив під скорочення. Відтоді почалося. Через переживання став випивати, в сім'ї скандалив. Потім невістка не витримала. Забрала дітей і поїхала. Як її тільки не вмовляла. Каже: ваш син — ви й терпіть. Що робити, хапалася за кожну соломинку, щоб урятувати, витягнути сина. І кодувала, і лікувала в лікарні, вистачало ненадовго.

Про гнойовик прочитала в газеті. Купила його препарат на презентації.

— Поїла сина грибом довго. Спочатку нічого не відбувалося, також пив. Але за півтора місяця помітила, що все частіше був удома. Як і випивав, то два-три рази на тиждень. І то стопку вип'є та й усе. З радості і пироги, і голубці йому готувала. Далі ще краще. Сказав: мама, не тягне мене більше, не хочу. Поїхав дружину привіз, потім на роботу влаштувався. Але ми з невісткою також потихеньку поїли його грибом. За півроку став таким як був. Хороший сім'янин, син. Я найщасливіша, що все у моїх діточок добре й онуки поруч.

Препарат копрінус абсолютно безпечний, каже лікар. Не викликає отруєння і алергічних реакцій. Його перевіряють на радіонукліди.

— Вчені дослідили його дію. 60 відсотків мишей, привчених до спирту, в кінці курсу перейшли на нормальне харчування. Стали їсти звичайне зерно, а не вимочене у спирті.

62-річна Катерина Буцайлюк із Донецька поїла препаратом копрінуса доньку і зятя. Каже, чула про ці гриби в юності.

— Тоді в селі жила. Одна бабуся знахарка відпоювала цим грибом. Пияків до неї з усіх сусідніх сіл привозили. З роками забула це, поки не зіткнулася з цією ж бідою. Ми з чоловіком від безвиході руки опускали. Навіть онуків від них забирали до себе, так вони пили. Як прочитала рекламу, відразу згадала про цей гриб. Дочка, бувало, прийде вранці після п'янки. Говорить: мамо, мені так погано, але похмеляться не хочу. І лягала у нас спати. Так поїла їх місяці три, поки не кинули обоє.

Спочатку, як гриб став діяти, Катерина Буцайлюк забрала дітей до себе.

— Спостерігала, боялася, що зірвуться знову. Але він геть усю тягу відбив. Минуло близько півроку, як не п'ють. Все одно іноді потайки підливаю настій гриба в їжу.

У кожної людини негативний рефлекс на алкоголь розвивається індивідуально — від одного до чотирьох місяців, каже Сергій Ходун.

— Якщо протягом лікування припиняють пити, капсули копрінуса не слід давати. Якщо знову почне пити — відновіть прийом ліків. Також вживають копрінуси, якщо людина п'є не постійно, але сильно напивається. Тоді рекомендують три-чотиримісячний курс лікування. Препарат дають під час прийому алкоголю. По дві капсули двічі на день за 20 хвилин до їжі.

При пивному алкоголізмі рефлекс відрази до алкоголю виробляється краще.

— Знаю випадки, коли люди постійно пили пиво. Після лікування грибами — максимум раз на тиждень. Таким теж дають чотири капсули на день. Більше тільки за призначенням спеціаліста. Можна розкривати капсулу і підсипати її вміст у їжу. Добре, коли вона з грибним соусом або зі спеціями з грибним смаком.

12 літрів спирту вживає українець за рік. За неофіційною статистикою — 20 л. Вимираючою вважають націю, де кожен п'є понад 8 л. Щороку через алкоголізм в Україні помирають більш як 40 тис. Це майже по 8 тис. отруєнь і серцевих недуг та інші хвороби, нещасні випадки.

"За півроку на пляшку дивитися не міг"

— Бачив дію гнойовика, коли служив. У частині був офіцер — розумний, красивий, льотчик від Бога. Але запійний, — згадує киянин 58-річний Андрій Карпенко, полковник у відставці. Служив у Брянській області Росії. — Тільки чергову зірочку дадуть — відзначить. Влаштує п'яний скандал — тут же звання геть.

Каже, дружина з ним мучилася, хотіла кидати. Потім знайшла бабку, яка лікувала грибами і травами. Та показала їй гриб, який радила висушити й підсипати в їжу.

— Називала його чорнильний гриб. Кожен бачив такі, ростуть на гнойових купах. Вона підсипала, тут же чарочку налила, потім другу. Години за 2 аж перелякалася — він почервонів, стало рвати, все вичистило. На другий день зробила те саме з тим же результатом. За півроку на пляшку дивитися не міг. Наші дружини весь ліс обнишпорили в пошуках цих грибів. Усі через це пройшли. Мужики остерігалися. Стали випивати в гаражах і закушувати магазинною ковбасою.

Сейчас вы читаете новость «Від пияцтва в їжу кладуть гриб копрінус». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть