четверг, 07 июля 2011 13:10

"Воронін - цікавий футболіст. Але більше говорить, ніж робить"

 

62-річний Володимир Веремєєв був начальником київського "Динамо" у радянські часи, при головному тренері клубу Валерії Лобановському. Потім працював із ним на Близькому Сході. Повернувшись на батьківщину, виконував обов'язки помічника Лобановського в збірній України. Коли національну команду очолювали Олег Блохін та Олексій Михайличенко, Веремєєв вивчав майбутніх суперників збірної. Зараз - безробітний

21 квітня головним тренером збірної України вдруге став Олег Блохін. Під його керівництвом команда провела два матчі - Узбекистан обіграли 2:0, Франції поступилися 1:4. Які враження залишили дії українців?

- Важко дати ґрунтовну оцінку. По-перше, Узбекистан - не того рівня суперник для чіткого визначення своїх можливостей. По-друге, через травми не зіграли ключові оборонці - Тарас Михалик та Дмитро Чигринський. По-третє, група футболістів у складі молодіжної збірної готувалася до чемпіонату Європи.

Матч проти Франції був більш показовим. Він ще раз довів: навіть коли гранд виступає проти України неосновним складом, він має перевагу в організації гри. Раніше, в березні, це показали італійці, які обіграли ще команду Калитвинцева. У нас усе гаразд із воротарями, зате в обороні проблем - купа. Як не було, так і немає крайніх захисників. Блохіну довелося повернути В'ячеслава Шевчука, якому вже 32 роки і якого не назвеш твердим гравцем основного складу "Шахтаря".

А центр оборони?

- Там є шість виконавців, які можуть знадобитися Блохіну - Михалик, Чигринський, Ракицький, Кучер, Іщенко, Русол. На крайній випадок - Хачеріді.

І яка зв'язка буде оптимальною?

- Хотілося б там бачити універсальних виконавців, які можуть і у відборі грати, крайніх захисників страхувати, і атаку першим пасом почати. На це спроможний Чигринський.

Наскільки важливе уміння високо пресингувати суперника?

- Не зайве. З іншого боку, і низько сидіти в обороні можна з користю. Приклад - недавній півфінальний матч молодіжного Євро-2011 між Іспанією та Білоруссю. Білоруси реально оцінили свої можливості й окопалися біля власного карного майданчику. Так же кілька років тому проти "Барселони" успішно діяв російський "Рубін".

Сім років тому Греція виграла чемпіонат Європи, діючи з ліберо - вільним захисником. Піти зараз таким шляхом нереально?

- Чому? Треба виходити зі своїх можливостей, а не з того - модно це чи ні. Я бачу дві кандидатури на вільного захисника - Чигринського й Русола. Обоє прекрасно читають гру, досвідчені, вміють віддати довгу передачу. Відсутність високої швидкості для ліберо - не така вже й проблема. А Михалик може грати персонально, один в один.

До речі, французи 1998 року начебто грали в лінію. Але страховка була настільки чіткою, що ліберо, за потреби, ставали й крайні захисники - Тюрам чи Лізаразю.

Валерій Лобановський 1999-го грав навіть із двома ліберо. Але я сумніваюся, що зараз футболісти здатні ефективно реалізувати таку схему. Та й Валерій Васильович застосовував її тільки в домашніх матчах, де "Динамо" мало запас міцності перед суперником. У міжнародних не ризикував.

У збірній є проблема правого захисника. Колишній московський спартаківець Борис Поздняков говорив, що простіше флангового нападаючого перевести у захисники й навчити його оборонятися, ніж навпаки. Можна закрити цю позицію Олегом Гусєвим?

- Це залежить від віку гравця. Вадим Сосніхін, захисник "Динамо" 1960-х, починав кар'єру в нападі. Німців Беккенбауера та Заммера на вільних оборонців перетворювали з  півзахисників. І вони ставали більш ефективними. Річ у тім, що в атаці ти проводиш багато часу вхолосту. Доки команда відбере м'яч, доки доведе його до тебе... А на позиції вільного захисника й відбираєш м'яч, і починаєш атаку, і можеш завершити її. Як, наприклад, Владислав Ващук у виїзному матчі Ліги чемпіонів 1998/99 проти французького "Ланса".

В атаці проводиш багато часу вхолосту. А на позиції вільного захисника й відбираєш м'яч, і починаєш атаку, і можеш завершити її

Гусєв був спроможний закривати всю бровку п'ять-шість років тому, коли був молодший, доки його оминали травми. А зараз - навряд. Можливо, слід використовувати зв'язку Гусєв-Кожанов.

Перший кандидат на позицію правого захисника - Артем Федецький. Але йому треба  суворіше грати при обороні. Із його флангу йде багато атак суперника.

Другий варіант - Богдан Бутко. Але наступний рік він проведе в "Іллічівці". У єврокубках маріупольці не гратимуть, щоб футболіст накопичив досвід матчів міжнародного рівня. А до Євро-2012 залишається тільки рік.

Узагалі ж ідеалом правого захисника в "Динамо" був Олег Лужний, який відзначався надзвичайною працелюбністю. А серед нинішніх - бразилець Дані Алвеш із "Барселони". Він технічний, багато атакує, забиває. І знає, що його підстрахують.

Олег Блохін під час першого приходу до збірної говорив: "Не думайте, що у нас проблема тільки з правим захисником. Із лівим - також. За Несмачним - нікого. Тепер він закінчив кар'єру".

- Свого часу за "Динамо" грав Віталій Федорів. Нагадував мені Віталія Косовського. Прекрасна ліва нога, чіткі флангові передачі. Але травма завадила йому розкритися.

Варіантів у Блохіна двоє - В'ячеслав Шевчук, перспективи якого залежать від наявності ігрової практики в клубі, та Ярослав Ракицький. Хоча Ярослава краще використовувати в центрі.

Валерій Газзаєв у кількох передсезонних матчах "Динамо" ставив на лівий фланг захисту Андрія Ярмоленка.

- У нього немає оборонних навичок. Якщо суперник діятиме за схемою 1-4-3-3, як Англія чи Нідерланди, зі спеціалізованими крайніми форвардами, Ярмоленку буде важко впоратися.

Основний кандидат на позицію першого номера - Шовковський?

- Так. А ще мені дуже подобається Андрій Дикань - зріст, досвід, прекрасне ставлення до роботи. Чітко грає на виходах. У кількох матчах просто витягнув московський "Спартак".

Чи є необхідність задіювати в центрі оборони Анатолія Тимощука?

- Він був найкращий у грі проти Франції - "вичистив" середину поля. Але Тимощук не настільки креативний, як іспанці Хабі Алонсо чи Бускетс. Тому з ним треба ставити гравця більш атакувального. Наприклад, Дениса Гармаша. Він намагається встигати всюди - так, як у "Динамо" 1970-х це робив Віктор Колотов.

Чи здатний Євген Коноплянка за рік стати лідером збірної?

- Його багато хвалили. Після молодіжного чемпіонату Європи почали критикувати. Отже, немає стабільності. Хороші якості - техніка, дриблінг, бачення поля. Таких гравців, як Євген, не варто обмежувати тактичними завданнями чи позицією на полі. Тренер "Дніпра" Хуанде Рамос назвав його ринкову ціну - 50 мільйонів євро. Як на мене, Коноплянка і двох не коштує поки.

Уже в найближчому товариському матчі збірної маємо побачити кістяк хоча б із шести-семи футболістів. Поки що командного "скелету" не видно

Чи можна використати в центрі півзахисту Олександра Алієва?

- Усі знають, що він прекрасно б'є по м'ячу і добре взаємодіє з Мілевським. Але грає тільки на обмежених ділянках поля, не керує процесом, як це належить диспетчеру і як це колись робив наш Заваров, а тепер - іспанець Хаві.

Є альтернатива Олегу Гусєву на позиції правого півзахисника?

- Можна спробувати Дениса Кожанова з "Карпат", хоча він не показав себе в матчах проти Узбекистану та Франції.

Коли збірну очолював Олексій Михайличенко, він задіяв зліва у півзахисті тодішнього гравця "Таврії" Дениса Голайда. Чому його зараз не викликають до національної команди?

- Через внутрішній конфлікт у кримській команді Голайдо опинився в донецькому "Металурзі" й адаптуватися там не зміг. Звична ситуація: навіть Платіні не одразу заграв у "Ювентусі". Це вже потім він тричі поспіль вигравав приз найкращого футболіста Європи.

Євген Селезньов повернувся до "Шахтаря" із "Дніпра". Як це позначиться на його перспективах у збірній?

- Селезньов - дещо неврівноважена людина. У ключових епізодах піддається емоціям замість того, щоб діяти спокійно. Але прекрасно підігрує партнерам, здатний зіграти агресивно в карному майданчику суперника. А клубні перспективи залежатимуть від того, чи сприймуть Євгена за рівного бразильські легіонери "Шахтаря", чи постачатимуть передачами.

Селезньов - головний кандидат на роль "форварда-стовпа". Швидкісних нападаючих у нас немає і навряд чи за рік з'являться. Тож треба максимально наситити півзахист, домогтися того, щоб активно працювали фланги.

Марко Девіч хіба не швидкісний форвард?

- Дистанційна швидкість у нього чудова. Тому йому краще діяти з глибини, набираючи темп.

Андрія Вороніна називають найкращим футболістом чемпіонату Росії.

- У московському "Динамо" він справді один із кращих. Але в збірній Воронін не грає на такому високому рівні. І проблема тільки в Андрієві. Цікавий футболіст, але їжакувата людина. Більше говорить, ніж робить.

Якою може бути роль Андрія Шевченка на Євро-2012?

- Усе залежатиме від стану здоров'я. Нині Андрій лікує спину після кожного матчу, а значить випадає з тренувального процесу. Потягне - добре, ні - треба шукати варіанти гри без Шевченка.

Уже в найближчому товариському матчі збірної маємо побачити кістяк хоча б із шести-семи футболістів. Поки що командного "скелету" не видно.

Сейчас вы читаете новость «"Воронін - цікавий футболіст. Але більше говорить, ніж робить"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть