Ексклюзивы
среда, 20 марта 2013 17:18

Від 28 березня залізничні квитки стануть іменними

 

Субота, 16 березня, 14:03

22-річна Марія Шимановська в білій весільній сукні плаче на лавці в коридорі Успенської церкви на вулиці Руській у Львові. Її обнімає чоловік Сергій, 23 роки, заспокоюють гості.

Наречена щойно дізналася, що через снігопади 20 гостей з її рідного міста Рівне не зможуть приїхати на весілля. За добу випало дві місячні норми опадів, дороги між обласними центрами занесло снігом. Водіїв просили не виїжджати без нагальної необхідності з дому, громадський транспорт у вихідні не працював. Міні-бус із родичами нареченої застряв уранці у заторі біля міста Дубне неподалік Рівного. Не змогли їхати далі, тому повернулися додому. Квитків на потяг не було. Із родини Марії на весіллі була тільки мати, яка приїхала до Львова кілька днів тому.

– До останнього вірила, що хоч на вінчання встигнуть, – голосно схлипує молода. – Дві кращі подружки мали бути дружками. Мої баба з дідом дзвонили, що серцеві краплі кожну годину п'ють. Весілля єдиної внучки не побачать.

Після вінчання в церкві до ресторану за Львовом гості поїдуть одним автобусом. Інший відправлять назад на стоянку, завдаток 500 гривень водій не поверне. Батьки молодят проситимуть скасувати замовлення в ресторані на 20 осіб. Адміністратор відмовиться, бо всі страви вже приготовлені. За кожне місце родина наперед заплатила 250 гривень. Частину салатів, м'ясні рулети та твердий сир молодята заберуть додому

А в цей час:

– За півроку зароблю на машину, – каже киянин 25-річний Богдан Наумчук. ­Виходить зі столичного кадрового агентства на вул. Пушкінській. Там набирають працівників на круїзні лайнери.

– Півроку працюватиму фотографом. Моя дівчина Олена буде хостесом. Обом обіцяють по півтори тисячі доларів щомісяця. 22 квітня маємо летіти в Лондон, бо відправлення звідти.

На лайнері "Богдан" попливе до Нью-Йорка. Звідти – до Буенос-Айреса.

– Роботу мені запропонував друг. Я вже чотири місяці ніде не можу влаштуватися. На лайнери відбирали офіціантів і круп'є. На співбесіді запитали, чи вмію фотографувати. А в мене ж є професійний фотоапарат. Мав уже дві виставки портретів у Києві, підробляю весільною зйомкою. Щоб півтори тисячі доларів заробити, треба зняти чотири весілля. Проживання і харчування на лайнері – безкоштовні. Ще й півсвіту побачимо.

Тетяна Артеменко, 25 років, їде маршруткою №22 по Південно-Західному району Черкас. Помічає, де на дорозі більші ями. Потім разом з іншими активістами "Батьківщини молодої" домовляється про підготовку акції: планують фарбою позначати найбільші вибоїни та ями на дорогах міста, щоб туди не потрапляли автівки.

– Почнемо в понеділок із бульвару Шевченка, де розміщена прокуратура, – каже Тетяна. – Так, щоб обмальовані ями було видно з їхніх вікон. Нехай перевірять, куди діваються гроші, які міська влада виділяє на ремонт доріг. Після цього підемо до будинку правосуддя і до міського ринку, бо там найбільше скупчення людей. Ідею нам підкинули водії, які мусять постійно ремонтувати свої автомобілі через погані дороги.

У Луганську звільнили начальника транс­портного управління мерії Андрія Андреєва. Це сталося після того, як 1 березня міський голова Сергій Кравченко вирішив проїхати маршрутним таксі №155. Під час руху двері мікроавтобуса раптово відчинилися і мер ледь не випав із салону.

Від 28 березня залізничні квитки стануть іменними. Так вирішив уряд. Паспорт треба буде показувати під час посадки в потяг. У касі достатньо назвати ім'я та прізвище. Нововведення захистить від перекупників, вважають в Укрзалізниці.

Упродовж березня житель Миколаєва 58-річний Анатолій Ільченко міняє всі документи. Хоче, щоб у графі "по батькові" замість "Анатолійович" стояв прочерк. Уже отримав із порожніми рядками паспорт і посвідчення реабілітованого. Пояснює, що звертатися на ім'я – по батькові було заведено в Росії. В Україні раніше такої традиції не було.

П'ять слів вимовляє 14-річний Олександр Ботман, який мешкає в притулку міста Сева­стополь. Він говорить "да", "ні", "мама", "добре" та "дай". Ще рік тому Олександр нормально розвивався, ходив до школи. Потім перестав упізнавати вчителів, ті порадили матері звернутися до лікарів. Вона цього не зробила. Олександр має психічний розлад, зараз поводиться як 3-річний.

Вулиці, парки, дитячі майданчики Дніпро­петровська й Кривого Рогу митимуть шампунем. Обласна рада закуповує для цього техніку. Роблять це в рамках підготовки до чемпіонату ­Європи з баскетболу 2015 року, пояснюють чиновники.

Із 1 квітня Міністерство доходів і зборів пропонує запровадити акцизні марки нового зразка з трирівневим захистом від підробки. Вони подорожчають від 10 до 27 коп. для горілчаних виробів, для сигарет – із 5,5 до 14,2 коп. За перше півріччя минулого року українці витратили на алкоголь 12 млрд грн, тоді як на хліб – 1,8 млрд, за даними Українського аналітичного центру.

1,61 гривні виділяють на триразове харчування на день одного пацієнта в Маріупольській міській лікарні №1 у Донецькій області. За ці бюджетні гроші з 15 березня хворих годують кашами та супами. Через тендер, що провели із запізненням, два з половиною місяці не давали їжі взагалі, пояснює заступник головного лікаря Олена Юрченко

Кличко обрав найгірший варіант

Віталій Кличко запропонував висунути кандидатуру свого молодшого брата Володимира на столичного міського голову. Він розумів, що ані "Батьківщина", ані "Свобода" на такий крок не погодяться. Кличко міг би висунути іншу кандидатуру, якогось відомішого соратника по опозиції, – наприклад, ­Віктора Чумака як єдиного ­мажоритарника від УДАРу, що переміг у столиці. Його не затвердили б, але така пропозиція виглядала б адекватною. ­Натомість Кличко обрав найгірший варіант з усіх можливих.

Не варто розглядати фантастичні сценарії, що на вибори мера Києва піде Яценюк чи Тягнибок. Вони цього не робитимуть. А якщо опозиція вчасно не знайде єдиного кандидата – виграє представник Партії регіонів.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політтехнолог

Держава не зобов'язана підтримувати українських режисерів

За 20 років в Україні не зняли жодного успішного чи пристойного фільму, за який було б не соромно. Наші стрічки не отримують фестивальних призів і не збирають тисячі глядачів у кінотеатрах. ­Навіть зважаючи на це, держава не зобов'язана підтримувати українських режисерів. У США це просто заборонено законом. Однак їхні режисери непогано почуваються.

Проблема не у фінансуванні українського кіно, а в людях. Наші таланти не хочуть працювати. ­Нащо старатися зняти хороший фільм, якщо ­Держкіно дасть гроші на якусь дурню? Ніхто не презентує чудову ідею і не шукає самотужки фінансування.

Віктор ПРИХОДЬКО, генеральний директор телекомпанії "ПРО ТБ"

Що робили в судах і міліції

Міліціонери Черкаської області оголосили в розшук 46-річну Світлану Алєксєєву, жительку райцентру Звенигородка. ­Жінка працювала заступником керівника Ватутін­ського відділення "Приватбанку". З грудня 2008 року по січень 2009-го, оформивши фальшиві ­документи про видачу коштів, отримала у касі $136 тис., 65 тис. євро та 716 тис. грн. Щоб приховати нестачу, внесла у банківську програму фіктивні операції про повернення грошей.

14 березня Ворошилівський райсуд Донецька арештував 31-річного Андрія Калугіна. За два дні до того він узяв у заручники консультанта фінансової організації "Альянс Україна" 22-річну Юлію Білоус, порізав їй руки й обличчя. Вимагав ­видати обіцяні 50 тис. грн кредиту або повернути 3,5 тис. грн внеску. ­

Андрій за 2,8 тис. грн на місяць працює на кондитерській фабриці, з дружиною 27-річною ­Тетяною виховують ­тяжкохворого сина 9-річного ­Ярослава. Грошей на лікування не мають, постійно ­брали позики. "­Шкодую тільки, що взяв у заручниці просту працівницю, а не когось із керівництва. Гидко, коли аферисти гуляють на волі й не несуть відповідальності", – сказав Андрій Калугін.

20 робочих днів повинне тривати оформлення закордонних паспортів Міністерством внутрішніх справ і Державною міграційною службою. Українських – 10 днів. Доручення про максимальний термін дав президент Віктор Янукович прем'єру Миколі Азарову. Зараз документи роблять цілий місяць

"Я не хочу, щоб провідник вирішував, їхати мені чи не їхати. І не хочу, щоб Кабмін вирішував, як мені заходити в потяг чи автобус, таксі або трамвай.

Це повинен вирішувати здоровий глузд. Я хочу, щоб мене перевіряли один раз в житті,

на розтині в морзі. Все".

Євген ІХЕЛЬЗОН, керівник проекту "Я люблю Азію", про нововведення від уряду, за яким кожен пасажир перед посадкою в потяг повинен показати паспорт

"Мало хто там із ким знайомий.

Я знайомий з дуже багатьма: з Льовочкіним,

з Ахметовим, знайомий з Януковичем. Але це

не означає, що я є їхнім другом або ставлеником. І тому не треба шукати чорного кота в чорній кімнаті – там його немає", –

Віталій КЛИЧКО, голова партії УДАР

Анекдоти

– Яка найскладніша мова у світі? Китайська чи іврит?

– Українська!

– Чому?

– Половина українців досі не можуть її ­вивчити.

Після того як "Свобода" провела флеш-моб "Похорон ­Януковича", Генпрокуратура ­попередила її: або активісти проведуть флеш-моб "Воскресіння Віктора Федоровича", або сядуть.

Першим новообраного Папу Римського привітав Янукович. Його телеграма починалася словами: "Шановний ­колего!"

Таке відчуття, що до нас весну доставляє ­Укрпошта.

Сейчас вы читаете новость «Від 28 березня залізничні квитки стануть іменними». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть