вторник, 05 июня 2012 11:15

"До Євро ціни в харківських отелях підняли до 2870 гривень. Вільних місць немає"

 

27 травня о 6.15 від 12­-ї ­колії столичного залізничного вокзалу плавно рушає сріб­лястий електропотяг ­Hyundai. Їде до Харкова.

У трьох вагонах першого класу зайняті від п'яти до 10 місць. З боків від проходу по два сидіння. Нахил спинки регулюється натисканням кнопки на підставці для ліктів. На кожній є вихід для навушників.

– Кому это наушники ­нужны? Фильмов все равно не показывают, – говорить ­ламаною російською 43-­річний ­Патрік ­Рудіша з Кенії. – Хотел в ­интернете ­посидеть, но ничего не ­получается – Wi­Fi здесь не ловит. ­Раньше ездил в СВ­-вагоне. Билет ­стоит около 600 гривен. Но там мог ­спокойно поспать. В этот раз придется спать сидя.

У семи вагонах другого класу майже всі місця зайняті. На екранах показують швидкість, час і температуру повітря. Моніторів – по чотири в кожному вагоні. Постійно крутять ту саму рекламу: чоловік із букетом зустрічає на платформі дружину й доньку. Обіймає їх і цілує. Машиніст виглядає з кабіни, усміхається. Потім з'являється напис: "Терміново скорочуємо відстані".

– Задовбала вже ця реклама, – каже 44­-річна Валентина Фенченко. У неї коротке кучеряве волосся. У білому костюмі, на шиї – разок червоного намиста. Разом із чоловіком снідає вареними яйцями й свіжими огірками. – Давай пересядемо, а то більше немає сил терпіти.

– Куди ж ми пересядемо? З того боку телевізори теж рекламу показують. Поїж і мені на коліна ляжеш. За спинкою телевізора не буде видно.

У буфеті до барної стійки ­стоїть черга. Замовляють переважно каву – по 10 грн і чай по 6. ­Столів немає. Пасажири п'ють, спираючись на поручні біля вікна.

– А чого ви не приносите пасажирам замовлення на місця? – питає киянка 56­-річна Вікторія Бородюк. – Я ж поки цю каву донесу, то всіх пообливаю.

– В первом рейсе приносили заказы, но пассажиры начали жаловаться, что долго несем. Теперь пусть сами приходят, – відповідає офіціантка Анна Кисіль.

За годину після відправлення закінчується цукор. Офіціанти пропонують взяти до кави шоколадку.

– Или подождите немного, нам сахар в Полтаве подвезут, – каже офіціантка. Тримається за барну стійку, бо поїзд починає сильно розхитуватися. З металевої тумби на підлогу падають стоси підносів. Розбивається тарілка.

Поїзд зупиняється двічі – в Миргороді й Полтаві. Зупинка триває 2 хв.

До Харкова прибуває о 10.41 – на 2 хв раніше, ніж у розкладі. В приміщенні залізничного вокзалу на третьому поверсі є ­готель "Експрес". З кабінки адміністратора визирає червонощока жінка з пишною зачіскою. На грудях бейдж – Валентина. На вигляд їй років 50.

– Девушка, вам наши номера точно не понравятся, – каже. – У нас ремонта не было 25 лет. Другие отели перед Евро хотя бы косметический сделали.

Одномісний номер в "Експресі" коштує 154 грн, двомісний – 255, тримісний – 326 грн. Прошу показати перший. На п'ятий поверх піднімаємося ліфтом. Двері відчиняються зі скреготом. Ліфт старий, кілька кнопок запали, цифри на них затерті.

Кімната невелика, приблизно 10 кв. м. Під стіною стоїть ліжко з пружинним матрацом, застелене старим квітчастим покривалом. Поряд – дерев'яна тумба. Ручок на шухлядах немає.

– У нас блочная система – туалет и ванная рассчитаны на две комнаты, – розповідає Валентина. – Отель может поместить 164 туриста. Брони нет. Селим по прибытию. Иностранцы у нас редко останавливаются. В основном, селятся пассажиры, которым надо пересадку делать. Здесь могут часок­другой отдохнуть и привести себя в порядок. Вам я бы посоветовала поехать на станцию метро "Спортивная". Там стадион, где будут матчи проходить. В том районе все отели в отличном состоянии.

До станції "Спортивна" від вокзалу їхати чотири зупинки з пересадкою. Стадіон розташований одразу біля метро. За 50 м від нього височіє 12­поверховий готель "Глорія". Два місяці тому тут зробили ремонт. З першого по четвертий поверхи – косметичний, на верхніх – євро. ­Дивимося номер із косметичним ремонтом за 350 грн. У ньому дві кімнати. У першій стоїть телевізор, стіл і два крісла. У другій – туалетний столик із дзеркалом і велике ліжко. Туалет та ванна спільні. На синій пластмасовій мильниці лежить запакований брусок мила. У тримачі біля унітаза – залишки туалетного паперу.

– Когда рулон закончится, положим новый, – каже адміністратор Вікторія. – Этого на сутки должно хватить. Дополнительных средств гигиены у нас не предусмотрено. Завтрак тоже не входит в стоимость. Можете отдельно оплатить. За 40 гривен подадут блины с мясом и сметаной, йогурт и кофе. За 60 – блины с балыком, сыром, сметаной и бутерброд с красной рыбой.

Номер із євроремонтом коштує 400 грн. На поверсі пахне свіжою фарбою й новими дерев'яними меблями. У кімнаті ліжко, шафа й стіл. На ньому – плазмовий телевізор, піднос із двома чашками й телефон.

– На время чемпионата цены поднимать не будем. У нас и так забронировано всего 50 процентов мест.

На просп. Леніна, 21 прибиральники миють вікна готелю "Національ". У холі стоять запаковані в целофан нові крісла, дивани й стільці. Чути фарбою.

– Зараз одномісний номер коштує 580 гривень, – за столом адміністратора сидить худорлява жінка. – На час Євро ціну підняли до 2870 гривень. Вільних місць немає.

 

"Іноземці виявились не такими дурними"

Футбольних уболівальників у Харкові планують селити, зокрема, у гуртожитку ­Політехнічного інституту на вул. Тимурівців, 9А. Місце коштує 80 грн за добу.

Від станції метро "Академіка Павлова" туди йти 15 хв. Три будівлі стоять на пустирі. Той, де прийматимуть гостей Євро, – посередині. Має дев'ять поверхів. Зовні стіни обкладені жовтим утеплювачем. Біля гуртожитку на дошках обідає будівельник 42­річний Олександр Кваша. З літрової банки сьорбає холодний суп, заїдає свіжим помідором.

– До Євро ми точно не встигнемо, – ставить на землю банку. ­Витирає руки об брудну сорочку. – Зробили ремонт лише з одного боку, з іншого тільки почали. Раніше тут працювали десь 30 робочих, а тепер 10 осталося. Поско­рочували, бо в університету якісь проб­леми з фінансами почалися. Планували підготувати для іноземців 97 кімнат.

– Поняли, шо гроші не відіб'ються, приостановили все, – до Олександра підходить охоронець Василь Нестеров, 57 років. – Хотіли іноземців селити в гуртожиток юридичної академії, спеціально ремонт зробили. А тур­оператори відмовилися бронювати там місця. До Євро в Харкові побудували 28 нових готелів. 10 відремонтували. Думали, гарні гроші зароблять на дурних іноземцях. А вони виявилися не такими й дурними.

Сейчас вы читаете новость «"До Євро ціни в харківських отелях підняли до 2870 гривень. Вільних місць немає"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть