Ексклюзивы
понедельник, 04 января 2010 15:02

Базельських євреїв спалили живцем

 
9 січня 1349 року жителі швейцарського міста Базеля спалили живцем у їхніх домівках близько 700 місцевих євреїв. Їх звинуватили в поширенні чуми, що за попередній рік викосила півміста. Епідемія лютувала в Західній Європі з осені 1347-го. Серед юдеїв смертність від чуми була значно меншою - бо релігія зобов"язувала їх частіше митися. Та в атмосфері масового психозу цього було досить, аби їх зробити винними в поширенні епідемії. Нібито євреї підсипали отруту в колодязі й під пороги будинків християн. Погроми набрали особливого розмаху після того, як двоє євреїв під тортурами зізналися, що готували чумне зілля з висушених павуків, плазунів, перемішаних із серцями і м"ясом християн. Сотні гінців рознесли новину по західноєвропейських містах. В Аугсбурзі, Мюнхені та Майнці євреїв винищили до ноги. Не допомогли навіть папські булли на їх захист.

У Страсбурзі - нинішній резиденції Ради Європи - у День святого Валентина на єврейському кладовищі живцем спалили 2 тис. людей, а їхнє майно поділили між собою. Серед юдеїв було багато лихварів, тож перед розправою над ними знищували боргові документи. Тільки впродовж року в Західній Європі спустошили близько трьох сотень єврейських ґетто. Погроми закінчилися 1351-го, коли чума відступила - так само швидко, як і поширилася.

Сейчас вы читаете новость «Базельських євреїв спалили живцем». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть