Ексклюзивы
пятница, 20 сентября 2013 05:00

Тимошенко хвалиться найвищою ціною на газ

Після усунення Юлії Тимошенко від активної політики з'явилася надія, що від популізму вона перейде до конструктиву. Бо Україні бракує лідера, який запропонує план розвитку країни. Однак щойно Юлія Володимирівна заговорила, стало зрозуміло — нічого не змінилося.

Останній приклад — інтерв'ю Тимошенко, де вона радісно розписує, яка користь державі від підписаних нею "газових" контрактів 2009 року.

Виявляється, найвища ціна на газ у Європі звільнила Україну від "газового рабства". Завдяки такій ціні ми зменшили споживання російського газу, готуємося видобувати сланцевий, налагодили постачання блакитного палива з Європи. Ну а 2020 року можемо взагалі відмовитися від газу з Росії.

Тимошенко не змінюється. "Чорне" знову називається "білим". І навпаки.

По-перше, якраз контракти Тимошенко зобов'язали Україну купувати мінімум 41 млрд "кубів" газу на рік за найвищою ціною в Європі. Не варто забувати, що в угоді прописані кабальні штрафні санкції за зменшення обсягу закупівель. Тобто ні про яке скорочення енергоспоживання Тимошенко не думала. І накопичені багатомільярдні штрафи "Газпром" ще виставить Україні. Поки що не час, у Москві чекають зими.

По-друге, зменшення закупівель російського газу стало можливим за багатьох тимчасових причин. Це і тепла весна, і падіння промислового виробництва, жорсткі ліміти на споживання газу, що "Нафтогаз" виставляє для теплокомуненерго.

По-третє, всі альтернативні джерела поставок є тільки проектами. Виняток — поставки з Європи. Але потужність "труби" поки що не дозволяє говорити: німецький газ замінить російський у найближчі роки.

Тимошенко розповідає, що всі альтернативні проекти з постачання чи видобутку газу вона збиралася здійснити, ставши президентом. Але до цього вона була три роки прем'єром, мала всі повноваження за Конституцією 2004 року. І нічого такого не було, крім погроз перевести котельні на солому.

Одним словом, якщо нинішня влада таки зможе скоротити споживання газу або налагодити альтернативні поставки, то тільки завдяки Тимошенко. Абсурд.

Тимошенко не змінюється у своєму популізмі. Її промови розраховані на людей, які мало розуміють економічні процеси. Втім, як і промови Азарова. Тимошенко як і раніше не готова визнавати свої помилки та нести відповідальність. Але от питання — чи залишився в суспільстві запит на популізм Тимошенко й Азарова?

Сейчас вы читаете новость «Тимошенко хвалиться найвищою ціною на газ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть