Микола Грабар
Голова Української спілки боротьби з мафією та корупцією, лідер Національно-визвольного руху "Антимафія", президент Всеукраїнського центру захисту прав людини, народний депутат України 2 скликання, депутат Київради 1, 2, 3 скликань, кандидат на пост Президента 2004 року, українець, одружений, маю двох дітей, 3-х внуків та 1 внучку.
17.04.2014

Так надзвичайний чи воєнний стан треба вводити в Україні?

Юлія Тимошенко виступила за негайне введення надзвичайного стану в областях, де відбувається агресія, що дасть можливість використати потенціал армії для зниження напруги в цих регіонах, пов'язаної з агресією Росії.

"Треба негайно здійснювати військову протидію війні, яку нам оголосила Росія. Тому на першому етапі, на мій погляд, треба негайно оголошувати надзвичайний стан в тих областях, де зараз реально відбувається агресія... Це надасть нам право застосовувати, у тому числі і армію", - сказала Тимошенко.

Все б нічого, начебто правильні речі говорить, Юлія Володимирівна, тільки знову неузгодження із нормами діючого законодавства вийшло.

Знову безграмотні консультанти підставили свого лідера.

Річ у тому, що вводити надзвичайний стан немає ніяких правових підстав.

У нашій ситуації, ситуації фактичної війни з Росією, потрібно вводити воєнний стан. І поясню чому.

Так, режим надзвичайного стану регулюється Законом України N 1550-III від 16 березня 2000 року "Про режим надзвичайного стану".

Поняття надзвичайного стану визначено статтею 1 цього Закону.

Стаття 1. Визначення надзвичайного стану. Надзвичайний стан - це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров'ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства і передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування відповідно до цього Закону повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров'я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту конституційного ладу, а також допускає тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Режим воєнного стану регулюється Законом України N 1647-III від 6 квітня 2000 року "Про правовий режим воєнного стану".

Поняття воєнного стану визначено статтею 1 цього Закону.

Стаття 1. Визначення воєнного стану. Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень,необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

На перший погляд, режим надзвичайного стану можна запровадити за нинішньої ситуації у Донецькій та Луганській областях, оскільки там мають місце спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства.

Захопленням державної влади там є захоплення обласних державних адміністрацій та оголошення нових державних утворень на базі вказаних областей.

Але питання у тому, хто є суб'єктом таких незаконних дій. Закон України "Про режим надзвичайного стану не передбачає участі у таких незаконних діях як захоплення влади та повалення (зміна) конституційного ладу України шляхом насильства військових формувань інших держав. Окремі громадяни інших держав можуть бути співучасниками цього злочину, а цілі військові формування іноземних держав, ні.

Для врегулювання питань, щодо участі у таких незаконних діях військових формувань іноземних держав, і було ухвалено майже одночасно із Законом "Про режим надзвичайного стану" і Закон України "Про правовий режим воєнного стану".

Відповідно до цього Закону воєнний стан має вводитися в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України та її територіальній цілісності.

На практиці ми маємо не тільки загрозу нападу чи небезпеку територіальній цілісності України, фактично ми маємо втрату 5 % території України, якою була територія АР Крим.

То ж керівникам України, РНБОУ, Верховній Раді України, негоже робити вигляд, що правових підстав вводити воєнний стан в Україні і далі не має.

Юлія Тимошенко, пропонуючи ввести надзвичайний стан, сама собі суперечить, бо в своїй заяві про необхідність введення надзвичайного стану та обгрунтовуючи цю пропозицію, вона чітко вказує, що "відбувається агресія" Росії і "що треба негайно здійснювати військову протидію війні, яку нам оголосила Росія".

Українська спілка боротьби з мафією та корупцією та Національно-визвольний рух України "АНТИМАФІЯ" ще 01 березня 2014 року звернулися до в.о. Президента України Олександра Турчинова, до Верховної Ради України та до Кабінету Міністрів із вимогою про введення в Україні воєнного стану в зв'язку із захоплення військовими формуваннями Російської Федерації військових частин України та органів державної влади в АР Крим.

Саме відмова від введення воєнного положення в АР Крим та в сусідніх з ним областях і сприяла безперешкодному захопленню інтервентом та агресором всієї території Криму та сприяє зараз у продовженні Росією своїх загарбницьких планів щодо України.

Не введення воєнного стану в умовах агресії Росіії є злочином проти України та проти Українського народу.

Злочином, який вчиняється вищими посадовими особами України, які за законом зобов'язані негайно вирішувати дане питання.

Ще кілька слів про різницю між режимом надзвичайного стану та воєнного стану.

При режимі надзвичайного стану Збройні Сили України в особі їх регулярних частин не можуть залучатися до врегулювання питань, пов'язаних із усуненням причин, які призвели до введення надзвичайного стану. В даному випадку до участі у веденні бойових дій (фактично війни) із російськими диверсійними загонами.

Забезпечення громадського порядку, охорони життя, здоров'я, прав, свобод і законних інтересів громадян в умовах надзвичайного стану здійснюється силами і засобами органів Міністерства внутрішніх справ України, в тому числі Національної гвардії України, військ Цивільної оборони, Служби безпеки України, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України відповідно до їх повноважень, встановлених законом (ч.1 ст.20 Закону).

При запровадженні надзвичайного стану з підстав, зазначених у пункті 1 частини другої статті 4 цього Закону, коли надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру ставлять під загрозу життя і здоров'я значних верств населення і потребують термінового проведення великих обсягів аварійно-рятувальних і відновлювальних робіт, відповідно до Указу Президента України про введення надзвичайного стану можуть залучатися до виконання цих робіт також військові частини Збройних Сил України та органи та підрозділи Державної прикордонної служби України (ч.2 ст.20 Закону).

До будь яких інших організаційних заходів, пов'язаних із усуненням причин, що послужили підставою для введення надзвичайного стану, військові частини Збройних Сил України залучатися не можуть.

Регулярні військові частини Збройних Сил України можуть залучатися до ведення воєнних бойових дій із військовими підрозділами іноземних держав тільки в межах та відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

При режимі надзвичайного стану комендантська година не може бути запроваджена.

Із заходів, які б сприяли залагодженню ситуації та відновленню правопорядку є лише заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом.

Режим воєнного стану передбачає набагато ширші повноваження та можливості щодо обмеження прав та свобод громадян на період запровадження воєнного стану.

Серед таких заходів статтею 15 цього Закону передбачено, зокрема, такі заходи (які можуть бути актуальними в сучасних умовах війни із Росією):

5) запроваджувати комендантську годину (заборону перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), а також встановлювати спеціальний режим світломаскування;

6) встановлювати особливий режим в'їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;

7) перевіряти документи у громадян, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України ( 254к/96-ВР );

8) у порядку, визначеному Конституцією і законами України, порушувати питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій, якщо вона загрожує суверенітету, національній безпеці України, її державній незалежності і територіальній цілісності, життю громадян;

9) здійснювати контроль за роботою підприємств зв'язку, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, театральних, концертно-видовищних та інших підприємств, установ і організацій культури, використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і проведення роз'яснювальної роботи серед військ і населення; регулювати роботу цивільних телерадіоцентрів, забороняти роботу аматорських приймально-передавальних радіостанцій особистого і колективного користування та передачу інформації через комп'ютерні мережі;

,,,,,,,,,

11) забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі;

12) вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ і організацій також навчальну та бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини;

13) забороняти призовникам і військовозобов'язаним змінювати місце проживання без відома військового командування;

14) встановлювати для фізичних і юридичних осіб вйськово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців та розміщення військових частин, підрозділів і установ;

15) встановлювати порядок використання сховищ, споруд та інших об'єктів для захисту населення, а також для задоволення потреб оборони;

16) проводити евакуацію населення з місць і районів, небезпечних для проживання, а також підприємств, установ, організацій та матеріальних цінностей, які мають важливе державне, господарське і культурне значення;

17) запроваджувати в разі необхідності нормоване забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами, ліками;

18) усувати з посад керівників державних підприємств, установ організацій за неналежне виконання ними своїх обов'язків, призначати виконуючих обов'язки керівників зазначених підприємств, установ і організацій;

19) примусово відчужувати або вилучати майно у юридичних і фізичних осіб для потреб оборони. { Частину першу статті 15 доповнено пунктом 19 згідно із Законом N 4765-VI ( 4765-17 ) від 17.05.2012 }.

То ж простий побіжний аналіз цих двох законів нам дає чітку відповідь про те, що в Україні негайно потрібно запровадити режим воєнного стану та оголосити загальну військову мобілізацію військовозобов'язаних.

Українська спілка боротьби з мафією та корупцією та Національно-визвольний рух України "АНТИМАФІЯ" вкотре вимагають від в.о. Президента України Олександра Турчинова, від РНБОУ та від Верховної Ради України невідкладно вжити наступні заходи:

1. Негайно ввести в Донецькій, Луганській, Харківській, Запоріжській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Дніпропетровській, Сумській та Чергігівській областях воєнний стан в зв'язку із воєнною агресією Росії проти суверенної України, введенням Росією на територію України озброєних військових формувань та початком збройного військового конфлікту, який вже призвів до загибелі 30 чоловік, в тому числі і громадян України.

2. Оголосити загальну військову мобілізацію всіх військовозобов'язаних. 3. В областях, на території яких буде оголошено воєнний стан:

3.1. Ввести комендантську годину у Донецькій та Лугінській областях з 21 години вечора до 06 години ранку із забороною перебувати на вулицях населених пунктів цих областей без спеціальних посвідчень та перепусток громадян України у вечірній та нічний час, іноземців та громадян без громадянства.

3.2. Встановити особливий режим в'їзду і виїзду, обмежити свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів. Заборонити перебування та пересування іноземних громадян, в першу чергу громадян Російської Федерації на території областей в яких оголошено воєнне положення.

3.3. Перевіряти документи у громадян, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.

3.4. У порядку, визначеному Конституцією і законами України, порушити питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій, діяльність яких загрожує суверенітету, національній безпеці України, її державній незалежності і територіальній цілісності, життю громадян та сприяє сепаратизму і підтримує іноземного агресора.

3.5. Вжити інші заходи, необхідність реалізації яких випливає із вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Будь яке зволікання із вирішенням цих вимог та із введенням воєнного стану в ряді областей України може призвести до чергової втрати Україною своїх територій та може призвести не тільки до втрати Південно-Східної частини України, а й всього Півдня, а можливо і до втрати Україною своєї незалежності.

Цього допустити не можна за жодних обставин.

Голова Української спілки боротьби з мафією та корупцією,

Лідер Національно-визвольного руху України "АНТИМАФІЯ"

Микола Грабар

16 квітня 2014 року.

м.Київ

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі