Ексклюзиви
понеділок, 11 вересня 2006 17:29

30 років тому помер Мао Цзедун

9 вересня до маленького глиняного будинку в місті Шаошань, провінція Хунань, де народився і провів дитинство лідер Комуністичної партії Китаю Мао Цзедун, приїхало чимало гостей. Саме того дня рівно тридцять років тому помер батько сучасної Китайської Народної Республіки. Прожив він 82 роки.

Будинок Мао Цзедуна стоїть біля підніжжя невеликого пагорба. За будинком — рисові поля, перед ним — невеличке озеро з рожевими ліліями.

Мао Цзедун дуже любив плавати. Зі своїми друзями дитинства він щодня ходив на річку. Коли йому пішов сьомий десяток, Мао відвідував басейн, який спеціально зробили для лідерів Компартії. Плавав він і в забруднених річках на півдні країни, змушуючи хвилюватися своїх охоронців і лікарів. Лягав на воду горілиць і плив за течією, майже не рухаючи ні руками, ні ногами. В молодості він навіть присвятив плаванню вірша.

Іншою пристрастю "великого керманича" були цигарки. Деякі лікарі вважають, що саме куріння й згубило його здоров"я. Туристи, які в суботу приїхали до храму в селі Ґушуй, що в провінції Шенсі, поряд із квітами покладали біля його пам"ятника пачки цигарок. Один навіть вставив цигарку між пальцями бронзового лідера.

Мао Цзедун був одним із засновників Комуністичної партії і згодом став її генеральним секретарем. Він проголосив Китайську Народну Республіку, вийшовши переможцем у громадянській війні.

Мао Цзедун керував країною протягом 27 років. За цей час провів кілька реформ, які забрали життя мільйонів людей в Китаї. У 1959–1961 роках від голоду в країні померло до 30 млн чоловік. Це були наслідки "великого стрибка" — плану, за яким сільськогосподарські регіони країни перетворювали на індустріальні.

За поразку "великого стрибка" Мао звинуватив діячів Компартії. 1966-го він заявив: у КПК затесалися представники буржуазії, які гальмують реформи. Оголосив про початок так званої "культурної революції" і закликав радикально налаштовану молодь знищувати їх.

Щоб нічого не перешкоджало молодим людям приєднуватися до "червоних бригад", з ініціативи Мао припиняли заняття у школах і вищих навчальних закладах. Професорів, учителів, письменників і художників, партійних діячів виводили на "суд мас" у клоунських ковпаках, знущалися над ними за будь-який самостійний погляд на події в країні.

Мао Цзедун помер 1976 року. Він хотів, щоб його тіло спалили, але керівники партії порушили наказ свого вождя і поклали його в мавзолей на центральній площі Пекіна. Щодня перед ним вишиковуються стометрові черги.

Частина китайців зараз звинувачує Мао Цзедуна у всіх проблемах країни. Але чимало людей досі ставляться до нього як до божества.

Зараз ви читаєте новину «30 років тому помер Мао Цзедун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути