Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2024 17:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Коли у найгіршому випадку закінчиться війна в Україні - прогноз МВФ

Коли у найгіршому випадку закінчиться війна в Україні - прогноз МВФ
Економічний шок, викликаний війною може розпочатися вже у третьому кварталі 2024 року. Фото: Генштаб

Війна, розпочата Росією проти України, може завершитися до кінця 2025 року.

А економічний шок, викликаний війною може розпочатися вже у третьому кварталі 2024 року. Про це йдеться у негативному сценарії прогнозу МВФ щодо стану української економіки.

При цьому базовий сценарій передбачає припинення активних бойових дій у 2024 році.

Згідно негативного сценарію, продовження війни вплине на настрої компаній та домогосподарств, темпи повернення мігрантів та викликатиме подальшу шкоду енергетиці від атак.

Це, в свою чергу, призведе до різкого зниження зростання реального ВВП лише на 1,7% у 2024 році (порівняно зі зростанням на 2,5−3,5% у базовому сценарії) та його падіння на 1% у 2025 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна - серед країн із доходами вищими за середні. Аналіз Світового банку

Пояснюється, що високі потреби в обороні та зниження економічної активності призведуть до збільшення бюджетного дефіциту. Дисбаланси на валютному ринку знову вийдуть на поверхню і зберігатимуться довше з огляду на погіршення показників експорту, що призведе до вищої девальвації [гривні] в найближчі роки, перш ніж вона наблизиться до базової тенденції.

"Подальше відновлення буде більш стриманим, ніж у базовому сценарії, враховуючи ще більшу шкоду основному капіталу, а обсяг виробництва залишиться нижчим за довоєнний рівень", - повідомляє UBN за підсумками аналізу прогнозу Фонду.

Крім того, у негативному сценарії сукупний дефіцит фінансування оцінюється приблизно в $140,7 млрд, що приблизно на $19 млрд вище за базовий прогноз на 2023−2027 роки.

Термін боргових канікул для України за єврооблігаціями спливає у серпні. Утримувачі єврооблігацій мають намір вимагати виплат від України і недосягнення нової угоди може загрожувати дефолтом за цими зобов'язаннями.

Через війну зросла загальна сума боргів України, пише The Economist.

Зараз ви читаєте новину «Коли у найгіршому випадку закінчиться війна в Україні - прогноз МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути