Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 00:25

Єлизавета була третьою в черзі на трон

8 вересня в шотландському замку Балморал померла королева Великої Британії 96-річна Єлизавета. Правила країною 70 років.

Автор: GettyImages
  Принцеса 21-річна Єлизавета стоїть у Букінгемському палаці в Лондоні, Велика Британія, під час заручин із герцогом Единбурзьким Філіпом у липні 1947-го. Побралися в листопаді
Принцеса 21-річна Єлизавета стоїть у Букінгемському палаці в Лондоні, Велика Британія, під час заручин із герцогом Единбурзьким Філіпом у липні 1947-го. Побралися в листопаді

Єлизавета після народження була третьою в черзі на престол після дядька Едуарда VIII та батька принца Альберта, герцога Йоркського. 10 грудня 1936-го Едуард зрікся престолу заради шлюбу з розлученою американкою Волліс Сімп­сон. Наступного дня королем став 40-річний батько Єлизавети. Обрав ім'я Георг VI.

13-річною познайомилася з сином грецького принца Андрія 18-річним Філіпом Маунтбаттеном. Філіп був кадетом Дортмундського військово-морського училища. Служив у Королівському флоті. Почали переписуватися. Одружилися 1947-го. За рік 22-річна Єлизавета народила Чарльза. Загалом подружжя мало чотирьох дітей. Філіп помер 99-річним торік. Став найстарішим чоловіком у британській королівській родині, а їхній шлюб з Єлизаветою був найтриваліший.

1945-го 19-річна Єлизавета закінчила курси механіка-водія санітарного автомобіля і приєдналася до загонів самооборони "Допоміжної територіальної служби". Вона стала першою жінкою в королівській родині, яка служила у військовому підрозділі.

6 лютого 1952-го помер 56-річний король. Єлизавета автоматично стала королевою.

— Георг VI хворів кілька років, — розповідає історик Джозеф Ліндл. — У вересні 1951-го­ через рак довелося видалити легеню. Мав тяжку форму атеросклерозу. Король помер уночі. Звістка про його смерть застала 26-річну Єлизавету в Кенії. Для них із Філіпом почався нелегкий період.

Автор: GettyImages
  Восьмеро онуків королеви Єлизавети стоять біля її труни у Вестмінстерському абатстві 17 вересня. Попереду — Вільям, принц Вельський. Навпроти Вільяма  з іншого боку труни стоїть його молодший брат Гаррі
Восьмеро онуків королеви Єлизавети стоять біля її труни у Вестмінстерському абатстві 17 вересня. Попереду — Вільям, принц Вельський. Навпроти Вільяма з іншого боку труни стоїть його молодший брат Гаррі

Церемонія коронації Єлизавети пройшла після закінчення трауру 2 червня 1953-го. Уперше всю церемонію транслювали по телебаченню. Після коронації Єлизавета з чоловіком пів року їздили з візитами до країн Співдружності та колоній. Вона стала першим монархом, який відвідав Австралію та Нову Зеландію.

— Філіпу довелося прийняти нову роль. Бути в тіні та просто супроводжувати дружину було нелегко. До того ж вони вже мали двох дітей. Пізніше народилися ще двоє. Насправді її роль була радше церемоніальна. Але все одно певну вагу королева мала. Щотижня зустрічалася з прем'єр-міністром. Вона зійшла на трон, коли ним був Вінстон Черчилль. Працювала з Маргарет Тетчер. Їй довелося впоратися зі скандалом через невірність у шлюбі Чарльза й Діани, а пізніше і з трагедією смерті принцеси Вельської. Зараз неясно, як складеться доля Гаррі й Меган, які вирішили відмовитися від ролі в королівському дворі. Складно було пережити цей процес. Основний скандал — звинувачення в сексуальному насиллі принца Ендрю. Його позбавили військових звань і титулів.

Єлизавета захоплювалася верховою їздою та розведенням собак. Займалася садівництвом. Офіційними резиденціями королеви були Букінгемський палац, Віндзорський замок, Холідський та Сандрінгемський палац, замок Балморал.

Єлизавета найдовше правила Великою Британією. До неї королева Вікторія обіймала трон 63 роки.

Заповіт королеви засекретять на 90 років

Заповіт королеви Єлизавети засекретять щонайменше на 90 років. Його замкнуть у сейфі під наглядом голови відділу сімейних справ Верховного суду Лондона. Уперше подібний документ засекретили 1910-го — останню волю принца 40-річного Франца Текського. Сховали в невідомому місці у столиці Лондоні.

Заповіт королеви зберігатимуть разом із заповітом її чоловіка герцога Единбурзького Філіпа, матері Єлизавети І та сестри принцеси Маргарет. Останню волю Маргарет за п'ять років після її смерті 2007-го оскаржував Роберт Браун. Чоловік стверджував, що є її позашлюбним сином і вимагав показати документи. Суддя не дозволив розсекретити заповіт.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Єлизавета була третьою в черзі на трон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути