понеділок, 01 червня 2020 21:15

"Ведмедику не можна" - як міський дитсадок відпрацював перший день після карантину

"Ведмедику не можна" - як міський дитсадок відпрацював перший день після карантину
Дітей поки залишають вдома, а садочки стоять майже пустими. Фото: Ярослава Буряковська

Дитсадки запрацювали із 1 червня в областях, де не має великого зростання захворюваності на коронавірус. Дошкільні заклади повинні дотримуватися санітарних норм і дезінфікувати приміщення.

Вихователі та працівники повинні носити захисні маски, їм мають вимірювати температуру. У приміщеннях мають бути антисептики і проводитися регулярне прибирання. Заборонено влаштовувати між дітьми ігри із персональними контактами.

"Заборонено використовувати одноразові рушники, м'які іграшки та килими із довгим ворсом, бути у приміщеннях у вуличному взутті, проводити заходи за участю дітей більш, ніж з понад однієї групи. Мити руки та проводити дезінфекцію слід кожні дві години. Вологе прибирання має бути двічі на день", - рекомендували у Міністерстві охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пиво, прогулянки і закупи: як прожила Полтава перший день жорсткого карантину

У Полтаві перевірку на дотримання санітарних норм успішно пройшов 41 дитсадок із 55. Інші ще у процесі.

Біля дитсадка № 39 по вул. Квітковій майже нікого немає. Біля центрального входу на вихованців чекає медсестра - чорнява жінка років 50 із коротким волоссям. На обличчі новенька одноразова маска. Руки закриті гумовими рукавичками. Ліворуч стіл із рукавичками, журнал прийому дітей і безконтактний термометр.

Перші відвідувачі з'являються о 07:20 - низенька білявка років 30 веде хлопчика. У дитини заплакані очі.

Медсестра жестом показує жінці надіти маску. Та дістає пом'яту тканинну із кишені куртки.

- Мамо, будь ласка, пішли додому, - дитина задкує до воріт.

- Мені треба на роботу, а тобі в садок! Мультики увечері додивишся, - відказує білявка і підводить малого до медсестри. Та просить підняти хлопцю волосся із лоба. Наводить термометр. Показує 36,5 градусів. Занотовує дані у журнал.

За дитиною спускається вихователька. Забирає. Матері у середину увійти не дозволяють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Няня заробляє тисячу гривень на день

За 5 хвилин до дитсадку підходить чоловік у чорній масці і розстебнутому пальто. Дівчинку двох років тримає на руках. Мала притискає до себе плюшевого ведмедика у синій масці.

- Ведмедику з тобою не можна, - медсестра просить тата забрати іграшку. - М'яких не дозволено брати. Як і усього, що з ворсом. Такі рекомендації.

- Робимо усе так, як вимагає Міністерство освіти і Міністерство охорони здоров'я, - долучається до розмови завідувачка дитсадку Любов Миколаївна. - Місто виділило усі необхідні засоби дезінфекції, подарувало безконтактний термометр. Ще один я принесла сама. Він уже перевірений не раз, і підтвердив свої властивості.

За воротами садку стоїть жінка років 25 із маленькою дівчинкою.

- Я просто не знаю, віддавати дитину чи ні. Сьогодні зранку вона хотіла до друзів, аж плакала. Я спершу погодилася відвести у групу, а тепер, дивлюся, не так і багато дітей. Сумніваюся. Вирішили трошки поспостерігати, а потім хай Єва сама вирішить – ітиме, чи ні, - розповідає мати. Представляється Альоною. - Я працюю вдома, тож мені не проблемно доглядати за донькою. Я б її і не віддавала у садок, але розумію, що їй необхідне спілкування з однолітками. Головне, аби не захворіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В дитсадок носять їжу з собою: українка про життя в Дубаї

- Мамо, пішли. Аліса не прийшла!, - малеча смикає матір за піджак.

У перший день в садок прийшло 11 дітей. Двоє у ясла, а інші в старші групи.

У рамках третього етапу послаблень карантину в Україні 1 червня також запрацювали басейни, спортзали. Почали ходити приміські електрички та потяги дальнього прямування. У них заборонено продавати їжу та напої. Вагони заповнюються обмеженою кількістю пасажирів. Усім перед посадкою мають міряти температуру.

Зараз ви читаєте новину «"Ведмедику не можна" - як міський дитсадок відпрацював перший день після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути