Ексклюзиви
неділя, 21 липня 2019 20:02

Виборці Полтавського району продемонстрували низьку явку на дільниці - фоторепортаж
15

Виборча дільниця в селі Ковалівка Полтавського району
Фото: Ольга Стенько
Виборча дільниця в селі Ковалівка Полтавського району
Виборча дільниця в селі Ковалівка Полтавського району
Мешканка села Ковалівка Полтавського району Валентина Ріжко прийшла на дільницю з квітами
Виборча дільниця в селі Новоселівка Полтавського району

У Полтавському районі на позачергових парламентських виборах проголосували майже 40% виборців, що відчутно менше, ніж 3 місяці тому на виборах президента України.

Кореспондент "Газети" відвідав декілька дільниць 145-го виборчого округу в Полтавському районі.

У селі Коломацьке дільниця працювала в клубі. На порозі дільниці зустрічав сільський голова Євген Почечун. Тут у списках 882 людини - мешканці сіл Коломацьке, Дудникове, Степанівка.

"Станом на 13-ту в нас проголосували майже 30 відсотків виборців. Якщо порівняти з іншими, це найменша явка. Літо, багато людей на відпочинку", - вважає голова дільничної виборчої комісії Валентина Куриленко.

У селі Ковалівка дільницю перенесли. Як і раніше, голосували в сільському будинку культури, але в іншому приміщенні, навіть вхід зробили з іншої вулиці - в основній будівлі розпочали капітальний ремонт. Щоб привабити людей, увімкнули музику. За словами голови ДВК Петра Ващенка, першим тут проголосував сільський голова Олександр Бублик.

Автор: Ольга Стенько
  Виборча дільниця в селі Ковалівка Полтавського району
Виборча дільниця в селі Ковалівка Полтавського району

З 1581 виборця станом на 14-ту проголосували майже36% - 564 особи. З них троє отримали лише один із двох бюлетенів. Це голова виборчої дільниці з Полтави та подружжя з Луганської області, яке приїхало до родичів. Це тому, що виборці з відкріпним талоном, які голосують поза межами рідного округу, мають можливість віддати голос лише за партію. Депутатів по мажоритарному округу вони не обирають.

У Ковалівці наш кореспондент помітив незаконну агітацію. На електростовпі напроти огородженого для ремонту сільського клубу висіла агітка на підтримку кандидата в депутати Олега Петренка.

Автор: Ольга Стенько
  Протизаконна агітація в день виборів за кандидата в депутати Олега Петрівці в селі Ковалівка Полтавського району
Протизаконна агітація в день виборів за кандидата в депутати Олега Петрівці в селі Ковалівка Полтавського району

Одна з дільниць у нещодавно створеній Новоселівській ОТГ розташована також у сільському клубі. Тут голосували мешканці сіл Пасківка, Новоселівка, Терентіївка, Лісові Поляни та Брунівка. Загалом 1372 виборці. Станом на 15-ту зробили це 548 осіб. Розпочали день із невеликої черги - близько двох десятків людей очікували відкриття дільниці.Але протягом дня бажаючих було не дуже багато - менше, ніж під час президентських виборів.

"Сільрада організувала транспорт із віддалених сіл, підвозив постійно, доки були люди - в один автобус усі не влізли. Попри це, явка невисока - в такий час на виборах навесні в нас на дільниці проголосувало більше половини людей. Думаю, це тому, що літо - ніколи влітку ми голосували", - вважає заступник голови дільниці Тетяна Калита.
Автор: Ольга Стенько
  Виборча дільниця в селі НовоселівкаПолтавського району
Виборча дільниця в селі НовоселівкаПолтавського району

У сільському клубі Верхолів розташована ще одна дільниця на території Ковалівської сільради. Тут голосували мешканці сіл Верхоли, Драбинівка, Давидівка, Соснівка та Їжаківка. Всього 529 осіб. Станом на 18-ту зробили це 190 осіб - майже 36%. На цій дільниці, за словами членів ДВК, також зафіксували найменшу явку, порівняно з попередніми виборами цього року.

Серед тих, хто прийшов на вибори сьогодні, відмічають на всіх дільницях, важко виокремити вікову або соціальну групу. Голосували люди від наймолодших до найстарших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спецдільниці у геріатричному пансіонаті журналістам не дозволили спостерігати за процесом

Нашому кореспонденту люди розповідали, чого очікують він нового парламенту. Традиційні відповіді - щоб стало краще жити. Люди старшого віку прагнуть зниження комунальних тарифів та підвищення пенсій і зарплат молоді. Люди активного віку очікують полегшення податкового тягаря, багато хто розраховує на нові обличчя в парламенті.

20-річна Євгенія з Ковалівки мріє, щоб після виборів дозволили українським захисникам на Донбасі нарешті дати достойну вогневу відсіч окупантам, а Україна продовжила євроінтеграцію. Пенсіонерка Надія Шишкіна з села Соснівка має надію, що новий парламент скоротить фінансову прірву між мільйонерами в Раді та простими пенсіонерами, як-от вона та її односельці.

Оновлено. За даними, які наводить штаб Громадянської кампанії "Захист права на вибір" Полтавщини, на парламентських позачергових виборах проголосували на 10% менше, ніж на презилентських. По округу №145 (Київський район м. Полтави та Полтавський район) проголосувало 81 473 чоловік, це 53,72%. Округ №144, центр у місті Полтава – 78 592 осіб, або 54,10%, округ №149, центр у Карлівці – проголосували 72 471 людина, це 52,64%.

Полтавщина на третьому місці серед областей за кількістю людей, що проголосували, після Чернігівської та Львівської. Явка виборців перевищила 54% за загальноукраїнського показника трохи менше 50%.

Як і за кого можна було голосувати під час дострокових парламентських виборів на Полтавщині 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «Виборці Полтавського району продемонстрували низьку явку на дільниці - фоторепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають