Ексклюзиви
неділя, 23 червня 2019 16:09

Полтавець робить корисні чипси, що допомагають схуднути
8

Фріпси зберігають 95% вітамінів
Фото: Роман Вовк
Чіпси сушаться близько 12 годин
Ківі після сушки
Різновиди фріпсів
Син Романа теж полюбляє фріпси

Полтавець Роман Вовк робить корисні чипси, які можна вживати навіть при схудненні. За основу бере різноманітні фрукти та м'ясо без жодних добавок. Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно. Чипси продає у соцмережі "Інстаграм". Має близько сотні клієнтів на місяць.

Чому саме "фріпси"?

Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств, графік — з сьомої ранку до сьомої вечора. Але по факту затримувався довше. Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю. Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися. Спершу думав видавлювати олію. Це дуже корисно, але дорого. На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти. Подумав, чому б не спробувати. Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися з виробниками, але ніхто нічого не розповідав. Тримають у секреті і бояться конкуренції. Тож експериментував сам.

Де облаштували міні-виробництво і скільки коштує обладнання?

Хочу бачити, як росте моя дитина. Тож навіть не думав винаймати приміщення. Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі. Тепер вже маю дві такі. На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізаю, м'ясо мариную. Якщо справа піде, подумаю про розширення.
Дружина підтримує. Проте інші члени родини іноді скаржаться на шум від сушарок. Та працюють вони й справді голосно.


Дорого обходиться бізнес?

Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600-700 гривень. За раз скуповуюсь на 500-600 гривень самих фруктів. Це близько 13 кілограмів. Беру через день на ринку, оптових постачальників не маю. Фрукти дорогі і дуже всушуються. Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів. Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів, необхідно 1,5 кілограма ягоди. А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів. Враховуючи це все, не можу задешево продавати. За 100 грамів яловичих чипсів або "джерків" - 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість шкідливих солодощів перейшла на бублики"

Де продаєте?

Лише через замовлення в "Інстаграмі". Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу. Її замовляю у полтавських блогерів. Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу. Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день. Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає. Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою. У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку. Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.
Зазвичай замовляють на 100-300 гривень. Проте є і постійні клієнти, які беруть на 500- 600. Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень. Тоді одна дівчина набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.

З чого готуєте і скільки різновидів продукції?

Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук. Планую зайнятися овочами, поставив сушитися першу партію томатів. Подивлюся, чи варто вводити у продаж. Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую. Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який можна безпечно вживати сирим. Довго мариную у соєвому соусі і лише потім сушу. А взагалі буду щось нове пробувати, може, навіть незвичне. Можна висушити навіть гороховий суп.

Як вживати і зберігати вашу продукцію?

Фріпси можна їсти окремо чи додавати в каші, смузі, пластівці. Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів. Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування. Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті. Вони навіть допоможуть схуднути. Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат. Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу. Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію. Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива. Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках. Краще ставити в прохолодному місці без вологи.

Переселенець із Луганська Андрій Жуков виготовляє еко-чипси.

Чоловік робить їх з помідорів.

Зараз ви читаєте новину «Полтавець робить корисні чипси, що допомагають схуднути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути