Ексклюзиви
субота, 22 червня 2019 15:00

Що крадуть у селах, хто та як уберегтись від злодіїв

З початку року в Полтавському районі зареєстрували 124 крадіжки. Половина скоєні з дач. По 32 злочинах ідуть суди.

Що саме крадуть у селах Полтавського району, хто йде на злочин та як уберегти своє господарство розповів в інтерв'ю "Газеті" керівник Полтавського районного відділення поліції Микола Коваль.

Автор: Світлана БОНДАРЕВА
  Керівник Полтавського райвідділення поліції Микола Коваль
Керівник Полтавського райвідділення поліції Микола Коваль

Що крадуть найбільше з приватних домогосподарств?

- Постійно надходять повідомлення про зникнення металевих речей та електроінструментів. В середньому маємо дві заяви на місяць про крадіжки свійських тварин і птахів. Це кролі, кури, свині. Рік тому в селі Вербове вкрали дорослого бика. Відвели в сусіднє село й замкнули у сараї. Правоохоронці із господарем знайшли його по слідах. Цього місяця з двору в Тахтауловому вкрали 15-кілограмове порося. Також була крадіжка індика з індичатами. З приводу фруктів і городини надходять одиничні звернення. Останні були у вересні торік.

Куди здають крадене?

- Якщо це птиця чи тварини - залишають собі або продають. Із металом інша ситуація. У районі не так багато точок прийому, тому нерідко везуть украдене на околицю міста. Прикраси та електроінструменти здають у ломбард.

Охарактеризуйте потенційного крадія. На кого варто звернути увагу?

- Є кваліфіковані злодії. Вони знають, як правильно віджати вікно чи відкрити замки. А є просто місцеві люди, які хочуть нажитися на односельцях. Останніх набагато більше. Це непрацюючі, які ведуть аморальний спосіб життя. Чоловіки і жінки. Колишні в'язні, люди, які зловживають алкоголем.

Що спонукає йти на злочин?

- Найчастіше просто хочуть випити. Роботи в селах немає. Краще викрасти металеву річ, здати на металолом, випити від горя й далі по колу. У Полтавському районі не така плачевна ситуація, як в інших, бо неподалік є Полтава, де люди мають роботу.

Як уберегтися від злодіїв?

- Щонайменше треба встановлювати на двері надійні запираючі засоби. Люди часто вважають, що їх крадій не зачепить. Сараї закривають на гачок. Ну й собака ще може врятувати господарство. Якщо це будинок або квартира - допоможе сигналізація, надійні двері, решітки на вікнах.

Що робити, коли засік злодія на гарячому?

- Якщо є фізична можливість - затримати і викликати поліцію. Кожна ситуація індивідуальна.
Є чітке роз'яснення Верховного суду стосовно ситуації, коли хтось вдерся у ваше домогосподарство. Раніше, якщо в будинок залізла людина з ножем або зі зброєю, власник мав оцінити шкоду, яку міг завдати йому нападник. Зараз таких колізій у законі немає. Якщо в будинок хтось вдерся і ви завдали злодію шкоди - з поганого боку в суді на вас це не вплине.

Назвіть наймасштабнішу крадіжку за цей рік.

- Кілька місяців тому в Щербанях наркоман прийшов на автостоянку, надурив охоронців і представився водієм вантажівки. Сів у чуже авто, намагався завести, проте там не було акумуляторів. Охоронець допоміг переставити акумулятор із іншої автівки. Власник прийшов вранці і помітив зникнення вантажівки. Добре, що були встановлені джіпіес-трекери, тому відслідкували рух і затримали.

Зараз ви читаєте новину «Що крадуть у селах, хто та як уберегтись від злодіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають