пʼятниця, 16 серпня 2019 18:05

Кінолог: "Зараз всесвітній тренд — бельгійські вівчарки"

Автор: gazeta.ua
   Павло Адаменко разом із минулорічним переможцем кінологічних змагань Араксом
Павло Адаменко разом із минулорічним переможцем кінологічних змагань Араксом

Щоб правильно обрати службового собаку, треба провести чимало тестів. Для початку знайти відповідних заводчиків, які розводять саме таких.

Про життя, підготовку та відбір службових собак в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Павло Адаменко, старший інспектор з особливих доручень відділу охорони режиму та нагляду управління ДКВС Північно-Східного міжрегіонального управління. Працює кінологом понад 10 років. Живе у Харкові.

Минулого тижня відбулися змагання з багатоборства кінологів на першість Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. В управління входять 4 області: Харківська, Полтавська, Луганська та Сумська.

- У кожному підрозділі, де є службові собаки, проводять конкурс на відбір найкращих. У Полтавській 64-й колонії був другий етап — міжрегіональний. У ньому взяли участь 18 людей і стільки ж собак. Перші три переможці, які отримали вищий бал, поїдуть у Житомирську область, місто Коростень на всеукраїнські змагання кінологів. Вони відбудуться на початку жовтня, - розповів Павло Адаменко.

Автор: gazeta.ua
  Службовий собака на кінологічних змаганнях
Службовий собака на кінологічних змаганнях

Який вік собак, які беруть участь у подібних змагання?

- Залежить від собаки. Здебільшого від 2 до 6 років. У 7 років потроху готуються до пенсії.

Чи принципова стать тварини?

- Для мене — ні. Все індивідуально, кому з ким зручніше працювати. Різниця більше не у статі, а у породі службової собаки. Якщо брати німецьких вівчарок — піддатливіші у дресурі можуть бути суки. Кобелям треба трохи більше приділяти уваги.

Щодо порід. Цього року виступали хлопці із німецькими вівчарками, бельгійськими та східноєвропейськими. Зараз всесвітній тренд — бельгійські вівчарки. Майже всі силові структури намагаються найбільшу увагу приділити саме цій породі. Для мене різниці нема. Наприклад, німецькі теж є універсальними.

Як обирають службового собаку?

- Потрібно дивитись на батьків цуценяти, які вже давно працюють та мають показники у службі чи спорті. Генетика передає чимало. Потім звертаємо увагу на здоров'я, правильний розвиток. Цуценя не повинне боятись предметів, має бути соціалізованим.

Відбирають приблизно у віці 3-4 місяців. Дивитися можна і з 2. Якості, властиві саме цьому псу, розвиваємо під час навчання. Тобто, якщо вона охоронного характеру — навчання йде на охорону та затримання. Якщо пес зацікавлений і має мотивацію — можемо ставити на роботу під час слідства, пошук різноманітних предметів, людей і т. д.

У наших підрозділах собаки є для розшуку та охорони. Ці змагання, здебільшого, проводяться із собаками, які зможуть працювати у розшуку. Вони вчаться не тільки на затримання чи подолання перешкод, а й на пошук людей, предметів, стріляних гільз, слухняність. Якщо брати караульних собак — вони мають чітке спрямування — охорона об'єкту.

Де ці собаки живуть?

- У кожному закладі є розплідники. Є свій майданчик для тренувань. Є хлопці, які приходять на службу із своїми собаками. Коли пес постійно з кінологом, мені здається, виховується краще.

Чим годують собак? Є певний раціон?

- Харчування розподіляється на сухі корми та натуральні продукти. Годують по-різному, все залежить від закладу чи господаря. Сучасні корми містять усі вітаміни та вуглеводи. Діляться на суперпреміум-клас, преміум-клас та економ. Зрозуміло, що в останньому не буде потрібного комплексу корисних речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демонічний пес одночасно лякає й закохує людей

Розкажіть про систему підготовки службових собак.

- Взяли цуценя. Спостерігаємо за ним. Проводиться первинна соціалізація. Виводять у місто, гуляють із ним у людних місцях, біля трамваїв, автівок, у потягах, парках, лісах тощо. Це робиться для того, щоб собака звикав до різних умов і місцевості, щоб прибрати можливі фобії. Після цього кінологи, які пройшли підготовку, займаються твариною. Молодих хлопців, які приїхали із своєю собакою, кожного року відправляємо на перепідготовку. Їдуть на 3 місяці навчатись у Хмельницький. Там закладають базову підготовку. Далі донавчаємо на місцях.

Не у кожного це виходить. Професія кінолога передбачає не тільки любов до тварин, а й терпіння, уважність, посидючість, спостережливість і знання матеріалу. Нерідко буває, що нерви не витримують у майбутніх кінологів.

Поліцейські собаки з канадського міста Ванкувер з'явилися на сторінках щорічного благодійного календаря. Заснував видання відставний поліцейський сержант Майк Енфілд. Зробив це на честь дружини, яка 14 років тому померла від раку молочної залози. Позували чотирилапі для календаря разом зі своїми кураторами.

Зараз ви читаєте новину «Кінолог: "Зараз всесвітній тренд — бельгійські вівчарки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути