неділя, 21 липня 2019 09:07

Стартували парламентські вибори - як і за кого можна голосувати на Полтавщині

Стартували парламентські вибори - як і за кого можна голосувати на Полтавщині
21 липня в Україні обирають народних депутатів. Фото: Уніан

Сьогодні, 21 липня, в Україні відбуваються дострокові парламентські вибори. Українці обирають народних депутатів.

"Газета" підготувала інформацію про кандидатів та за якою схемою йде виборчий процес.

Вибори до Верховної Ради в Україні проходять кожні 5 років в останню неділю жовтня. Чергові парламентські вибори мали відбутися 27 жовтня 2019 року. Однак новообраний президент Володимир Зеленський оголосив про розпуск парламенту 8-го скликання. Дострокові вибори призначили на 21 липня. Вони відбуваються в період 60 днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Виборча кампанія і реєстрація партій-кандидатів у Центральній виборчій комісії стартувала наступного дня після публікації указу. Подача документів до ЦВК завершилася за 30 днів до виборів.

У Верховній Раді України працюють 450 депутатів. Половина проходять у парламент на підставі голосування за виборчими списками від політичних партій -за пропорційною системою. Ще 225 обираються в одномандатних округах за мажоритарною системою відносної більшості.

Понад 60% українців візьмуть участь у голосуванні на дострокових виборах. Про це свідчать результати опитування "Моніторинг електоральних настроїв українців", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" з 29 червня по 3 липня.

Не пізніше двох тижнів після голосування ЦВК оголосить офіційні результати парламентських виборів, а перша сесія Верховної Ради 9-го скликання може початися 31 серпня 2019.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, яких змін хочуть після виборів

Виборчий округ №144 охоплює Подільський, Шевченківський райони міста Полтава.

Йтимуть 15 кандидатів. Із них 8 - від партій: Юліан Матвійчук - "Свобода", Вікторія Мірошніченко - "Європейська солідарність", Сергій Чередніченко - голова "Соціалістичної партії України", Юрій Кетов - "Разом ми сила", Кузьменко Ірина - "Батьківщина", Орліковський Артур - "Сила і честь", Русін Олег - "Патріот", Таран Дмитро - "Опозиційний блок", Валерій Шупта - "Воля".

Самовисуванці - Анна Політуча, Олександр Мамай, Сергій Каплін, Юлія Петушинська, Андрій Пєтушков, Денис Поліщук

Виборчий округ №145 охоплює Київський район міста Полтави, Котелевський, Полтавський райони.

Зареєструвалося 17 кандидатів. Із них 8 - від партій: Владислав Контарчук - "Свобода", Сергій Іващенко - "Аграрна партія України", Андрій Боблях - "Слуга народу", Горбенко Ігор - "Опозиційний блок", Ігор Горжій - "Батьківщина", Володимир Гриценко - "Опозиційна платформа - за життя", Василь Ковальчук - "Воля і честь", Ніколаєнко Євген - "Європейська солідарність".

Самовисуванці: Юрій Бублик, Петро Ворона, Валерій Головко, Іван Гультай, Тетяна Донченко, Олег Петровець, Владислав Пильник, Володимир Разнов, Роман Стегній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського хочуть бачити Вакарчука в Раді

Виборчий округ №149 охоплює Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Машівський, Новосанжарський та Чутівський райони.

По округу до Верховної Ради йтимуть 18 людей. Із них 6 - від партій. Лариса Борисенко - "Батьківщина", Валерій Толкачов - "Свобода", Сергій Бульбаха - "Європейська солідарність", Костянтин Касай - "Слуга народу", Володимир Мусяк - "Сила і честь", Руслан Телятник - "Опозиційна платформа - За життя".

Артем Вітко, Антон Вітко, Павло Гунжель, Андрій Дуленко, Сергій Жук, Іван Макар, В'ячеслав Мінязев, Олексій Негода, Роман Пирлик, Андрій Река, Микола Река та Сергій Шкарбан балотуватимуться як самовисуванці.

Цього року 22 партії братимуть участь в дострокових парламентських виборах 2019 року. Кількість зареєстрованих членів від партій - 2761. В одномандатних мажоритарних округах - 3178, з них 1439 від партій і 1739 висуванців.

Зараз ви читаєте новину «Стартували парламентські вибори - як і за кого можна голосувати на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути