пʼятниця, 28 березня 2008 18:20

Квартиру у Львові Марина Луцюк зняла за 150 доларів

Подружжя зі Львова Ірина й Тарас Біганські у березні зняли однокімнатну квартиру на вул. Батальній. Платять $160 на місяць.

Раніше вони наймали квартиру-"кавалерку" на вул. Привокзальній. За 18 "квадратів" платили $80.

— Непогане житло, але одна стіна почала мокріти, — згадує Ірина, 25 років. — Хотіли робити ремонт. Та господиня підвищила плату на 50 доларів. Ми і виїхали звідти.

Подружжя шукало інше помешкання за газетними об"явами. Виявилося, їх дають переважно посередники — агентства нерухомості. За послуги беруть винагороду в розмірі орендної плати за місяць.

— Ріелтори пропонували квартири від 220 доларів на місяць, але ми по знайомству знайшли дешевше, — продовжує львів"янка. — Мамина знайома купила це житло для свого сина, йому зараз дев"ять років. Поки що здає в оренду.

Стіни помешкання на Батальній поклеєні шпалерами, вікна і двері пофарбовані. З меблів є лише кухонний стіл і шафа-купе в коридорі.

Квартири з євроремонтом, меблями, сучасними холодильниками, телевізорами і мікрохвильовками здають дорожче.

Власники часто завищують ціни, розповідає спеціаліст із нерухомості фірми "Ваш комфорт" 31-річна Наталія Мазур. Одна з її клієнток торік здавала двокімнатне помешкання на вул. Тарнавського за $350. Цієї весни вимагає $550.

Ми самі розклеїли об"яви. Мали 10 непоганих пропозицій

— У новобудові на вулиці Рубчака маємо дві майже однакові трикімнатні квартири, — каже фахівець. — Одні господарі хочуть здати свою за 600 доларів, інші — за тисячу. У цих других житло вже рік стоїть пусткою. Не можуть знайти клієнта за таку ціну, але спускати не хочуть.

Однокімнатки у спальних районах Львова часто виставляють за $300 на місяць. Хоча ремонт і обстановка в них убогі.

— Звісно, ніхто їм стільки не заплатить, і за якийсь час власники квартири знижують планку, — говорить маклер агентства нерухомості "Оселя" Марія Кавацюк. — Але інший господар помешкання, побачивши завищену ціну в об"яві, замислюється: "Треба й собі підвищувати плату". Виникає ланцюгова реакція.

Оренда львівського житла за рік подорожчала на 25%.

— Торік однокімнатку у віддаленому спальному районі Сихів знімали за 130–150 доларів, а тепер складно знайти дешевше як за 200 доларів, — пояснює Мазур. — У центрі Львова — дорожче на половину.

Двокімнатні здають на $20–50 дорожче за однокімнатні. Трикімнатні квартири — від $300 на місяць.

— Ціна залежить від стану помешкання, — уточнює Наталя. — На Сихові є однокімнатна квартира, за яку просять 300 доларів. Вона з євроремонтом, гарною технікою. І там же недавно здали двокімнатну — за 240 доларів. Вона скромніше вмебльована, але теж у гарному стані.

Найлегше знайти квартиру одинакам або молодим сім"ям без дітей.

— Господарі рідко погоджуються здати житло родині з малечою. Ті можуть пошкодити меблі, дратуватимуть сусідів. Сім"ям із дітьми не варто знімати квартири з євроремонтом, — веде далі Мазур. — За договором із власником вони мають відшкодовувати пошкодження майна.

Марина Луцюк, 22 роки, знімає житло разом із подругою Оксаною. Перебралася до Львова з Рівного. Двокімнатну квартиру знайшли за $150 на місяць.

— Живемо на дуже віддаленій околиці Львова — Рясному-2, — каже жінка. — На зупинках і біля продуктових магазинів поклеїли оголошення "Шукаю квартиру для оренди. Недорого." Мали більше десятка непоганих пропозицій. Це мій брат напоумив так зробити. Він завжди так шукав.


Скільки коштує оренда у Львові


 район 1-кімнатні  2-кімнатні 
 Личаків, парк "Знесіння"  200  300
 Сихів  200  200
 Рясне-1, Майорівка  150  200
 Хмельницького вул.  150  200
 Любінська вул.  180  200
 Наукова, Топольна вул.  180  200
 центр, просп. Свободи  350  360

Місячну плату вказано в доларах США

дані: АН "Оберіг"

Студенти шукають житло на "квартирному" дереві

Біля львівського ринку Добробут на трамвайній зупинці є стара алича. Літні львів"яни клеять на неї об"яви про здачу житла. Зазвичай пропонують 2–3 студентам зняти кімнату в їхніх квартирах. Із кожного беруть 250 грн на місяць.
Здають кути і в однокімнатних квартирах. Жити в кімнаті з господинею коштує до 300 грн.
Стару аличу студенти називають "квартирним" деревом.

Зараз ви читаєте новину «Квартиру у Львові Марина Луцюк зняла за 150 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути