неділя, 25 червня 2006 18:48

Полиці сховали у ванній за дзеркалом

Невелика ванна трикімнатного помешкання родини Новосельців рідко буває пустою. Бо у квартирі живуть 29-річна Олена з чоловіком, 33-річним Сергієм, двоє дітей, Сергієва сестра, 26-річна Юля, та їхня мати, 61-річна Ольга Петрівна. Тому крихітної кімнати для шампунів, лосьйонів, мочалок і сили-силенної дрібниць ледь вистачає — вони усюди. Склянка з зубними щітками постійно падала з маленької полички із дзеркальцем. У ванній треба шафку, вирішили Новосельці.

Звичайні меблі з ламінованих деревостружкових плит через вологість у ванній за 5–6 років розлазяться. Модні тумби під раковину з вологостійких плит МДФ — дорогі. У Києві продають лише імпортні, по 1,9–3 тис. грн.

Свіжу ідею запозичили з журналу "Ноєс Вонен" (з нім. — "Нове житло". — "ГПУ"). Сергій купував його, щоб удосконалювати німецьку мову. Метикуваті німці запропонували ховати полички за великим дзеркалом. Поміщається багато, а нічого не видно.

Новосельці назбирали грошей на ремонт санвузла. Залишили самі стіни. Каналізація, водогін, лічильники, ванна, унітаз, раковина, керамічна плитка — все нове. За фальшпанеллю висотою 90 см (стінкою з гіпсокартону) сховали каналізацію й водогін. Від стіни вона виступає на 13 см. Стіни обклали кахлями. Гарно вийшло.

Сергій узявся робити шафку над умивальником.

— На кресленні з журналу все з тої ж МДФ, а я їхній задум удосконалив, — хвалиться Новоселець. — Коробку вибудував із водостійкого (зеленого) гіпсокартону.

Спочатку зробив каркас із металевих рейок. Дві рейки по 120 см прикрутив вертикально до стіни. Іще дві виставив паралельно на 13 см від стінки і короткими реєчками з"єднав із стіновими. До них прибив гіпсокартон.

— Для підвісної шафки треба вирізати з гіпсокартону ще й нижню полицю і прикріпити знизу до рейок, — показує на кресленні Сергій. — Такою ж полицею накривають шафку згори.

За таке з вас 200 баксів узяли б

Аби не хиталася, конструкцію укріпив із середини металевими кутками. Спереду прикрутив гіпсокартонну панель 60х140 см. На неї приклеїв дзеркало. В утворені смугами гіпсокартону ніші вставив полички: по 4 із кожного боку. Прикріпив кожну трьома металевими куточками.

На плитку часу пішло найбільше. Нею треба було закласти лише ніші, але на кожну довелося точно вирізати по п"ять кахельних прямокутників. Усього — 40. Цементний розчин для такої роботи не годиться — лише клейова суміш. Зубчастим шпателем тонко викладав її на гіпсокартонні стінки, притискаючи зверху плитку.

— На торці беріть готові керамічні бордюри, — радить Сергій. — Із плитки вузькі й рівні смужки не виріжете.

Верх шафки Сергій теж обклав плиткою, щоб захищала гіпсокартон від вологи. За три-чотири години поверхню плитки вже можна було обтерти від засохлого розчину і затирати шви між кахлями.

Конструкція затвердла за два дні. На вихідних удвох із Оленою за півгодини приклеїли дзеркало.

Ширина шафки має бути в межах 60–90 см, а висота — до 140 см, радить Сергій. Тоді конструкція буде стійкою, а велике люстро робитиме приміщення більшим.

Загалом на шафку пішло півтора дні. Ще дві з половиною години — щоб замовити дзеркало і привезти додому. Найдовше, два дні, Сергій шукав випуклий бордюр для окантовки торців поличок і горішню кришку шафки. Підходящий за кольором і шириною надибав у салоні "Світ кераміки" на вул. Булаховського, 2/1. Там найкращий вибір, запевняє чоловік. Плиткоріз позичив на два дні у знайомого. На матеріали витратив 290 грн.

Новосельці задоволені. На восьми поличках уміщаються всі пляшечки. Безладу у ванній немає. Знайшлося місце для стосика чистих рушників. "За таке з вас не менше 200 баксів узяли б", — присвиснувши, упевнено заявив Сергіїв знайомий.




Як зробити шафку


Потрібні:

— дзеркало із захистом від вологи 60х140 см — 120 грн

— півлиста водостійкого гіпсокартону — 24 грн

— 10–14 бордюрів — 40–106 грн

— 5 кг клейкої суміші для кахлів — 6–10 грн

— 0,5 кг суміші для затирання швів на плитці — 2 грн

— 2 металеві рейки для гіпсокартону — 12 грн

— 0,7 кв. м кахлів — 18–44 грн

— 1 туба (310 мл) клею для дзеркал — 9,8 грн

— 1 туба силіконового герметику — 8–13 грн

— 50 саморізів до гіпсокартону — 1,5 грн

— 18 кутів до кріплення полиць — 7,2 грн


Усього: 247–340 грн


Дзеркало краще клеїти

До гладкої поверхні дзеркало будь-яких розмірів можна приклеїти на двобічну клейку тасьму. Спершу її добре притискають до основи. Потім знімають зі стрічки воскований папір і прикладають зворотним боком дзеркало. Ганчірками його 5–10 хв. обережно притирають до основи круговими рухами — і роботу зроблено.
Тасьму економити не варто. Нею має бути вкрито дві третини основи. 10-метровий моток німецького виробництва коштує 18 грн, 40-метровий — 46 грн. Купувати краще в магазині. На базарах можуть продати пересушену тасьму.
До нерівних, пористих поверхонь і гіпсокартону краще взяти спеціальний клей для дзеркал. Коштує 10 грн. Основу очищають від забруднення і трохи зволожують. Клей накладають пляцками діаметром 3–4 см на зворотному боці дзеркала на відстані 10–15 см одна від одної. Дзеркало прикладають до основи і притирають коловими рухами. На 2–3 дні його треба підперти знизу, щоб не сповзло.
За тиждень після приклеювання щілину між дзеркалом та основою варто загерметизувати силіконом.
Приклеєне дзеркало значно стійкіше до ударів від прикріпленого на гвинти.

Зараз ви читаєте новину «Полиці сховали у ванній за дзеркалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути