неділя, 14 січня 2024 20:30

Як правильно їсти часник, щоб не зашкодити здоров'ю

Як правильно їсти часник, щоб не зашкодити здоров'ю
Часник містить багато корисних речовин. Фото: agroportal.ua

Часник ‒ продукт, що має чимало корисних властивостей. Споживають його чи не щодня, часто додають як приправу.

Але їсти часник потрібно правильно. Для цього Gazeta.ua зібрала кілька порад.

Насамперед варто пам'ятати, що часник не бажано вживати людям з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритом та іншими проблемами зі здоров'ям.

Оскільки в часнику міститься алліцин, що знищує патогенні організми, його вважають природним антибіотиком. Але часник може призвести до появи печії, газів, специфічного запаху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна вживати алкоголь під час прийому ліків. Пояснення фахівців

Тим, у кого немає протипоказань до часнику, для зниження ймовірності роздратування шлунка радять перед вживанням видалити проросток. Часник потрібно нарізати дрібними шматочками. Слід дати йому постояти не менше п'яти хвилин. Потім часник можна додавати до інших страв або їсти сирим. Довго готувати часник не рекомендують. Інакше він втратить свої смакові якості.

На голодний шлунок часник їсти не можна. Завжди краще вживати його з хлібом, картоплею, салом чи іншими продуктами. Але у поєднанні, наприклад, зі свіжими помідорами часник їсти не рекомендують. Кажуть, що це може викликати печію та метеоризм. Часник також не радять запивати молоком. Може бути розлад шлунка. Не рекомендують їсти часник з фруктами, бо може виникнути бродіння в шлунку.

Часник також не бажано їсти перед сном. Адже організм має відпочивати, а не витрачати енергію на перетравлення їжі. Окрім того, часник може занадто підбадьорити організм перед сном.

Нормальним вважається споживання щодня половини або одного зубчика часнику. Передозування може призвести до негативних наслідків.

Картоплю багато хто вважає продуктом, що не надто допомагає схуднути. Усе ‒ через високий вміст вуглеводів.

Насправді ж, як свідчать дослідження, картопля доволі багата на поживні речовини. Окрім вуглеводів, вона містить клітковину, білки, вітамін С, вітаміни В3 та В6, залізо, магній, калій, мідь, марганець.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно їсти часник, щоб не зашкодити здоров'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути