Ексклюзиви
неділя, 09 липня 2006 18:28

Фірмовий перфоратор напрокат за 35 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Інженер сервісного центру ”Альцест” Олександр Зозуля (праворуч) показує клієнтові перфоратор для свердління великих отворів у бетоні
Інженер сервісного центру ”Альцест” Олександр Зозуля (праворуч) показує клієнтові перфоратор для свердління великих отворів у бетоні

Затіявши ремонт, наша сім"я вирішила: треба поставити у квартирі більше розеток. До єдиної кухонної "енерготочки" вмикали холодильник, пральну машину, міксер, мікрохвильовку — і вона згоріла. Заробітчани з базару просять 50 грн за установку однієї розетки, а нам потрібні принаймні 15.

За цю роботу взявся сам, щоб хоч трохи зекономити. От тільки мій ударний дриль "Скіл" не підходив. Він малопотужний. Майстри користуються перфораторами класу "профі". Вставляєш у нього "коронку" (циліндр з твердосплавним контуром) — і за хвилину в цегляній стіні готове кругле гніздо під розетку. Купувати заради цього підходящий "Бош" за 1200 грн — невиправдані витрати.

"Тепер усе дають напрокат", підкинув ідею приятель. В Інтернеті знайшов зо два десятки столичних фірм, які віддають в оренду все, що вмикається в електромережу. Навіть бетономішалки. В супермаркеті "Нова лінія" пропонують прилади "ДеВолт". Оренда перфоратора на 1150 Вт коштує 30 грн на добу — найдешевше в Києві. Я й поїхав у їхній магазин, на Харківське шосе.

— Усі перфоратори на руках, — відповіли у відділі прокату. — Можемо записати вас у чергу. Чекати треба тиждень.

У супермаркеті "Альцест" на Окружній дорозі перфоратор пропонували за 35 грн на добу. Подався туди із самого ранку в суботу. Договір оренди на інструмент оформили за 10 хвилин.

За годину висвердлив п"ять круглих "ямок"

— Для бетону треба потужну машину, а цеглу і 700-ватний "Спаркі" подужає, — запевнив Олександр Зозуля, 30-річний інженер з "Альцесту". — Але "коронки" у прокат не даємо.

Фірмові циліндри для висвердлювання заглибин під розетку коштують до 300 гривень. Продавець Андрій з господарчого базару навпроти "Альцесту" порадив узяти польську "коронку": для цегляної стіни та ще й на один раз — підійде. За неї віддав 80 гривень.

Розетки вирішили встановити на висоті 30 см від підлоги. За годину я вирізав першу заглибину. Але здійнялася сильна курява. Допомогла дружина: стала поряд і змочувала стіну з розприскувача. Вода охолоджувала "коронку" й осаджувала пилюку. За годину висвердлили п"ять круглих "ямок". На півгодини зробили перерву, щоб перфоратор охолов. До вечора усі 15 гнізд були готові. Ще й канавки — від розетки до підлоги — під електропровід устиг свердлом продовбати. Наступними вихідними прийшов знайомий електрик Сашко. Він зі знанням справи провів до розеток кабель й узяв 80 грн за день роботи. Ще півдня пішло на зарівнювання канавок шпаклівкою. Заплатили за все 209 гривень.

Як закінчимо стіни, візьмемо напрокат паркетошліфувальну машинку. Коштує це 70–90 грн за добу. Майстри за викликом беруть за таку роботу по 10–15 грн за оброблений квадратний метр.


Вартість оренди електроінструментів у столичних фірмах, грн


 Назва електроінструмента  "Статус-М" 1 доба  "Статус-М"понад 7 діб  "Альцест" 1 доба
 "Альцест"понад7 діб
 Перфоратор "Спаркі", 450 Вт (Болгарія)  39  30  35,5  30
 Ударний дриль "Спаркі", 650 Вт (Болгарія)  27  18  10  8,5
 Кутова шліфмашина "Спаркі", 2000 Вт (Болгарія)  36  27  25  21,5
 Електролобзик "Протул", 550 Вт (Чехія)  30  18  _  _
 Паркетошліфувач СО-206, 2200 Вт (Німеччина)  87  75  69  59
 Шліфмашинка стрічкова "Бош", 1400 Вт (Німеччина)  _  _  59  50
 Термодувка "Бош", 2000 Вт (Німеччина)  36  27  26  22
 Бетонозмішувач "Аттіка" на 170 л, 800 Вт (Німеччина)  _  _  60  50
 Бетонолом "Бош", 1900 Вт (Німеччина)  _  _  300  255
 Електромолоток легкий "Бош", 650 Вт (Німеччина)  99  87  62  53




Найчастіше беруть електровідбійний молоток
 

У львівському сервіс-центрі прокату "Альцест-Львів" найпопулярніший у споживачів  електровідбійний молоток фірми "Бош". Цей потужний інструмент важить 10 кг, ним можна демонтувати фундаменти, розбивати стіни будинків. Консультант центру, 27-річний Володимир Юхимчук, розповів, що клієнти платять 26 грн за годину роботи з молотком, прокат на добу коштує 130 гривень.

— Інструменти, які ми надаємо в прокат, майже нові, — каже Володимир. — Деяким по півроку, іншим — 3–4 роки.

Поруч із центром прокату — магазин електроінструментів. Новий електровідбійний молоток "Бош" коштує 5 тис. гривень.

Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА

Оренду інструмента страхують


— Деякі агрегати коштують 3–10 тисяч гривень, і мало хто може дати в заставу таку суму, — каже керівник відділу обслуговування та прокату компанії "Альцест" Володимир Распопов, 33 роки. — Тому наш інструмент даємо в оренду без застави.

В "Альцесті" угоду страхують під 4% від вартості оренди. Наприклад, оренда паркетошліфувача на два дні коштує 138 гривень. За страховку доведеться сплатити ще 5,52 грн. Це в інтересах орендарів. Страхова компанія відшкодує збиток, якщо інструмент украдуть.

— Перфоратор чи електромолоток, що вийшли з ладу в руках клієнта, наш інженер перевірить у його присутності, — продовжує Володимир. — Якщо поломка сталася через зношування деталей, замінимо їх і подовжимо оренду. Або видамо інший. Якщо прилад принесли з розбитим корпусом — це вже провина клієнта.

Будівельники-професіонали часто беруть прилад у прокат перед тим як купити — щоб випробувати його в роботі.


Зараз ви читаєте новину «Фірмовий перфоратор напрокат за 35 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути