середа, 23 серпня 2017 00:55

"Краще б ці 100 мільйонів дали на енергозабезпечення"

— Створювати нові підрозділи в уряді недоречно. У нашій країні що більше про щось звітують і запроваджують, то менше працюють, — каже політолог 51-річний Віталій Бала.

Кабінет міністрів створює директорати. Їх працівники отримуватимуть від 50 до 70 тис. грн на місяць. Крім того, уряд збільшить кількість співробітників на 959. Директорати займатимуться стратегічним плануванням і формуванням політики міністерств. 100 млн євро на цю реформу планують виділити в Євросоюзі.

— В Україні є громадські організації, які займаються темою реформ у різних сферах. Є і відповідні державні інститути. Чому не залучають їх? — продовжує Бала. — Виходить, що міністерства досі не знають, що робити. Тоді чим вони займалися весь цей час?

— Чиновники намагаються створити враження, ніби є якийсь рух. Але що менше буде чиновників, то краще. Треба скорочувати державний апарат, — говорить політолог Тарас Загородній, 38 років.

— Ця ідея — маячня. Виділяють кошти — отже, їх потрібно освоїти. Люди за великі гроші почнуть вивчати якісь проблеми і давати рекомендації та вказівки. Але всі проблеми давно відомі. Можна сказати, що в нас немає незалежного суду й нестабільні права власності. А можна взяти грант, поділити гроші і наприкінці року вийти з таким же висновком. Краще б ці 100 мільйонів дали на енергозабезпечення чи реформу суду.

Функції у директоратів розмиті. Зрештою вони скажуть, що ні за що не відповідають.

— Система є калькою з європейських моделей, — розповідає політолог 39-річний Віктор Таран.

— У міністерствах створять директорати. Вони відповідатимуть за формування державної політики в окремих галузях та стратегічне планування. Паралельно міністерства по­збавлять невластивих повноважень. Вони перестануть прямо управляти держпідприємствами чи інспектувати їх. А впроваджуватимуть реформи. Ризики корупції зменшаться.

Діяльність директоратів оцінимо через півроку.

Зараз ви читаєте новину «"Краще б ці 100 мільйонів дали на енергозабезпечення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути