Ексклюзиви
четвер, 20 квітня 2006 20:00

З Єрусалима Бондаренко привіз варення із сабри

Автор: фото: з архіву Володимира Бондаренка
  Біля каменю, на якому помазували Христа. Третій зліва — Володимир Бондаренко, біля нього — дружина Галина
Біля каменю, на якому помазували Христа. Третій зліва — Володимир Бондаренко, біля нього — дружина Галина

Щороку до Єрусалима на Пасху відправляються паломники з усього світу. З українських політиків на Святій землі побували Віктор та Петро Ющенки, Віктор Янукович, Лесь Танюк, Іван Драч, Валерій Коновалюк, літераторка Оксана Забужко, акордеоніст Ян Табачник.

Шість років тому відвідав Єрусалим і народний депутат Володимир Бондаренко, 53 роки. Був там із дружиною Галиною. На зустріч він захопив сімейний фотоальбом. Дорогою розклав його на столику в своєму мікроавтобусі "Фольксваґен-Мультіван".

— В Ізраїль не так просто потрапити, — розповідає. — На митниці перевіряють 20–30 хвилин. Приходить чоловік. Починає питати, з ким із пасажирів ти знайомий, потім заходить другий, третій — питають те саме. Якщо зіб"єшся, чи переплутаєш — починають обшукувати.

У Вифлиємі палестинські бойовики не давали нам паркувати машину, бо на ній були ізраїльські номери. А взагалі Ізраїль вражає, — каже. — Їдеш у автобусі, а навпроти спить собі дівчина, схилившись на автомат. Люди навіть у кіно зі зброєю ходять.

Порозумітися з місцевим населенням їм допомогли українці.

— Нам турфірма знайшла гідів — Юру і Марину із Дніпропетровська. Вони сьомий рік жили в Ізраїлі. Юрій розводив орхідеї. Вони нас просили розмовляти українською.

Ви туди поїхали як туристи?

— Туристів водять короткими шляхами. Справжнє паломництво здійснюють одиниці. Ми попросили наблизити нашу поїздку до справжнього паломництва. Пройшли з дружиною Юдейську пустелю. В часи Ісуса там не було жодного дерева, зараз ростуть кедрові ліси, можна збирати гриби.

Були біля джерела, де Марія отримала звістку, що родить Сина Господнього. Заходили в печеру, в якій народився маленький Ісус. У Кані Галілейській купили вина, по 25 доларів за пляшку. Христос потрапив із матір"ю на весілля, і його не пригостили там вином, яке саме скінчилося. Він залив у глеки воду і перетворив її на вино. Вино ми відкорковували на весіллях двох моїх доньок.

А на Голгофі були?

— Ішли станціями, якими Христа вели на Голгофу. Це — місця, де з Ісуса зривали одяг, розпинали, знімали з хреста, намащували його тіло. Сама Голгофа — розколота, а в ущелині лежать кістки Адама.

Бондаренко виймає з-під сорочки товстого золотого хреста на ланцюжку.

— Бачите, — повертає його. — Це тому на хрестиках під розп"яттям малюють череп і кістки. Я вкинув у розщелину монетку, щоб повернутися.

Як почувалися після паломництва?

— Коли ідеш, перебуваєш у трохи неадекватному стані, — повільно відхиляється на шкіряне крісло. — У мене, коли зайшов до Храму Гробу Господнього, рука не піднялася фотографувати.

Пан Володимир показує на світлині кам"яний мур, порослий зеленими кущами.

Риба Святого Петра коштує 10 доларів

— Це ми з дружиною біля Стіни плачу, — пояснює. — Біля неї молився Христос. По інший бік закладено ворота, в які Христос в"їде при другому пришесті. Біля них розташований найдорожчий у світі цвинтар. За місця на ньому люди платять мільйони доларів, бо вірять, що воскреснуть першими.

Кажуть, українські зірки там теж собі місця купують.

— Може бути... — конфузиться Бондаренко. — Але я не ходив біля могил, не буду стверджувати. Розповідали, що там багато американців.

Що привезли з Ізраїля на згадку?

— У Храмі Гроба Господнього купили кілька особливих свічок. Це такі жмутки із 33-х свічок, зв"язаних у одну. Ще придбали парні ікони, набрали святої води з Йордану. Здається, все... — А-а! — весело вигукує, — ще ж пару баночок варення із сабри. Сабра — це квітка кактуса. Варення схоже на полуничне, але твердіше.

Вам сподобалася ізраїльська кухня?

— Я вперше спробував там свіжі фініки, — розгладжує задоволено вуса. — А в кібуці на Генісаретському озері — "рибу Святого Петра". Апостол Петро рибалив колись на цьому озері. Уявляєте? У меню так і було написано: риба Святого Петра. Коштувала вона 10 доларів. А в арабських християнських поселеннях нас пригощали бараниною і свининою.

Але ж свиням заборонено ступати на Святу землю.

— Наші люди вирощують свиней у клітках над землею... Годують їх апельсинами. Їсти неможливо те м"ясо, — Бондаренко кривиться. — Я двічі без задоволення їв свинину: раз у Малайзії — там сало солодять, а вдруге — у Ізраїлі.

У Ізраїлі багато українців?

— З п"яти мільйонів мільйон — вихідці з колишнього СРСР, переважно — українці. Якось зайшли у крамницю купити ікону. Заговорили по-українськи, то за п"ять хвилин уся лавка збіглася. Їм там важко на 45-градусній спеці. Багато хочуть повернутися.

Наступного разу в Єрусалим він хоче поїхати з онуками. Їх у Бондаренка п"ятеро.

— Двоє малюки ще зовсім, — аж світиться від щастя. — Доньки — Оксана і Ольга — майже одночасно народили. Провідував їх у третьому пологовому будинку під час виборів — одну, а тоді другу.

Великдень Бондаренко уперше зустріне за кордоном: уболіватиме за боксера Володимира Кличка, який битиметься з Крісом Бьордом у Німеччині.

— Квитки на літак уже купив, — хапається за кишені. — Але вагаюся, чи їхати. Це ж уперше Всеношну пропущу. Правда, попросив священика: він мені освятить їжу наперед. Після Володимирової перемоги розговіємося.

Зараз ви читаєте новину «З Єрусалима Бондаренко привіз варення із сабри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути