Ексклюзиви
четвер, 23 квітня 2009 18:08

В Острозі на Великдень чути плач княгині Анни

— То плаче донька князя Олександра Острозького Анна-Луїза Ходкевич, — каже 46-річний Дмитро Новосад, житель райцентру Острог на Рівненщині. — Цього року водив до церкви своїх дітей. Коли били у дзвони, ми прислухалися. Спочатку було тихо, а потім дійсно, наче хтось тужливо стогне. Колись священик казав, що то так протяжно звучить старий надщербнутий дзвін, але я не вірю. Ще мій батько розповідав, що стогін в Острозі чути на Великдень з року в рік.

Анна-Луїза Ходкевич у 1636 році, напередодні православної Пасхи, вирішила  насадити місцевому населенню католицьку віру.

— Вона захотіла перепоховати, а заодно і перехрестити свого батька у католики, хоч той помер 33 роки перед тим, — розповідає Дмитро Новосад. — Анна-Луїза спустилася разом із єзуїтами у крипти, де похований її батько. Один монах сховався за могилою, а інший, стоячи перед нею, запитував князя Олександра: чому прийшов у цей світ духом? Чому не приходив раніше? "Князь" відповів, що прийшов шукати кращої віри, а раніше не приходив, бо не знав істини. У такий спосіб єзуїти змусили Анну-Луїзу перепоховати тіло батька. Коли княгиня вийшла з крипти, навколо церкви Воскресіння Господнього йшли люди хресною ходою. Анна-Луїза наказала розігнати православних, які йшли святити паску. Потім позачиняла православні храми, а священиків заслала. Кажуть, тепер кається за свої вчинки, замолює гріх перед Богом. На кожен Великдень плаче, коли б"ють у дзвони.

Зараз ви читаєте новину «В Острозі на Великдень чути плач княгині Анни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути