Ексклюзиви
понеділок, 09 жовтня 2023 13:15

Коли садити озимий часник: найкращі дні жовтня та листопада

Коли садити озимий часник: найкращі дні жовтня та листопада
Озимий часник треба садити вчасно і правильно Фото: pinterest

Щоб отримати хороший урожай часнику наступного року, необхідно вибрати хороші сорти.

А садити його слід, орієнтуючись на сприятливі за посівним місячним календарем дні.

Коли садити озимий часник

Час садіння озимого часнику залежить від кліматичної зони - у північних районах садити часник починають вже наприкінці вересня, у південних - в жовтні, на початку листопада. Озимий часник потрібно встигнути посадити десь за 25 днів до настання стійких заморозків із розрахунком на те, щоб до холодів зубчики укорінилися, але не випустили молоді паростки. Для садіння потрібно відібрати великі зубчики від найбільших цибулин.

На зростання озимого часнику, як і інших культур, впливає фаза Місяця. Вважається, що на зростальний Місяць треба садити рослини, у яких верхня частина їстівна, а на спадну - ті, які ми садимо заради підземної частини. Найкраще підземна частина росте в період спадного Місяця, а укорінення найінтенсивніше відбувається у період зростання Місяця.

Під час молодика та повного місяця часник садити не варто.

Сприятливі дні для садіння часнику в жовтні 2023 року

16,17,18,19, 20, 2 , 29, 30 жовтня.

Несприятливим днями є 13,14,15 та 28 жовтня.

у листопаді сприятливі дні - це 3, 4, 12, 13, 14, 20, 23 листопада.

Несприятливим днями є 1,2, 4, 5, 6, 7, 9,10 листопада.

Як посадити озимий часник

Для посадки обирайте світлу та рівну земельну ділянку, ґрунт повинен бути легким, добре водо- і повітропроникним.

Не вирощуйте часник понад три роки на одному і тому ж місці. Найкраще садити його після однорічних овочів, які не мають з часником загальних шкідників і захворювань, наприклад, після гарбузових чи бобових культур.

Не варто садити часник під зиму після цибулі. А через те, що часник не люблять гризуни й паразити, його часто садять поруч із капустою, огірками, суницями, помідорами, коренеплодами, зеленим салатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати сіянку цибулі, щоб висадити восени і отримати гарний врожай

Перед садінням часник потрібно перебрати. Саджають часник зубчиками, але розділяти головки на зубчики треба безпосередньо перед садінням. Для садіння вибирають лише здорові й цілі зубчики.

Озимий часник садять лише в суху погоду та в суху землю. Садити часник можна в ямки чи довгі борозни. Відстань між борознами повинна бути не менше 20 см, лунки роблять на відстані 15 см одна від одної. До кожної борозни кладуть по кілька зубчиків на відстані 8-10 см один від одного.

Зубчики засипають землею, зверху землю мульчують шаром сухого торфу або тирси, змішаної із землею. Товщина такого шару має бути не менше ніж 2 сантиметрів.

З приходом холодів грядки покривають сухим листям.

Щоб отримати врожай часнику ще на початку літа, коли свіжої зелені не так багато, садити його слід на зиму. Втім, городники-початківці переживають, що часник у землі не переживе сильні морози. Gazeta.ua зібрала правила, яких потрібно дотримуватися, щоб уникнути псування урожаю.

Навесні, коли земля почне прогріватися, мульчу з часнику знімають. Як правило, це буває не раніше квітня. Як тільки перша зелень з'явиться на поверхні ґрунту, часник треба удобрити. Вносять органічні азотні добрива – розчин пташиного посліду чи свіжого коров'яку. Навесні, коли з'являться молоді зелені пагони, також вносять новий шар мульчі. Це допоможе уникнути періодичного сапання.

Зараз ви читаєте новину «Коли садити озимий часник: найкращі дні жовтня та листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути