субота, 07 жовтня 2023 09:57

Застрелили журналістку, яка критикувала Путіна

Застрелили журналістку, яка критикувала Путіна
Анна Політковська, Чечня, 2001 рік / "Нова газета"

7 жовтня 2006-го, в день народження Володимира Путіна, в під'їзді власного будинку в Москві застрелили російську журналістку Анну Політковську. О 16:15, коли входила в ліфт, невідомий у темному одязі вистрілив їй раз у груди і тричі в голову. Тіло виявила сусідка о 17:10. Міліція знайшла в ліфті викинутий пістолет і 4 гільзи.

Народилася Політковська, в дівоцтві Мазепа, в сім'ї радянських українських дипломатів у Нью-Йорку 1958-го. Там її батько працював у представництві УРСР при ООН. Батько походив із Чернігівщини, мати - з Криму.

1980-го закінчила журналістику в Московському державному університеті. У 1982-1999 роках працювала в різних виданнях. Із 1999-го - оглядач опозиційної російської "Нової газети". Їздила в зони бойових дій під час ІІ чеченської війни, в табори біженців у Дагестані, в Інгушетію та Чечню. Написала документальні книги "Подорож у пекло. Чеченський щоденник", "Друга чеченська". 1999-го організувала вивезення з-під бомбувань 89 мешканців дому літніх людей у столиці Чечні Грозному. Допомагала матерям загиблих російських солдатів у суді, розслідувала корупцію в російському міністерстві оборони й командуванні російських військ у Чечні. За матеріали з Чечні 2000-го отримала журналістські премії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анну Політковську вбили в день народження Путіна

Різко критикувала владу, а особливо президента Путіна. У своїй книзі "Путінська Росія" писала, що Путін винен у загибелі заручників під час теракту "Норд-Ост" та загибелі російських солдатів під час війни в Чечні.

2002-го брала участь у переговорах з терористами, що захопили в Москві мюзикл "Норд-Ост" в театральному центрі, носила заручникам воду. 2004-го під час захоплення заручників у бесланській школі її намагалися отруїти на борту літака на шляху в Беслан.

Убивство викликало різкий осуд світових лідерів, які закликали Москву знайти й покарати вбивць. Із заявами виступили тодішній президент США Джордж Буш, британський прем'єр Тоні Блер, президент Франції Жак Ширак, представник Єврокомісії Йоганнес Лайтенберґер.

"Нова газета" висуває 2 основні версії вбивства: помста чеченського лідера Рамзана Кадирова за те, що писала про нього раніше й продовжувала писати, або дії тих, хто хотів повісити вбивство на Кадирова, щоб перешкодити тому отримати президентський пост. Політковська саме працювала над репортажем про чеченську війну, в якому, зокрема, розповідала про катування й криваві методи політичної боротьби Кадирова.

2014-го 5 організаторів і виконавців убивства засудили до 12, 14 і 20 років ув'язнення та двох - до пожиттєвих термінів. Замовників не знайшли. 7 жовтня 2021-го закінчився термін давності притягнення до відповідальності за цим злочином.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили журналістку, яка критикувала Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути