середа, 06 червня 2007 17:00

Юлію Плесканку називають футбольною бабою Параскою

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  У Юлії Плесканки є донька Надія, четверо онуків і шість правнуків
У Юлії Плесканки є донька Надія, четверо онуків і шість правнуків

"На футбол щонеділі ходжу і других бабів на стадіон кличу. Треба ж дітей підтримати! Вони наше село на всю область славлять", — каже 80-річна Юлія Плесканка із села Гординя Самбірського району Львівської області.

Односельці називають Юлію Плесканку футбольною бабою Параскою. Вона не пропустила жодного домашнього матчу сільської команди "Дністер". Приходить на стадіон з квітами, вітає переможців. Узимку заступник голови райради Михайло Павлючик вручив їй грамоту як найпалкішому вболівальникові.

— Тоді "Дністер" став чемпіоном району, — розповідає Юлія Іванівна. — У районній газеті навіть мою фотографію надрукували.

Юлія Плесканка живе біля сільського клубу в маленькій дерев"яній хаті. Під призьбою спить волохатий рудий пес.

— Тузік, ану дай гостям пройти, — господиня, у квітчастій сукенці і білій хустині, тупає на нього ногою. — Цілий день на сонці хропеш!

Бере собаку на руки, гладить. Тузик ліниво крутить головою, зістрибує на землю і знову вмощується під хатою.

— Діти хочуть з мене футбольного суддю зробити, — беззубо сміється жінка. — Кажуть: "Бабко, ви справедлива і всі правила знаєте!". Якось хлопець з чужого села вдарив нашого Миколу Задорожнього по плечах. Я вибігла на поле, взяла того футболіста за барки і кричу: "Чого на дитину нападаєш? Як не вмієш грати — йди корови пасти".

Баба Юля веде на веранду. Під вікном стоїть дерев"яне ліжко, поруч — пічка з кахлю.

На полі вже не годна робити

— Тут і кухня, і моя спальня, — каже. — Там є ще одна кімната, в ній онучка Ірина з чоловіком Володею і двома синами живуть.

18-річний правнук бабці Юлі Роман цього року закінчив Львівське училище залізничного транспорту. Осип вчиться у десятому класі.

— Учотирьох зраненька пішли буряки сапати, — розповідає бабуся. — А я дітям зупу варю. На полі вже не годна робити. 15 років тому операцію на очі перенесла, і тепер як голову донизу схиляю, недобре стає.

Біля автобусної зупинки внуки Юлії Плесканки будують хату.

— За десять років вигнали двоповерхову коробку, поставили вікна, двері. А докінчити ніяк не можуть. Володя кожної зими їздить на заробітки на Полтавщину. Годує 700 голів худоби. А Ірина в клубі прибирає, як ферма була — обліковцем працювала.

56-річна донька Надія живе на сусідній вулиці. Має двох синів, двох доньок і шістьох онуків.

— Ніхто з них у футбол не грає, — скаржиться баба Плесканка. — Кажуть, часу нема. А я сорок років, відколи в селі зробили команду, ні одного матчу не пропустила.

1941-го тоді 15-річну Юлію вивезли на примусові роботи до Німеччини.

— Разом з тридцятьма українками на полі гарувала. У 1943-му нас забрали копати окопи. То була каторжна праця, зимою руки від холоду пухли, — згадує. — Навесні ми втекли, забігли у якесь село — там усі хати порожні були. Зайшли в одну переночувати. Раптом увірвалися троє п"яних німців, закрили нас на горищі. Сказали, що розстріляють. Я і ще двоє дівчат скинули через вікно коца і спустилися донизу. У лісі натрапили на наших солдатів. Вони німців у полон забрали. А ми місяць додому добиралися. До Кракова йшли пішки, а звідти до Львова їхали поїздом.

У рідному селі жінка працювала в колгоспі дояркою. Від односельця Остапа народила доньку.

— Йому батьки не дали зі мною женитися. Хотіли для сина одиначку, щоб мала багато поля, — каже. — А в нашій сім"ї шестеро дітей було. Я Надю сама ростила. З половини батькової стодоли зробила собі хату. Остап ні разу до дитини не навідався, хоч у Гордині все життя прожив. Таки знайшов собі одиначку, мав з нею трьох доньок. Їхню землю комуняки до колгоспу забрали.

1926, 2 вересня — Юлія Плесканка народилася в селі Гординя Самбірського району на Львівщині
1941 — вивезли на примусові роботи до Німеччини
1944 — повернулася додому
1950 — працювала дояркою в колгоспі
1951 — народила доньку Надю
1970 — працювала санітаркою в Гординянській амбулаторії
1992 — перенесла операцію на очах
2005 — отримала медаль "60 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні"
2007 — отримала грамоту як найпалкіший уболівальник

Зараз ви читаєте новину «Юлію Плесканку називають футбольною бабою Параскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути