вівторок, 05 вересня 2017 00:30

Шоколадні фігурки виставляють замість ляльок
2

Дерев’яна лялька Кімекомі Нінгьо зроблена у вигляді жінки, яка лежить і читає книжку. Кімоно є копією справжнього, приклеєне до фігурки
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Японська лялька-самурай Гогатсу Нінгьо на виставці у Національному музеї історії України. Її ставлять у домі на Свято дітей, що відзначають 5 травня

— У Японії найпоширеніші ляльки, які виховують дітей. Гогатсу Нінгьо зроблена за зразком воїнів-самураїв. Виставляється на Свято дітей 5 травня. Ці ляльки мають допомагати майбутнім чоловікам зростати сильними і хоробрими, — розповідає посол Японії Сумі Шігекі у столичному Національному музеї історії. До 17 вересня тут діятиме міжнародна виставка японських ляльок.

Кожен експонат у залі стоїть під склом. Поряд сидять ляльки імператора та імператриці, одягнуті у кімоно. Чоловіче — зелене з чорними і золотими візерунками, жіноче — помаранчеве із золотим. Імператриця тримає у руках віяло.

— Цих ляльок виставляють у лютому. Вони стоять до Свята дівчаток 3 березня. У цей день — державний вихідний. Японці вірять, якщо ляльок не сховали після третього числа, то дівчина вийде заміж пізно, — говорить 33-річна Вікторія Мирончук, координатор проекту. Проводить екскурсію виставкою. — Ляльок виставляють на платформу зі сходинками. Зверху розміщують імператора з дружиною. На сходинку нижче ставлять три ляльки — найближчих служників імператорської родини. Нижче — п'ять придворних музикантів. Далі — прибиральники, радники імператорського двору, воїни. На найнижчій сходинці — посуд і прикраси імператорської сім'ї. Ляльки мають виховувати майбутню господиню. В день свого свята дів­чатка стають господинями у домі. Вітають гостей, подають їм чай і солодощі. Так навчаються манер, поваги до інших.

— Традиція з ляльками виникла за часів династії Хеян у VIII–XII століттях, — продовжує Вікторія Мирончук. — Заможні японці запрошували до себе ворожбитів. Ті перекидали негативну енергетику з людей на ляльок. Сьогодні не всі японці виставляють ляльки. Деякі мають невеликі квартири, а для платформи потрібно багато місця. Незаможні японці, які не мають грошей купити ляльку, на свята виставляють шоколадні фігурки.

Традиційні ляльки виготовляють із дерева чи кераміки. Вкривають мушлевим пилом, щоб шкіра була біла. Одяг шиють із натуральних тканин.

— Прийшла подивитись, чи є щось схоже на нашу мотанку, — каже 62-річна Наталія Пет­рівна. На виставку привела подругу. — В них є подібні ляльки, називаються сарубобо. Це амулет із тканини, що символізує дитинча мавпи. Їх роблять бабусі зі старих кімоно для своїх онуків. Вірять, що вони захищають від усього поганого. Також дарують донькам для вдалого шлюбу, легких пологів і здорових дітей.

Зараз ви читаєте новину «Шоколадні фігурки виставляють замість ляльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути