вівторок, 05 лютого 2019 05:46

Шахраї видурили 16 тисяч гривень за неіснуючу роботу

— Думав, працюватиму в Нідерландах. За роботу в теплицях посередники обіцяли до 45 тисяч гривень на місяць, безкоштовне житло. В результаті прогорів на 16 тисяч гривень, — розповідає сервісний інженер 40-річний Ігор Бурдейний із Вінниці. Став жертвою шахраїв, які обіцяли роботу за кордоном.

— Агенцію знайшов на сайті з пошуку роботи. Говорили, що працедавець підписує з нами контракт. На його основі відкривається робоча віза. Все виглядало переконливо. Запросили в офіс у Києві. Дали прочитати договір і внести правки. За три місяці сказали пакувати валізи і їхати до Києва. На вокзалі мав чекати автобус. Усього зібралися чоловік десять. Але нас ніхто не забрав. Посередники не виходили на зв'язок. Гуртом поїхали в офіс. Було зачинено. Під дверима стояли ще зо двадцять людей. Довелося викликати поліцію і писати заяву.

— Компанії укладають з людьми договори про надання консультацій. Але не гарантують обов'язкового працевлаштування, — каже президент асоціації міжнародного працевлаштування 42-річний Василь Воскобойник.

Українці, які найчастіше потрапляють у такі ситуації, прагнуть працевлаштуватися в Нідерландах, Норвегії, Фінляндії. Там високий рівень життя та заробітних плат. Це невеликі країни. Всі робочі вакансії закривають мешканці ЄС. Не вистачає лише спеціалістів — лікарів, інженерів, програмістів. Натомість 93 відсотка українців працюють за кордоном фізично. Отже нас там бачити не бажають.

На офіційну роботу наших громадян потребують країни Балтії, Польща, Чехія. Але навіть туди через легальні агенції влаштовується менше 1% заробітчан.

Щоб не стати жертвою шахраїв, потрібно звертати увагу на наявність ліцензії. Список компаній, які їх отримали, є на сайті Міністерства соціальної політики. Компанія з праце­влаштування не має брати грошей за свої послуги з людей. Їх повинен сплачувати іноземний роботодавець.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї видурили 16 тисяч гривень за неіснуючу роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути