четвер, 18 березня 2021 05:30

"Перед смертю сказав, що любить мене"

Автор: umoloda.kiev.ua
  Дмитро Понамарчук вісім років працював прессекретарем лідера Народного Руху В’ячеслава Чорновола. Був із ним 25 березня 1999 року, коли його автівка зіткнулася із КамАЗом поблизу Борисполя на Київщині
Дмитро Понамарчук вісім років працював прессекретарем лідера Народного Руху В’ячеслава Чорновола. Був із ним 25 березня 1999 року, коли його автівка зіткнулася із КамАЗом поблизу Борисполя на Київщині

17 березня в Києві на Південному кладовищі поховали журналіста 58-річного Дмитра ПОНАМАРЧУКА. Помер минулої п'ятниці. Хворів шість років.

— Тато мав проблеми із серцем, — розповідає син 22-річний В'ячеслав Понамарчук. Доглядав батька. — Переніс кілька інфарктів, потім — інсульт. Мав стент у серці. Останнім часом почувався зле. Говорити йому було важко. Але перед смертю сказав, що любить мене.

Дмитро Понамарчук народився в Донецьку. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка. Працював кореспондентом, телемеханіком у Республіканському телецентрі та ведучим у державній телерадіокомпанії України. 1991 року став прессекретарем кандидата у президенти України В'ячеслава Чорновола. Працював на цій посаді до загибелі лідера Народного Руху 25 березня 1999-го. Був із Чорноволом, коли його автомобіль зіткнувся з КамАЗом поблизу Борисполя на Київщині. Після того чотири тижні пролежав у лікарні.

Був співзасновником першої в країні недержавної радіостанції "Радіо РОКС Україна" й одним з ініціаторів створення агенції УНІАН.

— Дмитро Митрофанович був важливою людиною в українській історії. Він багато чого знав про В'ячеслава Чорновола, але не все розповів. Шкодую, що не встигла записати його спогадів. Та в мене збереглося трохи аудіозаписів з його унікальними згадками та безцінні автографи, — каже журналістка Андріана Біла. — Дмитро Митрофанович був галантний. Мав бездоганний смак. Його ерудиція захоплювала й надихала. Він дав багато порад і підтримки, коли цього потребувала. Казав: "Андріано Андріївно, ви все зможете! Головне — усміхайтеся!"

Дмитро Понамарчук тричі був одружений. Крім В'ячеслава, в нього залишився син Василь, 15 років.

— Батько любив свободу, — додає В'ячеслав Понамарчук. — Це проявлялося й у вихованні дітей. Він ніколи нічого не забороняв. Не заважав розвиватися. Любив мандрувати. Казав, що подорожі — це найважливіше в житті. З кожної поїздки привозив якийсь сувенір. Зібрав колекцію тарілок з різних країн світу.

Зараз ви читаєте новину «"Перед смертю сказав, що любить мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути