Ексклюзиви
пʼятниця, 28 квітня 2023 13:49

"Тасманський диявол" застрелив 35 людей

"Тасманський диявол" застрелив 35 людей
Пожежники на руїнах гостьового будинку Seascape, куди відступив Мартін Брайант після того, як застрелив 35 осіб під час різанини в Порт-Артурі / Getty Images

28 квітня 1996 року 28-річний Мартін Брайант убив 35 чоловіків, жінок і дітей у тихому містечку Порт-Артур на австралійському острові Тасманія. Убивцю в ЗМІ після цього прозвали "Тасманським дияволом", як вид ссавців.

Брайант розпочав день з убивства літньої пари, яка володіла пансіоном Port Arthur's Seascape. Дехто припускає, що ці вбивства були помстою Мартіна за те, що власники відмовилися продати його батькові гостьовий будинок. Батько Брайанта через це скоїв самогубство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польську модель знайшли мертвою у квартирі футболіста "Баварії"

Після обіду Брайант увійшов у популярне туристичне кафе Broad Arrow, розташоване на місці історичної тюрми в Порт-Артурі, витягнув із сумки гвинтівку та автомат і почав стріляти. Убивши 22 людини, покинув ресторан і попрямував до стоянки, де продовжив стрілянину, убивши водіїв двох туристичних автобусів, кількох пасажирів, а також матір і двох її малих дітей.

Виїжджаючи зі стоянки, застрелив чотирьох людей із BMW, яке забрав і відвіз на найближчу заправку. Там застрелив жінку й узяв чоловіка в заручники. Потім повернувся в гостьовий будинок Seascape. Після 18-годинного протистояння з поліцією Брайант підпалив гостьовий будинок і вибіг назовні. Його схопила поліція. Незадовго до цього він убив заручника.

Брайанта засудили до довічного ув'язнення без можливості дострокового звільнення. Це максимальний термін в Австралії. У в'язниці він кілька разів намагався вкоротити собі віку. Зрештою його ізолювали. Кафе Broad Arrow і околиці перетворили на меморіал.

У надії запобігти таким злочинам закони про контроль над вогнепальною зброєю в Австралії були значно посилені.

Події в Порт-Артурі - наймасовіше вбивство одинака в історії Австралії й одне з найбільш масових у світі. Особливо в порівнянні кількості вбитих до загальної кількості населення містечка - майже 2 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Тасманський диявол" застрелив 35 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути