Ексклюзиви
вівторок, 27 квітня 2021 08:21

Створили табір для знищення людей
5

Поблизу Кракова 1940-го створили концентраційний табір Аушвіц.  В'язнів винищували по 10-15 тис чоловік в тиждень.
Фото: Ольга Васьків
ПКонцентраційний табір Освенцим-Біркенау – один із найбільших комплексів нацистських концтаборів
Поблизу Кракова 1940-го створили концентраційний табір Аушвіц.  В'язнів винищували по 10-15 тис чоловік в тиждень.
"Фабрикою смерті" Освенцим став не відразу. З лютого 1943-го стали надходити євреї, цигани та люди інших національностей.
Поблизу Кракова 1940-го створили концентраційний табір Аушвіц.  В'язнів винищували по 10-15 тис чоловік в тиждень.

Нацисти поблизу Кракова у Польщі 27 квітня 1940-го створили концентраційний табір Аушвіц. Він став першим концтабором, призначеним для масового знищення людей.

Освенцім, або Аушвіц - німецькою, був одним з 6 таборів смерті на території Польщі. Призначений для знищення євреїв з усієї Європи. З 1,3 млн закатованих в'язнів Освенціма діти склали близько 234 тис. "Фабрикою смерті" Освенцим став не відразу. В перші 2 роки більшість ув'язнених були поляками – "політичними".

З лютого 1943-го стали надходити євреї, цигани та люди інших національностей. Слабких, літніх, жінок і дітей знищували одразу, сильніші працювали на фабриках. Потім запустили крематорії – для масового знищення. В'язнів вбивали по 10-15 тис. в тиждень, печі працювали безперервно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засекречені архівні матеріали Освенціму досі зберігаються в Росії

Ще наприкінці 1944-го табірне начальство оголосило евакуацію ув'язнених на територію Німеччини – поразка Гітлера була неминучою. Тих, хто не міг йти, фашисти розстрілювали. Вивезли 60 тис. ув'язнених. Щоб знищити докази - руйнували крематорії, підпалювали склади з відібраними у в'язнів речами, мінували підходи до Освенциму. Коли солдати І Українського фронту зайшли у концтабір Освенцим, то звільнили 7,5 тис. в'язнів.

Комендантом табору був оберштурмбанфюрер СС Рудольф Хос. Пізніше на цій посаді його замінили Артур Лібеншель. 1947-го його повісили на території Аушвіцу, між крематорієм та будинком, де він проживав.

Польща заснувала музей на території Аушвіцу. Території занесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО. На місці поспішно ліквідованих газових камер спорудили меморіальний комплекс, що містить пам'ятні послання 20 мовами світу, включно з українською. Щороку табір приймає більш ніж 700 тис. відвідувачів. Збережені і не знищені речі і крематорії увійшли до експозиції музею.

Напередодні Другої світової війни у Варшаві жили 378 тис. юдеїв – майже третина населення. 28 вересня 1939-го місто окупували німецькі війська. Почалися гоніння проти євреїв. Їх відправляли на примусові роботи, зобов'язали носити білу нарукавну пов'язку з блакитною зіркою Давида. Конфіскували майно. Табличка Nur für Juden – "Тільки для євреїв" з'явилася у транспорті, кав'ярнях, парках і на вулицях.

Зараз ви читаєте новину «Створили табір для знищення людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути