Ексклюзиви
понеділок, 21 листопада 2022 06:10

День гідності та свободи ‒ історія свята та листівки
12

День гідності та свободи в Україні щорічно відзначається 21 листопада. Започатковане свято указом президента Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року.

Приурочений цей день двом знаковим подіям в історії української державності ‒ Помаранчевій революції, яка розпочалась 22 листопада 2004 року, та Революції Гідності, початком якої вважають 21 листопада 2014-го. Цього року, зважаючи на повномасштабну війну, розв'язану Росією проти України, масових заходів та акцій до свята не передбачено, повідомляє Gazeta.ua.

Перед встановленням започаткуванням Дня гідності та свободи в Україні на офіційному рівні відзначали День свободи ‒ 22 листопада ‒ на честь Помаранчевої революції. Це свято було запроваджене президентом Віктором Ющенком. А його наступник Віктор Янукович у 2011 році скасував відзначення цього дня, об'єднавши його з Днем соборності. Так було встановлено День соборності та свободи.

Але нова звитяга українського народу у 2013-2014 роках внесла свої корективи у календар офіційних свят.

Gazeta.ua зібрала картинки, якими можна привітати із Днем гідності та свободи та нагадати про переломний момент української історії, що досі триває.

День гідності та свободи в Україні відзначають 21 листопада
Фото: pon.org.ua
День гідності та свободи в Україні відзначають 21 листопада
День гідності та свободи в Україні відзначають 21 листопада
День гідності та свободи в Україні відзначають 21 листопада
День гідності та свободи в Україні відзначають 21 листопада

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які події утверджували державність України за час незалежності – добірка

Згідно з відповідним указом президента, День гідності та свободи офіційно встановлено "з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. А атакож віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…".

Традиційно у цей день згадують події двох українських революцій, аналізують їх уроки, проводять масові суспільні та мистецькі акції, дякують всім, хто нині зі зброєю в руках відстоює не лише ідеали двох революцій, а саме право України на життя. Вшановують також пам'ять усіх, хто поліг під час революційних подій і в подальшій збройній боротьбі за українську державу.

Звільнення Херсона від окупантів є переломним моментом в російсько-українській війні. За перемогу ще доведеться боротися, але вже зрозуміло, що вона буде за Україною, впевнений президент Володимир Зеленський. Про це заявив у Telegram 20 листопада і показав нові фото з деокупованого обласного центру.

Зараз ви читаєте новину «День гідності та свободи ‒ історія свята та листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути