вівторок, 30 січня 2018 06:05

"Не знал, как бить топором — надо было обухом, а он ударил острием"

— Вокруг меня всегда ходила смерть и погибали люди. Я оставался жить случайно, — казав 96-річний Аркадій Вайспапір. Під час Другої світової війни йому вдалося втекти з німецького концтабору "Собібор". Помер у Києві. За три тижні до смерті відсвяткував день народження.

Аркадій Вайспапір народився 1921 року в селі Бобровий Кут Великоолександрівського району на Херсонщині. Після закінчення школи працював у тракторній бригаді. 1941-го був мобілізований. За два роки отримав поранення й потрапив у полон. Аркадія Мойсейовича відправили в німецький концтабір "Собібор" на території Польщі. У жовтні 1943-го він з іншими в'язнями організував повстання. Тоді вдалося втекти 53 полоненим.

"Аркадий Моисеевич своими руками уничтожил двух эсэсовцев. Когда убивал первого — шарфюрера СС Зигфрида Грейтшуса, руководившего загоном людей в газовые камеры, он, по его признанию, не знал, как бить топором — надо было обухом, а он ударил острием. За подвиг его так и не наградили. Даже инвалидом войны не признали, несмотря на серьезное ранение в ногу", — написав у "Фейсбуку" російський юрист Лев Сімкін.

Після закінчення війни Аркадій Вайспапір із відзнакою закінчив Запорізький індустріальний інститут. Працював головним інженером на заводах у Луганську та Бахмуті на Донеччині. 1994-го з родиною переїхав до Києва. У нього залишилися двоє синів: Михайло — лікар, Вадим — інженер.

Зараз ви читаєте новину «"Не знал, как бить топором — надо было обухом, а он ударил острием"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути