пʼятниця, 10 жовтня 2008 18:12

Михайло Борис не хоче повертатися додому

Автор: фото: Олександр Вороновський
  Уродженець Стрия на Львівщині Михайло Борис грається із дворовим псом Мікою у дворі Асоціації українців — мешканців Грузії у місті Тбілісі. Чоловік очолює її 13 років
Уродженець Стрия на Львівщині Михайло Борис грається із дворовим псом Мікою у дворі Асоціації українців — мешканців Грузії у місті Тбілісі. Чоловік очолює її 13 років

"За останнім переписом 2002-го у Грузії нарахували 7039 українців, — розповідає 64-річний Михайло Борис, голова Асоціації українців — мешканців Грузії. — Насправді їх 27 тисяч. Тільки у Тбілісі — 2500".

Борис Федорович — невисокий сухуватий чоловік, підполковник у відставці. Він носить окуляри з товстими лінзами. Його брови акуратно підстрижені.

12-кімнатне приміщення асоціації розташоване на околиці Тбілісі. У ньому діють бібліотека, театр, комп"ютерний кабінет і клас для заняття танцями. Кабінет голови завішаний іконами, картинами із зображенням Андріївської церкви в Києві, портретами Тараса Шевченка та Лесі Українки. У кімнаті відпочинку — плакат "Українко, навчися вишивати сама та навчи своїх дочок".

— Ні в кого з діаспорян нема такого дому, як у нас, — хвалиться Михайло Федорович. — Коли вийшов на пенсію, мав на книжці сто тисяч рублів. Усе потратив на дім і не жалкую. 2002 року до нас приїхав Віктор Ющенко. Тут була руїна — стеля тече, дірки в підлозі. Ющенко пообіцяв окремий дім у центрі, але слова не дотримав. У кума Саакашвілі буває часто, а з українською громадою не зустрівся ні разу. Зате Борис Тарасюк (колишній міністр закордонних справ. — "ГПУ") привіз телевізор, музичний центр, магнітофон, караоке, подарував 100 крісел для театру. Я навчив Тарасюка найкоротшого тосту про Україну та Грузію: "Наше сало, ваші вина, хай живе Грузія й Україна".

Батьки Михайла Федоровича родом із міста Стрий на Львівщині. 1940 року їх репресували як ворогів народу й вивезли до Ставрополя. Додому повернулися 1955-го, після реабілітації.

Наше сало, ваші вина, хай живе Грузія й Україна

— Хрущов відібрав корову. Голод був. Їли брудно-жовтий хліб із кукурудзи. Я стояв за ним у черзі три години, після школи.

Михайло Борис служив танкістом у Чехословаччині та Німеччині. На концерті в Берліні познайомився із грузинкою Ією. Коли полк перевели до Тбілісі, одружився. Дітей родина не має.

— Тепер усі перейшли на грузинську мову, — каже чоловік. — Дивляться на тебе косо: "Чому грузинської не знаєш?". А я знаю німецьку, польську, українську та російську. А грузинську вчити на старості важко. У них при відмінюванні дієслова набувають іншого значення. Тому навіть до рідних на весілля та похорони не ходжу — щоби не сваритися.

Згадує 12 серпня цього року, коли підтримати Грузію в конфлікті з Росією до Тбілісі прибули президенти п"яти європейських держав:

— Я тоді підняв український прапор і ще сім людям роздав. Першим почав кричати:

"Ю-щен-ко!", коли виступав наш президент. Він глянув на мене, поклав руку на серце й поклонився.

Розповідає, що до України раніше їздив щороку.

— Часто сниться, як під Стриєм гриби збираю. Там біля ракетно-космічного комплексу заборонена зона. Ми сідали о восьмій ранку на електричку, а в семій вечора з повними кошиками верталися. Пенсію військовим підняли лише позаторік. Зараз в Україні отримував би 520 доларів. Поїду на Різдво до сестер, попробую переоформити. Але в Україну вже не повернуся.

У Грузії Михайло Борис отримує 214 ларі пенсії (майже 650 грн. — "ГПУ").

1944, 20 серпня — Михайло Борис народився в таборі під м. Ставрополь (Росія)

1955 — родину реабілітували, повернулися додому

1961 — закінчив школу в м. Стрий на Львівщині

1968 — служив у 17-му гвардійському танковому полку в Чехословаччині та Німеччині

1973 — перевели до Тбілісі у Закавказький військовий округ

1975 — одружився із працівницею РАЦСу Ією

1995 — померла мати, створив Асоціацію українців — мешканців Грузії

Зараз ви читаєте новину «Михайло Борис не хоче повертатися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути