понеділок, 22 червня 2009 16:46

Ірина Стрюкова народила у в"язниці

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Ірина Стрюкова показує обручку, яку їй подарував на весілля чоловік Роман, теж колишній ув’язнений
Донеччанка Ірина Стрюкова показує обручку, яку їй подарував на весілля чоловік Роман, теж колишній ув’язнений

Колишня ув"язнена Ірина Стрюкова, 36 років, сідає на лаву на бульв. Пушкіна в Донецьку.

— Я бросила дом в 17 лет, — розповідає російською. — Перший чоловiк у свої 27 був старим наркоманом. Постійно варив "ширку" вдома. З будинку моїх батьків тягнув усе, від золота до килимів. Потiм крали удвох. Через рік розбіглися. Я почала по поїздах їздити, фальшиве золото носила по вагонах і втюхувала людям. Із яким-небудь черговим коханцем моталася до Харкова, Одеси, Москви.

— Міліція не ловила?

— У поїздах відкуповувалася. На вокзалах камери схову грабувала. Щоби зламати нижню скриньку, досить сильно вдарити ногою. А верхню за клацанням відкривали. Хтось кине сумку і набирає код, а ти стоїш поруч і слухаєш: "Нуль, один, три, два". На вокзалі в Одесі любила працювати, там поряд ринок. Украла сумку — і з речами на базар. Раз попався дипломат із грошима — а там якась фарба між пачками. Відкриваєш, а воно вибухає. Обличчя, руки, одяг — усе червоне.

Замовкає на кілька хвилин.

— В Одесі мене вперше зловили на камері схову, з валізою. Суддя-чоловік пожалів мене, відпустив під підписку. На восьмий рік попалася, але вже термін давності за справою минув. Другу судимість мала в Донецьку. Я в районi Текстильник жила, на наркоманськiй хатi. Уже первентином кололася, сама й варила. Із приятелем обчистили квартиру: споїли господаря й обікрали. Але слідчий хороший попався, годував мене борщем. А опери били сильно, звірюки... Дали мені три роки умовно. Поїхала до Краматорська, до мами. Зустріла сусідку. Та говорить: "Твоя мама померла, а сестра Наташа продала квартиру і виїхала". Я повірила.

Закочує холошу. На нозі кругла ямка завбільшки як ніготь — шрам від нариву.

Слідчий хороший попався, годував мене борщем

— Була дистрофія другої стадії, ноги-руки пухли. Це через брудні наркотики — все тiло у виразках.

2004 року сіла за ґрати.

— Знову попалася на квартирі. Посадили вже вагітною. На аборт у в"язниці 200 гривень я не мала. На пологах мені руки різали, щоби вставити катетер у вену. Вийшла на волю, коли Іванові вже 10 місяців було. Ім"я йому придумала наглядачка Олена Володимирівна, мовляв, на Івана Купала його народила. Вона моєму дитяті й по батькові дала — Сергійович. Так її чоловіка звати. А рідний батько Ваньки не знає про нього нічого.

У в"язниці Ірина покаялася. У серпні 2005-го охрестилася.

— У камері наодинці з дитям три місяці просиділа. Зрозуміла, що на волі нікому мені допомогти. Написала Оксані Репетевій, служительці церкви "Слово життя". Вона у в"язницю приходила, сама відсиділа чотири рази. У камері мене відмовляли: "Не лізь у секту, в рабство потрапиш!" А зараз ми з Ванькою на стенді в донецькій в"язниці висимо — за приклад нас ставлять.

Витягає з пакета грубий фотоальбом.

— Це мій Ванечка, — показує знімок. — На ангелочка схожий. Направили нас із в"язниці у нічліжку для бомжів. Директор притулку Микола Олександрович ахнув, коли побачив мене з довідкою про звільнення і з немовлям у рюкзаку. Але допоміг із паспортом і тимчасовою пропискою.

— Чоловіка знала зі школи. Вiн на два роки старший, теж наркоман із Текстильника. Мав чотири судимості. У своїй камері Ромка-Стрюк був "смотрящим" на 30 осіб. Через дірку в підлозі перемовлялися. У в"язниці в нього дружина була. А на волі співмешканка народила йому сина Олежку й померла, коли дитині був рiк. Після притулку я оселилася в будиночку при церкві для віруючих, яким нема куди йти. Молилася, щоби Бог дав близьку людину. Думала про чоловiка, а Бог дав маму! Написала далекій родичці, щоби розшукала сестру. Через місяць Наташа сама дзвонить, ще й каже, що мама жива! А потім Рома подзвонив. Думала, грошей попросить. А він: "Я тепер теж віруючий. П"ятдесятник. Живу в Бердянську. Забрав сина".

— Як він ваш номер телефону знайшов?

— Через друзів. Він навіть прізвища мого не знав, лише прізвисько Ірка-Вєтєрок. Казав, що йому наснилося, ніби я смикаю його за рукав і кажу: "Я покаялася. А ти?" Дзвонив щодня, потім повідомлення: "Як дивишся на те, щоб ми створили сім"ю?" Я відповіла: "Приїжджай". У нас із Ванею в адаптаційному центрі була кімната, але там до заручин не дозволяли залишатися наодинці. Коли нас зареєстрували, працівниця у загсі сказала: "Поздравьте невесту!" Ми потиснули руки замiсть поцілунку.

Зараз Ірина торгує іграшками. Роман Стрюков продає масажне устаткування. Винаймають будинок у Бердянську.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Стрюкова народила у в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути