четвер, 27 березня 2008 16:57

Інеса Посисень народилася без рук

8-річній Інесі Посисень із села Тухолька Сколівського району Львівщини керуючий справами апарату Верховної Ради Володимир Шекера 26 березня вручив автомобіль "Славута". Машину купили за власні гроші спікер Арсеній Яценюк та нардеп-"бютівець" Таріел Васадзе.

— Інеса про дитячий автомобіль на акумуляторах з автоматичною коробкою передач мріяла, — сплескує мати дівчинки 30-річна Галина Посисень. — Такого подарунку ми не сподівалися.

Інеса народилася без рук. У неї відсутні три хребетні диски, куприкова кістка, порушена діяльність сечового міхура й нирок. Дівчинка має легкий параліч хребта.

— У пологовому будинку дитина була у важкому стані, — згадує бабуся 57-річна Марта Михайлівна. — Приїжджаю, а син Олег сидить на лавочці, опустив голову. Лікарі сказали кликати священика. Першого ж дня Інесу охрестили.

Дівчинка зіскакує з крісла. За 2 хв. повертається зі шкіряним м"ячем, на якому поставили автографи всі футболісти "Карпат". Копає його ногою.

— Ми йшли центром Львова. Біля Ратуші футболісти мітингували. Кинули м"яча, а він до Інеси долетів. Його якийсь хлопчина вхопив та моїй онучці віддав, — згадує Марта Михайлівна.

— Чужа тітка запропонувала 200 гривень за нього, — додає дівчинка. — Але я б за ніякі гроші не віддала.

До Інеси тричі на тиждень приходить шкільна вчителька. Бабуся показує зошити та щоденник онучки. На аркушах акуратно виведені літери й цифри. Інеса навчилася писати правою ногою. Щоденник рясніє оцінками 10, 11 та 12 балів.

Лікарі сказали кликати священика

— Дуже береться за навчання, — хвалить. — Але лікарі застерігають, аби багато не писала. Він цього може утворитися горб.

Галина та 33-річний Олег Посисені живуть в дерев"яній хаті. У них немає газу та води. Олег — інвалід III групи, працює охоронцем на пилорамі. Виховують ще доньку 7-річну Божену. Мешкають із Олеговими батьками — 69-річним Романом Михайловичем та 57-річною Мартою Михайлівною. Родина тримає корів, свиней, курей, обробляє поле.

Два місяці тому Інесу оглянув швейцарський лікар Роберт Хоутз. Сказав, що дівчинці важко зробити протези, бо в неї немає суглобів.

— Треба чекати повноліття, — переказує бабуся. — Ці протези коштують 7 мільйонів доларів, адже їх ні за що зачепити. Та найбільше онука мучиться з сечовим міхуром. Коли їй виповнилося три роки, помітили, що вона не ходить на горщик. Їй необхідна операція.

В Інституті урології дівчинку не взялися оперувати. Лікарі бояться, що в неї відмовлять ноги. Кажуть, операцію можуть зробити в Данії. Після кожного нападу Марта Михайлівна возить онуку до обласної лікарні. На дорогу туди й назад витрачає 3,5 год.

— Коли в Інесочки приступ, цілий день ніжкою не поворухне. Їй треба жити у Львові, — каже.

Рік тому Посисеням пообіцяли у Львові 2-кімнатну квартиру. Родина каже, що цим займається керівництво автобусного заводу.

— Спочатку обіцяли до кінця місяця, згодом до Пасхи. Запропонували на вулиці Дем"янській, але без світла й води, — розказує Марта Посисень.

До кімнати забігає чорне цуценя. Дівчинка обнімає його ногами. Тварина скавулить.

— Барсик, не плач, — просить вона. — Будь чемним.

1999, 18 серпня — Інеса Посисень народилася в с. Тухолька Сколівського району Львівщини
2000 — з"явилася на світ сестричка Божена
2004 — Інеcа навчилася писати ногою
2006 — стала першокласницею; отримала премію "Гордість країни", познайомилася зі співачкою Русланою
2007 — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і нардеп Таріел Васадзе подарували дівчинці автомобіль "Cлавута"

Зараз ви читаєте новину «Інеса Посисень народилася без рук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути