пʼятниця, 16 листопада 2018 05:55

"Дошки стінок закладали промащеною шерстю"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Назар Морозко (ліворуч) та Володимир Ільків стоять біля човна вікінгів. Ним три дні сплавлялися Бистрицею та Дністром
Назар Морозко (ліворуч) та Володимир Ільків стоять біля човна вікінгів. Ним три дні сплавлялися Бистрицею та Дністром

— Люди крутили пальцем біля голови. Казали, що поламаємо весла, проб'ємо дірку. Коли ми говорили, що збираємося плисти по Дністру проти течії, узагалі в шоці були, — розповідає 34-річний Назар Морозко з Івано-Франківська. Разом із Володимиром Ільківим, 33 роки, побудували човен вікінгів за зразком судна Х ст. На ньому сплавилися річкою.

Назар і Володимир закінчили училище з художньої обробки дерева. Вивчали ковальство, роботу з деревиною, керамікою, шкірою.

— Якось я сказав, що непогано було б побудувати корабель вікінгів. Володимир загорівся. Серед ночі міг подзвонити і говорити, що це крута тема, — згадує Назар.

Човен робили рік. Вийшов завдовжки 5,5 м. На матеріали витратили близько 14 тис. грн.

— Ми будували малогабаритне судно. На таких вікінги рибалили, переправлялися та плавали на невеликі відстані, — пояснює Володимир. — Робили їх найчастіше з сосни і дуба. Вони міцні. Ми хотіли відтворити технологію повністю. Сосну нам везли місяць, а потім відмовилися від замовлення. Тому обрали смереку. Вона має подібні властивості — добре взаємодіє з водою, не розбухає. Також використали сосновий дьоготь, овечу шерсть і лляну олію.

Судна вікінгів були маневреними. Добре пристосовані до морських походів, трималися на воді в негоду. Дошки стінок закладали промащеною шерстю. Це додавало міцності. Подібні будували і в Київській Русі.

Чоловіки спустилися човном по річці Бистриця до Дністра. Піднялися проти течії до міста Галич.

— Бистриця — гірська і досить мілка, — додає Назар. — Нашому човну достатньо 25–30 сантиметрів глибини для руху. Долали невеликі пороги — тягнули його за мотузку. Моторні човни там не проходять. Експедиція тривала три дні. Пройшли 15 кілометрів.

Тепер хочемо реконструювати 17-метровий скандинавський човен і давньоруський. Будувати плануємо на міському озері Івано-Франківська. Запросимо долучитися всіх охочих.

Зараз ви читаєте новину «"Дошки стінок закладали промащеною шерстю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути