четвер, 18 вересня 2008 17:55

82-річна Галина Чернова вчиться на першому курсі (ФОТО)

Автор: фото надане газетою ”Сегодня”
  Голова наглядової ради інституту економіки та господарчого права у Сімферополі Олександр Дудко вручає збільшений студентський квиток Галині Черновій
Голова наглядової ради інституту економіки та господарчого права у Сімферополі Олександр Дудко вручає збільшений студентський квиток Галині Черновій

На перший курс Кримського інституту економіки та господарчого права у Сімферополі поступила Галина Чернова. У лютому їй виповнилося 82 роки. Жінка освоює спеціальність "Фінанси та аудит".

— Учитися хотіла давно, але можливості не було, — каже російською Галина Олексіївна. — Раніше як було — пережив певний вік, і вчитися вже не можна, бо стара. А зараз є приватні вузи. Головне — бажання.

До інституту жінка добирається 20 хв. на маршрутці. Увечері дає приватні уроки гри на фортепіано. Спить 4–5 год. на добу. Вишиває.

— Не знаю, чи зможу довчитися, — визнає першокурсниця. — Коли поступала, то не сумнівалася, що подужаю, а зараз хочу на заочне переводитися. Просто не встигаю. Платіжки постійно якісь приходять. Іду платити, а там черги нескінченні. Та й по дому за мене ніхто нічого не зробить.

Галина Чернова каже, що одногрупники ставляться до неї доброзичливо.

— У них навіть очі не збільшилися, коли я зайшла до аудиторії, — сміється. — Із дівчатами дружу. Із хлопцями товаришую.

— Вона в нас активістка, — розповідає голова наглядової ради інституту Олександр Дудко. — Просить однокурсників звертатися до неї на "ти" й називати Галею. Зараз збирає команду КВК та організувала гостьову в інституті. Там студенти дискутують на актуальні суспільні теми. А до того, як ми виділили кімнату під гостьову, Чернова кілька разів збирала студентів у себе на квартирі.

Галина пройшла незалежне державне тестування. Однак необхідних балів не набрала, у вступі до ВНЗ їй відмовили. Тоді жінка звернулася до суду. У скарзі написала, що хоче навчатися у приватному закладі на платній основі, тому має право на зарахування. За чотири дні до початку навчального року суд наказав зарахувати Чернову. Ректор дозволив їй платити за навчання 50% — 2225 грн на рік.

— Я радий, що вона в нас учиться, — каже Олександр Дудко. — Дехто думає, що вона — маразматичка. Але це абсолютно не так. Таку розумну жінку рідко зустрінеш. У неї голова працює краще та швидше, ніж у двадцятирічних. Деколи вона й викладачів підправляє.

У молодості Галина Чернова закінчила технікум за спеціальністю диригент хору. Працювала в будинках культури, виступала за кордоном.

Отримує пенсію 560 грн. Виплати Ощадбанком знецінених вкладів ігнорує.

— Не пішла й не піду принижуватися, — каже. — Я прожила 16 років без них і далі зможу. Зараз це смішні гроші. А люди за них у чергах душаться, непритомніють. У мене під вікном пошта. Я все це бачу.

Зберігати життєву енергію в похилому віці, за її словами, допомагають щоденна зарядка та непереїдання.

Галина Чернова має троє синів, шість онуків і правнучку в Німеччині, куди виїхав один з її синів. Другий живе в Казахстані, третій — у Москві, має там власну фірму. Він пообіцяв матері роботу у своїй компанії, коли та закінчить інститут. На 1 вересня подарував матері ноутбук, допомагає платити за навчання.

Чоловік Галини був скрипалем, помер вісім років тому.

Зараз ви читаєте новину «82-річна Галина Чернова вчиться на першому курсі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути