четвер, 14 січня 2021 12:06

Людям без реєстрації не дозволили поселитись у притулку. Вигнали на вулицю

10 природних явищ, які паралізували життя міст

Увечері 10 грудня в Україні почався крижаний дощ. Через низьку температуру й сильний вітер миттєво перетворювався на ожеледицю. Комунальні служби не справлялися.

– На дорогах утворилися кілометрові затори. Люди не могли йти, ноги на льоду роз'їжджалися. Таксі відмовлялися виїжджати на виклики. Або ставили потрійну плату, – каже двірник 66-річний Микола Опанасенко з Луцька.

У столиці автомобілі рухалися зі швидкістю 10 км/год. У Маріуполі на Донеччині за 2 години сталося 12 аварій, хоч зазвичай фіксували три-чотири на день. Рятувальники оголосили штормове попередження

1. Поблизу французького міста Марсель у серпні цього року лісові пожежі охопили 2 тис. га. Рятувальники перекрили рух із Марселя. В аеропорту скасували рейси. 2,7 тис. людей евакуйовували.

– Вогонь поширювався із шаленою швидкістю. Стояли стовпи чорного диму й полум'я. Кілька будинків згоріли вщент, – кажуть рятувальники. – Дехто залишав усе нажите й тікав із міста.

14 пожежників травмувалися й отруїлися димом.

2. 18 січня цьогоріч у Канаді снігові замети заввишки понад 3 м заблокували жителів міста Авалон у будинках. Влада оголосила надзвичайний стан, залучила збройні сили. Такого снігу там не було 20 років.

– Здавалося, сидиш під землею. Зникло світло. Вулиці перетворилися на гірськолижні спуски. Люди рили тунелі, аби вибратися на вулицю. Пересувалися на лижах, сноубордах, а дехто запрягав собак, – розповідає Крейг Адамс, 39 років.

У місті Сент-Джонс видимість упала так, що довелося відкликати снігоприбиральну техніку з доріг.

Автор: gettyimages.com
  Подружжя Ронні (на фото ліворуч) і Денні Толберґів із каліфорнійського міста Трона, США, спить на матрацах у дворі власного будинку, 5 липня 2019-го. Поряд лежить їхній пес, навколо – коробки з речами. Напередодні у штаті стався найсильніший за 25 років землетрус. Його магнітуда сягала 7,1 бала за шкалою Ріхтера. Залишатися в приміщеннях було небезпечно
Подружжя Ронні (на фото ліворуч) і Денні Толберґів із каліфорнійського міста Трона, США, спить на матрацах у дворі власного будинку, 5 липня 2019-го. Поряд лежить їхній пес, навколо – коробки з речами. Напередодні у штаті стався найсильніший за 25 років землетрус. Його магнітуда сягала 7,1 бала за шкалою Ріхтера. Залишатися в приміщеннях було небезпечно

3. Пів мільйона людей у січні 2020-го залишили оселі на Філіппінах через виверження вулкана Тааль за 66 км від столиці Маніли. Кілометровий шар попелу закрив небо. Дим оповив місто. Не працювали державні заклади.

– У провінції Батангас 65-річна жінка та 27-річний чоловік загинули від інфаркту, – кажуть у філіппінській поліції.

Влада заборонила евакуйованим повертатися в домівки, бо виверження могло повторитися.

4. 12 жовтня торік у Японії вирував найпотужніший за 60 років тайфун Хагібіс. Середня швидкість вітру сягала 126 км/год. із поривами до 180 км/год.

У країні скасували 1660 авіарейсів, зупинили потяги, перенесли дві гри чемпіонату світу з регбі, організатори автоперегонів "Формули-1" відтермінували заїзди. 73 особи загинули, 190 потрапили до лікарень із пораненнями, 14 зникли безвісти.

– Автомобіль разом із 50-річним чоловіком перекинуло вітром, – каже жителька Ітіхари 35-річна Акіра Сато. – Шторм руйнував будинки, мешканці помирали під завалами. Усі залишилися без їжі та ліків. Нас евакуювали. Людям без реєстрації не дозволили поселитись у притулку. Їх вигнали на вулицю, де були страшенний вітер і дощ.

5. Найсильніший за 25 років землетрус стався 4 липня торік у Каліфорнії.

Його магнітуда сягала 7,1 бала за шкалою Ріхтера. Найбільше постраждало місто Ріджкрест. У двох будинках спалахнули пожежі, з'явилися тріщини на дорогах.

– Я мився в душі, коли будинок почало трясти. Швидко вдягнувся, з дружиною вибігли надвір. Це тривало секунд 10–15, але в дім повертатися було страшно, – розповідає Стівен Сайкс із Ріджкреста.

У Каліфорнії оголосили надзвичайний стан.

6. У жовтні 2018-го в італійському Римі дощ і град паралізували життя міста. Рівень води піднявся на 1,5 м.

– Увечері різко похолодало, почалася злива. Залила деякі станції метро, пасажири опинились у водяній пастці. На вулицях плавали машини, як іграшкові. Дерева падали одне за одним. Град побив оливкові дерева, – розповідає фермер Лучіно Бассо, 53 роки.

За два тижні, 4 листопада, негода повернулася на острів Сицилія. Там загинули 12 людей. Серед них – сім'я з дев'яти осіб.

7. В американському Техасі 37 людей стали жертвами повені в серпні 2017-го.

– Шестеро загинули, коли намагалися дістатися до будинку родичів. Серед них були четверо дітей. Пів мільйона потоплених автомобілів перетворилися на брухт. Сотні тисяч людей залишилися без електроенергії. Притулки переповнені, – повідомляли техаські рятувальники.

Зупинився транспорт, не працювали навчальні заклади, залізничні магістралі й нафтопереробні заводи. Повінь призвела до вибуху на хімічному підприємстві. Збитки, завдані негодою, оцінили у $23 млрд.

8. 24 січня 2016 року сніговий шторм Джонас вирував у дев'яти американських штатах – Теннессі, Кентуккі, Джорджії, Північній Кароліні, Нью-Джерсі, Вірджинії, Західній Вірджинії, Меріленді, Пенсильванії та в окрузі Колумбія.

Негода тривала три дні. У США скасували 7 тис. авіарейсів. Дев'ятеро людей загинули через снігові замети на дорогах. 28 жителів замерзли. Під час шторму 50 млн осіб не виходили з осель.

– Вулиці були порожні, а ресторани й супермаркети – закриті, – розповідала Аманда Андерсон із містечка Корнеліус у Північній Кароліні. – Усі автомобілі засипало снігом. Працювала лише підземка, її зробили безкоштовною. У мене почалися перейми. Не було варіантів дістатися до пологового: "швидкі" не їздили, машина – під снігом, до метро далеко. Довелося народжувати вдома.

У Кентуккі понад 3 тис. людей застряли на одній із головних автомагістралей, яку закрили через аварії. Там обладнали тимчасові притулки.

9. У Пакистані в червні 2015-го спека забрала понад тисячу людських життів. Температура повітря сягала +45°С. У місті Карачі за чотири дні загинули понад 900 осіб. Морги й лікарні були переповнені.

– Люди зляться на владу, бо часто відключають електроенергію. Не можемо користуватися вентиляторами, кондиціонерами. Серед померлих – багато літніх бідних людей. Місцеві намагаються не пити у світлу пору дня, бо зараз священний місяць Рамадан, – розповідав житель Карачі Ікбал. – Я, мої рідні та сусіди перестали ходити на роботу. Уряд оголосив вихідні. Працюють лише медики.

10. У вересні 2013-го

над Японією пронісся торнадо. По­зривав із будинків дахи, повибивав шибки. У місті Яіта дерева впали на парковку лікарні й пошкодили десяток автомобілів. У містечку Канума блискавка зруйнувала електронну систему керування залізницею – поїзди зупинилися. Людям заборонили виходити з домівок.

– Негода почалася о 14-й. Смерч підіймав у повітря автомобілі та крутив ними. Здавалося, це кінець світу. Люди боялися виходити на вулицю, та залишатися вдома теж було страшно. Син повертався з навчання. Сховався в кутку найближчої крамниці. Бачив, як пролітали дерева, дахи будинків, – розповідає про той день жителька Кануми 64-річна Ода Такеуті.

Зараз ви читаєте новину «Людям без реєстрації не дозволили поселитись у притулку. Вигнали на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути