четвер, 25 квітня 2024 08:32

Мерські статки
5

Закінчився період подання декларацій за 2023 рік, тож досліджуємо, як голови обласних центрів України прожили другий рік війни. Приміром, мер Дніпра залишився без готівки та гвинтокрила, а мер Одеси на оренді квартири у Стамбулі заробляє більше, ніж у міськраді

Останні місцеві вибори в Україні відбулися в жовтні 2020-го. Мерів обрали на п'ять років, але вже 2023-го фактично тільки 15 обласних центрів мали керівників. Решта міських голів стала фігурантами корупційних справ. А оскільки під час воєнного стану заборонено проводити вибори, то сім обласних центрів живуть без голів. У шести містах ці обов'язки виконують секретарі міськрад. У Рівному – Олександр Шакирзян, у Чернігові – Олександр Ломако. Олег Колюка – у Кропивницькому, Анатолій Куртєв – у Запоріжжі, й нещодавно призначений Артем Кобзар – у Сумах. Полтавою керує Катерина Ямщикова – єдина жінка на чолі міськради обласного центру в Україні.

  Катерина Ямщикова, секретар Полтавської міськради
Катерина Ямщикова, секретар Полтавської міськради

Ігор Колихаєв, мер Херсона, із 28 червня 2022-го перебуває в полоні в російських окупантів.

Тернопіль – іще одне місто, яке 2024 року може залишитися без керівника. Щодо його мера Сергія Надала Національне антикорупційне бюро з жовтня 2023-го порушило справу.

Повернемося до аналізу декларацій міських голів за 2023-й. У дослідженні вказано не всі їхні статки. Ідеться лише про задекларовані зарплати, готівкові кошти, нерухоме майно, земельні активи й автопарк. Майже віртуальне п'ятиборство.

Скільки громади платять своїм мерам

Скільки ж платять громади своїм мерам? По-різному. За однакового статусу зарплати голів обласних центрів іноді відрізняються в рази. А війна і складність керування прифронтовими містами не вплинули на їхню заробітну плату. Якщо на першому місці в рейтингу – мер Харкова Ігор Терехов із зарплатою в майже 2 млн грн, то на другому і третьому місцях – голови відносно безпечних міст: Анатолій Бондаренко – мер Черкас із майже 1,5 млн грн заробітної плати і мер Луцька Ігор Поліщук, зарплата якого становить 1,2 млн грн.

Зарплати відрізняються в рази

Мер столиці Віталій Кличко, зарплата якого 2023 року зросла майже на 100 тис. грн, посідає четверту сходинку.

Мер Одеси Геннадій Труханов задекларував 293 169 грн зарплати й опинився наприкінці рейтингу. Зазначимо, що від оренди квартири в житловому комплексі "Мідпоінт" у Стамбулі він задекларував 388 386 грн доходу. Але про нерухоме майно.

 

Рейтинг готівкових активів

Заробітна плата зазвичай не єдине джерело доходу міських голів. І не тільки в Геннадія Труханова. Не викорінюється в українських можновладців звичка зберігати статки в готівці. Лідером тут виявився секретар міської ради Рівного, який задекларував 15 млн грн готівкою. Водночас у декларації-2022 ця сума була на 2,5 млн більша.

У рейтингу фігурують активи 15 міських голів, бо, як виявилося, в шести учасників "мерського п'ятиборства" відсутні дані в розділі "Грошові активи". А саме в міського голови Дніпра Бориса Філатова, мера Миколаєва Олександра Сєнкевича й міського голови Хмельницького Олександра Семчишина. Також до них долучаються секретар міської ради Кропивницького Олег Колюка й секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Не ввійшов до рейтингу мер Львова Андрій Садовий, бо не задекларував грошових активів. Але готівкову традицію підтримала його дружина Катерина Кіт-­Садова. На неї готівки задекларовано майже 100 тис. грн і $42 тис.

Варто згадати в цьому розділі й дружину міського голови Ужгорода. Влада Андріїв задекларувала готівкою понад 2 млн грн і 0,5 млн євро. А мер Одеси має ощадливу матір: пенсіонерка Марія Труханова зберігає готівкою понад $1 млн і 686 тис. грн.

 

Сімейне нерухоме майно мерів

Оскільки більшість мерів задекларувала нерухоме майно, яке є не в особистій власності, а у володінні членів сім'ї, тому це рейтинг сімейного нерухомого майна.

На першому місці – мер Черкас Анатолій Бондаренко та його дружина Валерія. У власності сім'ї є п'ять будинків і три квартири. Частину нерухомого майна вони придбали в січні 2022 року. А в грудні 2023-го Бондаренки стали ще й власниками будинку відпочинку з господарськими будівлями площею 429 кв. м на березі Дніпра. До того ж із червня 2022-го дружина й діти Анатолія Бондаренка могли користуватися квартирою на 70 кв. м в Іспанії.

Зазначимо, що сім'я мера Шакирзяна має найновіший будинок на 311,6 кв. м. Батько секретаря міськради Рівного придбав помешкання в жовтні 2023 року. А найновіша квартира площею 50 кв. м – у секретаря Сумської міської ради. Він купив її в липні 2023-го.

Слід звернути увагу, що міський голова Миколаєва декларує квартиру 66 кв. м, але доступу до неї не має, бо вона в тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині. Не може повною мірою користуватися своєю власністю і секретар Запорізької міської ради. Про це йдеться далі в огляді земельних активів, що належать мерам і їхнім родинам.

 

Мерські земельні активи

У рейтингу земельних активів за площею на першому місці опинився секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Він задекларував декілька ділянок на узбережжі Азовського моря загальною площею понад 80 га. Нині ця територія – тимчасово окупована, тож користуватися своєю землею Куртєв не може.

Великим латифундистом є мер Черкас Анатолій Бондаренко. На себе і дружину він задекларував 17 земельних ділянок у Черкасах і в селі Лисянка, де народився.

У декларації міського голови Дніпра Бориса Філатова земельні активи відсутні, хоча ще 2022-го у власності сім'ї було п'ять земельних ділянок загальною площею понад 13 га.

Без земельних володінь, за деклараціями, виявилися мери Харкова Ігор Терехов та Івано-Франківська Роман Марцинків. Не мають у власності жодної земельної ділянки і троє секретарів на посаді міських голів: секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, секретар Сумської міської ради Артем Кобзар і Катерина Ямщикова, секретар Полтавської міської ради.

 

Мерські автопарки

Через необхідність фахової оцінки багатьох факторів не будемо шикувати мерів в авторейтинг, але зазначимо кілька особливостей.

До 2023-го безперечним лідером за кількістю та якістю автотранспорту був мер Дніпра Борис Філатов. І ще він єдиний міський голова, який володів гвинтокрилом. Це був Eurocopter AS350B2 2007 року випуску за $1,5 млн. На двох із дружиною в них було вісім автомобілів. Борис Філатов значився власником таких машин, серед яких є і раритетні: люксовий Mercedes S600L 2012-го; Jaguar XJS Convert 1989-го; Mercedes-Benz 200 1969-го; Dodge RAM 2008-го і РАФ 22031 1988 року випуску. Дружина Філатова була власницею трьох автомобілів Porsche.

Зменшився автопарк і сім'ї мера Черкас Анатолія Бондаренка. 2023-го він задекларував три автомобілі, зокрема Lexuslx 570, придбаний 2022-го. У декларації за той рік у власності сім'ї було 12 автомобілів різних марок.

На двох із дружиною – вісім автомобілів

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин задекларував Hyundai Santa FE 2022 року випуску, придбаний у липні того ж року. А дружина мера у вересні 2022-го стала власницею Peugeot 3008 HDi150 2021 року випуску.

Деякі мери не заявляють у власності автомобілів. Так Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода, має тільки причіп до машини, тому безкоштовно користується автомобілями дружини: Mercedes-Benz ML 350 4Matic і Аudi Q8.

Таким же чином діє і мер Львова Андрій Садовий. У його декларації жодного автомобіля у власності чи користуванні. Зате дружина має Skoda Kodiaq 2017 року випуску вартістю майже 1 млн грн та Mersedes-Benz V300, придбаний 2021-го, в рік випуску авто.

Мери Миколаєва Олександр Сєнкевич і Харкова Ігор Терехов задекларували тільки орендовані автомобілі. А от сім'я міського голови Одеси Геннадія Труханова – зовсім без транспортних засобів, за декларацією. Найімовірніше, на це звернуть увагу працівники Націо­нального агентства з запобігання корупції, які перевірятимуть інформацію на вірогідність. За результатами оцінки ризиків декларації оберуть спосіб її перевірки – автоматизовано чи уповноваженою особою НАЗК. Результати стануть відомі громадськості за кілька місяців.

Зараз ви читаєте новину «Мерські статки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути