Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 13:37

Футбол може втратити звання спорту номер один?

Помилки арбітрів відштовхнуть потенційних глядачів

Матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги Європи між київським "Динамо" і римським "Лаціо" зібрав на столичному НСК "Олімпійський" 52 639 уболівальників. Це найбільша за два останні роки футбольна аудиторія в Україні.

Рахунок гри міг бути іншим. Я не про тактичні ходи наставників українського й італійського клубів, які до кінця не змогли реалізувати на полі футболісти. Не про майстерність окремих виконавців у складі суперників. Запам'яталися два епізоди, що могли вплинути на фінальний рахунок. У першому воротар киян Денис Бойко, підстраховуючи захисників, зіграв руками за межами карного майданчика. У динаміці арбітр і помічники проґавили це порушення. Як і гру рукою на підступах до своїх воріт захисника "Лаціо" кількома хвилинами пізніше.

"Прихильників футболу дурять, як кошенят", – часто кажуть фанати іншої англійської гри – регбі.

  Іван СТОЛЯРЧУК, журналіст
Іван СТОЛЯРЧУК, журналіст

17 березня в Лондоні англійська національна команда приймала ірландців. Це був останній тур Кубка шести націй. Щорічне змагання елітних регбійних збірних Старого Світу проводять з 1883-го. У ХХІ столітті середня відвідуваність турніру становить майже 68 тис. глядачів.

Так от: у поєдинку Англія – ­Ірландія вже на шостій хвилині рахунок відкрили кельти. У суперечливому епізоді арбітр розібрався швидко – за допомогою повтору. В регбі відеорефері офіційно впливає на рішення головного арбітра з 2001 року. Техніка допомагає суддям і в американському футболі, баскетболі, хокеї, бейсболі, крикеті, тенісі, автоперегонах та інших видах професійного спорту. Керівництва північноамериканських НБА чи НХЛ розуміють: помилки арбітрів відштовхнуть потенційних глядачів, тобто клієнтів, від їхнього спортивного продукту.

Що ж у футболі? Його керівні органи також дбають про глядачів. Наприклад, у матчі відбору на Кубок світу-2010 між Францією й Ірландією арбітр не помітив гри рукою форварда господарів. Якби Анрі не вибив м'яч із порожніх воріт наприкінці матчу, на мундіаль поїхали б ірландці. Для ФІФА це була б фінансова катастрофа. Адже французька збірна – це привабливі для рекламодавців зірки, заможні туристи. А в скромній Ірландії сокер на четвертому чи п'ятому місці за популярністю.

До речі, Ірландія цьогоріч стала володарем регбійного Кубка шести націй. А ще в країні культивують власні ігри – герлінг, гельський футбол. Їхні фінали щороку збирають по 80 тис. глядачів на стадіоні "Кроук Парк". З 1920-го на цій арені в Дубліні заборонена гра англійських окупантів – сокер. Під час війни за незалежність Ірландії британські поліцейські розстріляли на стадіоні 14 ірландських футболістів і вболівальників.

Колишній керівник ФІФА швейцарець Зепп Блаттер стверджував: суддівські помилки додають футболу шарму непередбачуваності. За свого правління встиг віддати організацію Кубка світу не зовсім футбольним Росії й Катару – країнам із репутацією покровителів світового тероризму. Погорів на корупції і залишив посаду.

Цього року на футбольному Кубку світу нарешті запрацюють відеорефері. Але чи не запізно?

Найприбутковішими лігами світу є північноамериканські НФЛ – американський футбол, МЛБ – бейсбол, НБА – баскетбол.

  ”Колишній керівник ФІФА швейцарець Зепп Блаттер стверджував: суддівські помилки додають футболу шарму непередбачуваності”, – ­пише журналіст Іван СТОЛЯРЧУК. Художник ­Володимир Казаневський бачить це так
”Колишній керівник ФІФА швейцарець Зепп Блаттер стверджував: суддівські помилки додають футболу шарму непередбачуваності”, – ­пише журналіст Іван СТОЛЯРЧУК. Художник ­Володимир Казаневський бачить це так

Із 10 найвідвідуваніших націо­нальних чемпіонатів – лише чотири футбольні. Австралійці й індуси надають перевагу крикету, японці й кубинці – бейсболу, новозеландці й південноафриканці – регбі. З розвитком спортивного телебачення й інтернету все більше європейців знайомляться зі спортивними культурами інших континентів.

У Києві трансляція супербоулу, фіналу з американського футболу, проходить у кінотеатрі ІМАХ. Популярність у світі головної спортивної події Північної Америки дає змогу просити в рекламодавців 5 млн доларів за показ 30-секундного ролика під час матчу. В американському футболі секундомір зупиняється після кожної паузи в грі. Чистий час поєдинку, 60 хвилин, розтягується до 3,5 години трансляції. В перервах демонструють повтори, показують рекламу, експерти аналізують найцікавіші епізоди. НФЛ інвестувала 12,8 млн доларів у будівництво стадіону англійського клубу "Тотенгем Готспур". За умови, що дві гри регулярного сезону американські футболісти проводитимуть на лондонському 62-тисячнику. Зростаюча аудиторія цього спорту в Європі дасть змогу швидко повернути кошти і почне приносити прибуток.

Уболівальники інших видів спорту мають кілька претензій до сокеру. Перша: багато безголевих нічиїх.

Друга: футболісти часто пасують назад. Команди, забивши гол, нерідко "сушать" гру.

Третя: одним з елементів майстерності сучасних футболістів є здатність переконливо симулювати.

Четверта: результат нерідко визначає єдина помилка воротаря чи автогол.

Зрештою, у сокері лише один вид гола. В інших видах футболу результативні дії мають різну цінність. Наприклад, у регбі: якщо м'яч приземлили в заліковій зоні руками – п'ять очок, забили ногою – три очки. Це урізноманітнює тактичні варіанти.

Однак через простоту правил і доступність інвентарю у футбол можна грати навіть консервною банкою на асфальті. І він залишається спортом номер один у світі.

Завдання в тому, щоб знайти нових прихильників у регіонах зі своїми спортивними культурами. А також не розгубити аудиторію, яка бачить у транс­ляціях атлетичність австралійського, тактичну різноманітність американського футболу. Для початку запропонував би, як у баскетболі, заборонити футболістам віддавати пас на свою половину поля. Думаю, до спрямованого на атаку нововведення швидко звикнемо. Чи хтось пам'ятає, що ще 30 років тому захисники пасували м'яч у руки своєму голкіперу?

Зараз ви читаєте новину «Футбол може втратити звання спорту номер один?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути