четвер, 19 липня 2018 18:44

Якщо викладач не може опанувати державної мови, то потрібно його звільнити

– Українці довго не могли усвідомити важливість мови для суспільства. Доки туди, де панувала російська, не ввійшли війська ворога. Зараз більшість розуміє: стан державної мови – це питання національної безпеки, – каже мовознавець, доктор філологічних наук Лариса Масенко, 75 років.

– Є кілька причин, чому закон про мову не приймають. По-перше, експертне середовище розділене, адже є три законопроекти. Впливає також і початок виборчої кампанії – ніхто не хоче втрачати потенційні голоси залежно від позиції щодо мови.

Існує ймовірність, що громадськість дотисне владу і закон поставлять на голосування. Але єдності в політиків немає.

Що варто запозичити з досвіду інших країн у сфері утвердження державної мови?

– В країні відбулися позитивні зміни. Президент розпочав 10-річчя української мови. У Мінкульті доопрацьовують стратегію популяризації української "Сильна мова – сильна держава". Вона містить слушні завдання і має вирішити питання спеціальної інспекції, що стежитиме за виконанням мовного законодавства.

Такий контроль повинен бути. Адже в деяких навчальних закладах читають лекції винятково російською. Якщо викладач не може опанувати державної мови, то потрібно його звільнити. Якщо у всьому закладі панує російська мова, то такий ректор має йти на відпочинок.

Як, скоріше за все, події розгортатимуться далі?

– Російськомовне середовище посилення мовної політики сприймає критично. Але це – світова практика підтримки державної мови. Вона жодним чином не порушує права громадян.

Квоти на телебаченні й радіо діють. Російськомовних серіалів майже не залишилося, виробники переходять на українську. Підтримали переклад новин із російської. Хоча телеведучі рідко вдосконалюють свою мову.

Зараз навряд чи хтось відверто наважиться популяризувати російську. Хоча на прикладі телеканалу "Інтер" бачимо, що агентів Кремля багато й вони мають нахабність не приховувати свою позицію.

Втішають результати соціологічних опитувань: навіть російськомовні батьки хочуть, щоб їхні діти вчили українську та спілкувалися нею.

Після виборів президента й Верховної Ради наступного року можливий реванш проросійських сил?

– Українці понесли непоправні втрати. Громадянське суспільство не допустить повернення назад.

Москва завезла на Кримський півострів близько мільйона росіян, щоб унеможливити референдум щодо повернення анексованої території до України. Тому мусимо об'єднатися і подбати, щоб не втратити інших територій.

Зараз ви читаєте новину «Якщо викладач не може опанувати державної мови, то потрібно його звільнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути